Moc Recenzji

wtorek, 5 czerwca 2018

Zapowiedzi wydawnicze - Czerwiec 2018



I już mamy Czerwiec kiedy to zleciało za 2 tyg zaczną się wakacje, ale tymczasem zobaczmy co wydawnictwa przygotowały na miesiąc czerwiec. Gorąco zapraszam do dalszej części ;)



Teraz albo nigdy - Premiera: 06.06.2018r

Pełna emocji opowieść o tym, jak przyjaźń zmienia się w miłość. 
Byłam po prostu siostrzyczką jego przyjaciela. Ale on zawsze był dla mnie kimś więcej. Po dwunastu latach usychania z tęsknoty za jego beztroskim uśmiechem, błękitnymi oczami i zniewalającym urokiem postanawiam wziąć sprawy w swoje ręce - i kompletnie marnuję szansę. Kto mógł przypuszczać że zniewalający Patrick Wright postanowi być dżentelmenem, kiedy pierwszy raz znajdę się naga w jego łóżku ? Z pewnością nie ja. Kiedy jednak ląduje tam ponownie, żadne z nas nie zamierza się zatrzymać. Jest tylko jeden problem: nikt nie może się dowiedzieć. Zwłaszcza moi trzej starsi bracia. Jeśli to odkryją rozpęta się piekło. 
Będę wiec przestrzegać naszej tajemnicy. Bo chcę go mieć tu i teraz. 





Moje serce w dwóch światach - Premiera: 06.06.2018r

Nowa powieść o Lou Clark, bohaterce ,,Zanim się pojawiłeś" i ,,Kiedy odszedłeś". 

Josh ma spojrzenie zupełnie jak Will. Ten sam uśmiech, ten sam kolor włosów. Lou zaniemówiła, kiedy zobaczyła go po raz pierwszy. Czy to możliwe, że istnieje mężczyzna aż tak podobny do miłości jej życia ? Miłości, która, jak się zdawało, bezpowrotnie odeszła ?

Nowy Jork, miasto drapaczy chmur, urokliwych restauracji, rozświetlonych alei i ludzi w ciągłym biegu. Miasto, które spełnia marzenia. Lou przyjeżdża tam, by nauczyć się nowych rzeczy. Wie jak wiele kilometrów dzieli ją od Londynu, w którym mieszka Sam, jej nowy chłopak. Wie że świeży związek może nie przetrwać próby odległości. Właśnie wtedy poznaje Josha. Jasne staję się, że każda decyzja, którą podejmie, całkowicie zmieni jej życie. 




Odrobina brokatu - Premiera: 21.06.2018r 

Pełna blasku historia o pierwszej młodzieńczej miłości! 
Lauren ma prosty plan na życie: skończyć szkołę, dalej rozwijać swojego bloga DIY i poślubić kogoś sławnego. W swojej przyszłości widzi jeszcze dwa słodkie pieski i bardzo dużo brokatu. Klasyczne "i żyli długo i szczęśliwie" Plany krzyżuje Harrison, szkolny przyjaciel jej brata, który nagle postanawia zamieszkać w ich domku gościnnym. Przecież to studio nagraniowe Lauren! Gdzie ma teraz kręcić nowe filmy dla swoich fanów? Dziewczyna decyduję się na ignorowanie intruza. Jakoś przeczeka jego niechcianą obecność i wróci do swojej kreatywnej codzienności. Gdyby tylko Harrison nie był taki przystojny... i zabawny... i zdolny... i wkurzający! 
Czy kiedy przyjdzie pora przeprowadzki, Lauren będzie w stanie rozstać się z Harrisonem? W sumie każda chwila z nim spędzona ma w sobie jakiś tajemniczy blask.





Wojownicy Nowa Przepowiednia Wschód Księżyca - Premiera: 11.06.2018r

Minęły księżyce odkąd szóstka kotów wyruszyła w podróż, którą zapowiedziała przepowiednia. Teraz muszą powrócić do domu i przynieść wieści z dalekich stron. Jednak na drodze staje im plemię dzikich kotów, które ma własną przepowiednię do wyjaśnienia. 
Tymczasem w lesie czterech klanów Ognista Gwiazda i Liściasta Łapa bezradnie przyglądają się, jak świat wokół nich ginie, rozrywany szponami bestii kierowanych przez Dwunożnych. Czy szóstka kotów zdąży wrócić na czas i uratować swoich pobratymców ?




Without Merit - Premiera: 20.06.2018r

Siedemnastoletnia Merit na pewno nie ma normalnego życia. Jej schorowana matka mieszka w piwnicy, a ojciec na górze z nową żoną i dziećmi z obu małżeństw. Jej siostra bliźniaczka, śliczna Honor, to chodzący ideał, a brat Utah - nieznośny perfekcjonista. Merit czuje że jest ich zupełnym przeciwieństwem, że wciąż robi coś nie tak, jak powinna, a na dodatek stale przydarza jej się coś złego. 
Najbardziej bolesne są dla niej jednak kolejne tajemnice, które coraz bardziej oddalają od siebie członków rodziny. W tym sekret samej Merit: dziewczyna zakochuje się w chłopaku swojej siostry. Sytuacja zaczyna ją przerastać. Rezygnuję ze szkoły, zaszywa się w domu i po cichu "znika z własnego życia", a w końcu postanawia opuścić dom na zawsze. Jednak jej plan nie wypala i musi zdecydować... czy może dać drugą szansę nie tylko swojej rodzinie, ale również sobie. 




The Call Inwazja - Premiera: 06.06.2018r

Jesteś zdrajcą czy bohaterem ?

Nadchodzi prawdziwa Inwazja! Ważą się losy Nessy i całej Irlandii. Nikt nie przypuszczał, że po Wezwaniu przyjdzie im się zmierzyć z o wiele poważniejszym zagrożeniem. Zegar się zatrzymał, by wygrać z Sidhe nie wystarczą już 24 godziny...

Po przeżyciu wielu niebezpieczeństw. Nessa i Anto mogą w końcu zacząć marzyć o wspólnym, szczęśliwym życiu. Spokój nie trwa jednak długo. Przerażający atak na ich szkołę daję początek polowaniu na zdrajców, którzy przeżyli Wezwanie. Wina Nessy jest oczywista, nikt nie wątpi, że spiskowała z wrogiem. Za karę dziewczyna zostaje odesłana do koszmarnej Szaroziemi. Ma tam spędzić resztę swojego życia w otoczeniu Sidhe, którzy zaplanowali już dla niej coś specjalnego.




Zwiadowcy - Klan Czerwonego Lisa - Premiera: 20.06.2018r

Zamek Araluen potrafi się oprzeć każdemu szturmowi nieprzyjaciela - ale co się stanie, gdy wróg znajduję się już w środku ?
Maddie większość swojego czasu poświęca szkoleniu się na zwiadowcę - pod okiem legendarnego Willa Treaty'ego uczy się łucznictwa, rzucania nożem, sztuki podchodów oraz walki wręcz.
Na jeden miesiąc w roku musi jednak wrócić do domu i stać się księżniczką Medelyn. Maddie zmuszona zachować swoje powiązania ze zwiadowcami w tajemnicy, nudzi się w zamku, szczególnie kiedy dowódca zwiadowców, Gilian, oraz sir Horace wyjeżdżają, by zbadać sprawę niepokojów na północy kraju. 
Gdy jednak Maddie odkrywa wskazówki świadczące o tym, że Zamkowi Araluen może zagrażać niebezpieczny spisek, wie, że jej rodzina znajduję się w niebezpieczeństwie. Czy uda się pokrzyżować plany zdrajców, zanim dostaną się do zamku Araluen? Kim jest mężczyzna w lisiej masce? 




Zanim zawieje wiatr - Premiera: 25.06.2018r

Ile zdołasz poświęcić, by zdobyć klucz do niewyobrażalnej potęgi ? 
Wiele wieków temu chciwość spopieliła królewskie ziemie. Pamięć o wojnie, która z najgłębszych czeluści wywabiła bestie, a z cienia - zaciekłych wojowników dawno już się zatarła. Przetrwała jedynie legenda o kamieniach Lyshanach i ich mocy, wciąż kusząc obietnicą wielkości. 
Wiele lat po tych wydarzeniach młody Yun decyduje się opuścić rodzinną wioskę. Impulsem do wyprawy jest lęk, o życie najbliższych i słowa zakapturzonego Nieznajomego. Wkrótce Yun poznaję ambitną Młodą Alchemiczkę Minę oraz Skrytobójce Garetta, by wraz z nimi wyruszyć w podróż po Czterech Krainach. Wspólnie mierząc się z napotykanymi niebezpieczeństwami, tworzą osobliwą drużynę. W dążeniu do zdobycia Lyshanów każdemu z nich przyświecają jednak odmienne cele. 
I tylko kwestią czasu pozostaję, kto zdradzi pierwszy... 


I to by było na tyle w tym miesiącu. Dajcie znać co was zaciekawiło ?

niedziela, 27 maja 2018

Początek wszystkiego - Robyn Schneider


Autor: Robyn Schneider
Tytuł: Początek wszystkiego 
Strony: 317
Wydawnictwo: Otwarte 
Data premiery: 14.06.2017r

Oskar Wilde powiedział kiedyś, że umieć żyć to najrzadsza rzecz na świecie, bo większość ludzi jedynie egzystuje i to wszystko. Nie wiem, czy miał rację ale wiem, że ja bardzo długo tylko egzystowałem. A teraz zamierzam żyć.

Kiedy wydaję ci się, że to już koniec właśnie wtedy możesz być... na początku wszystkiego.  

Ezra był najpopularniejszym chłopakiem w szkole, ale do czasu... 
Pewnego razu będąc na imprezie odkrywa że dziewczyna go zdradza w emocjach wsiada za kółko i ulega wypadkowi samochodowemu po, którym jego życie się zmienia i traci wszystko co do tej pory miał. Wtedy pojawia się nowa uczennica Cassidy, która jest inna niż jego znajomi z którymi dotąd przebywał. Jak potoczą się losy tej dwójki czy ich spotkanie odmieni życie Ezry ??

Cassidy Thorpe to dziewczyna inna niż wszystkie. Zjeździła kawał świata, nocą wykrada się z gitarą na dach internatu, tańczy tak, jakby krótka chwila miała trwać wiecznie, i zna naprawdę dziwne słowa. 

Spotkanie tej dwójki jest przypadkowe, ale zmieni ich życie na zawsze. Cassidy wciąga Ezrę do swojego niesamowitego świata, w którym nie ma końców - są tylko nowe początki.

Słowa mogą cię zdradzić, jeżeli wybierzesz niewłaściwe, albo wyrazić mniej niż powinny, jeśli jest ich zbyt wiele. 




Do przeczytania tej książki zachęciła mnie oczywiście ta piękna okładka którą zobaczyłam podczas zakupów w Biedronce ale jej wtedy nie kupiłam za to zapolowałam na nią podczas Targów Książki w Krakowie i liczyłam że będzie to świetna książka od której nie będę mogła się oderwać. Niestety tak się nie stało i trochę się zawiodłam... 

Chociaż historia sama w sobie była ciekawa, to miejscami akcja ciągnęła się przez co dłużyło mi się czytanie. Za to zakończenie było niespodziewane, moim zdaniem autorka mogła lepiej zakończyć tą książkę. 

Moja ocena: 6,5/10 



Piszcie jakie wy mieliście odczucia po przeczytaniu tej książki, bądź czy macie w planach ją przeczytać. 


czwartek, 15 lutego 2018

Teen Wolf - Recenzja

Witam.

Dziś mam dla was recenzje dość znanego serialu nie jest nowy, bo premierę miał w 2011r. a mianowicie chodzi o Teen Wolf.



Serial opowiada o chłopaku o imieniu Scott, który pewnego dnia wyciągnięty przez swojego przyjaciela Stilesa do lasu w poszukiwaniu zwłok zostaje zaatakowany przez dzikie zwierze. Od tego czasu jego życie się zmienia odkrywa, że ma nadnaturalne zdolności z, którymi musi sobie radzić. 

Dalsza akcja rozwija się tak, że Scott poznaje dziewczynę Allison, która jak się okazuje jest z rodziny łowców ścigających wilkołaka a konkretniej przywódcę (Alphe). 




W każdym sezonie bohaterowie muszą zmierzyć się z czymś nowym i zawsze starają się ratować przyjaciół z niebezpieczeństwa. Wątek przyjaźni jest tutaj dość dobrze nakreślony, bo widzimy jaką przyjaźnią darzą się bohaterzy, są gotowi zrobić wszystko dla siebie. 

Jeśli chodzi o męską część obsady to ja pytam, gdzie oni znaleźli takich przystojnych i zabawnych aktorów. Co do damskich ról to też nie mam żadnych zastrzeżeń. Także aktorzy jak najbardziej na plus. 

Moimi ulubionymi bohaterami byli Derek i Stiles.

Stiles Stiliński - a tak naprawdę Mieczysław Stiliński już za samo imię go polubiłam do tego za każdym razem, gdy się pojawiał można było się nieźle uśmiać, w dodatku niezły z niego był Sherlock.




Derek Hale- wrażliwy, przystojny tymi cechami skradł moje serce od samego początku w dodatku to jak pomagał Scottowi na samym początku taka więź powstała między nimi, że aż przyjemnie się patrzyło. 




Ogólnie rzecz biorąc, serial oceniam na duży plus potrafi wciągnąć. Polecam oglądnąć. A jeśli oglądaliście, dajcie znać jak wam się podobał i kto był waszym ulubionym bohaterem. 




czwartek, 8 lutego 2018

Zapowiedzi wydawnicze - Luty 2018




Wracam ze świeżutkimi zapowiedziami na miesiąc Luty. Mimo że ten miesiąc jest krótki to wydawnictwa i tak wydają dużo nowości.

Colleen Hoover z kolejną perełką 


Data premiery: 15.02.2018 

Przepiękne i ciepłe opowieści o miłosnych perypetiach Layken Cohen i Willa Coopera. Oboje wcześnie stracili rodziców i teraz muszą poradzić sobie z wychowaniem rodzeństwa. Wygląda na to, że są dla siebie stworzeni, jednak los postawi przed nimi wiele trudnych sytuacji i wiele trudnych wyborów. Czy wreszcie uda im się być razem bez żadnych przeszkód i bez bolesnych tajemnic ? 



Data premiery: 15.02.2018 

Po poruszającej powieści "Z popiołów" przyszedł czas na zapierające dech "Z otchłani". Kolejna odsłona świetnie zapowiadającej się serii Martyny Senator.

W milczeniu podnoszę się z krzesła, zakładam kurtkę i ruszam w stronę drzwi. Moje nogi drżą, głowa huczy od nadmiaru chaotycznych myśli, a serce powoli pęka na pół. Adam chwyta mnie za rękę. Po raz kolejny przeprasza. Błaga o wybaczenie. Zapewnia że mnie kocha. Napędzana gniewem biorę zamach i uderzam go pięścią w twarz. Mocno. Najmocniej, jak tylko potrafię. Jest w szoku. Nie przypuszczał, że kiedykolwiek go uderzę. A ja nie przypuszczałam że kiedykolwiek mnie zdradzi. 

Po wyznaniu Adama świat osunął się Kaśce spod nóg. Nic nie jest takie, jak sądziła. Kiedy na jej drodze staję Szymon, dziewczyna ani myśli dać szansę miłości z Tindera. Gdyby wszystko mogło być zupełnie proste, a nie kompletnie zagmatwane, życie byłoby znacznie przyjemniejsze. Ale czas dać spokój mrzonkom i zacząć żyć według nowych zasad. 



Data premiery: 27.02.2018 

Pełna humoru i wzruszeń opowieść o miejscu, gdzie mógłbyś być gościem, a najchętniej pozostałbyś na dłużej. 

Rodzina Stachowiaków od wielu lat zarządza stacją narciarską na Podhalu. Rozległe interesy idą świetnie do chwili rodzinnego nieszczęścia. Rodzina musi stawić czoła nowej rzeczywistości, ponadto każdemu jej członkowi mocno komplikuje się życie osobiste. A wszystko to na tle wymagającego troski biznesu - czyli ukochanego pensjonatu Szarotka i popularnej stacji narciarskiej Śnieżna Grań. 

Jak od kuchni wygląda prowadzenie dużego pensjonatu ? Czy młodym i niedoświadczonym dzieciom powiedzie się kontynuacja interesu rodziców ? I czy wśród codziennych obowiązków uda się im zatrzymać, żeby dostrzec to, co naprawdę ważne ? 
Witaj w Śnieżnej Grani ! Pozwól sobie na lampkę grzanego wina przy kominku i spotkaj się z bohaterami wciągającej sagi. 

''Za stare grzechy " to pierwszy tom nowego cyklu Izabelii Frączyk.




Data premiery: 28.02.2018

Lane jest ambitnym siedemnastolatkiem, który ma zaplanowaną przyszłość - jest w niej miejsce na prestiżowy uniwersytet, ale nie na chorobę. Mimo zdiagnozowania u niego lekkoopornej gruźlicy postanawia żyć, jak gdyby nic się nie zmieniło. Pobyt w ośrodku dla chorych Latham House traktuje jak przymusowe wakacje. 

Sadie na przekór chorobie beztrosko chwyta każdy dzień. Dla wielu osób ośrodek jest jak więzienie, ona znalazła tutaj swoje miejsce. Tu stała się artystką, która wraz z przyjaciółmi stworzyła małą bezpieczną przystań.

Znajomość z Sadie pomoże Lane'owi odnaleźć się w nowej rzeczywistości, gdzie priorytety są zupełnie inne. Gdy choroba się zaostrza, żadne z nich nie dopuszcza do siebie myśli, że każda chwila może być tą ostatnią. 



Data premiery: 22.02.2018 

Amanda Kelly chciała być doskonała. Próbowała kontrolować swoje życie. Zatraciła się w obsesyjnym dążeniu do perfekcji oraz poczuciu własnej bezwartościowości. I tylko jedną rzecz uznawała za doskonałą - więź, która łączyła ją z najlepszym przyjacielem, Noahem. 

W życiu bohaterki wszystko toczyło się zgodnie z planem, aż do momentu, kiedy pewnego dnia wstała z łóżka i coś sobie uświadomiła. Kochała Noaha. Nie tylko jako przyjaciela. 
Nie potrafiła opanować uczuć, które w niej wywoływał. Mógł obdarzyć ją dozgonnym szczęściem, ale przy tym mógł także ją zniszczyć. Był doskonałością, jakiej Amanda od zawsze pragnęła. A jednak nie dopuszczała do siebie myśli o byciu z nim razem. 

I w tym własnie momencie świat Amandy zaczyna się walić. Nieprzewidywane sytuację przejmują nad nią kontrolę: zmuszają, by zrezygnowała z marzeń. Bohaterka musi się nauczyć, że człowiek nie jest w stanie przejąc kontroli nad sytuacjami, które napotyka na swojej drodze. Może jednak kontrolować, jak na nie zareaguje. Czy zdoła to zrozumieć nim będzie za późno ? Czy uda jej się uratować swoją przyjaźń ? 



Data premiery: 20.02.2018 

Kochająca matka. Zdradzona żona. Niezrównana królowa. 

Uwięziona przez męża Alienor nie daje się zastraszyć i żyje nadzieją, chociaż odebrano jej wszystko, co kochała. Odzyskuje wolność dopiero po śmierci Henryka II. Jego miejsce na tronie zajmuje Ryszard Lwie Serce, ukochany syn Alienor, która zostaje renegantką. Lecz to nie koniec problemów, gdyż władza nęci każdego i rywalizacja między braćmi przybiera na sile. Wiekowa już Alienor nie ustaje w wysiłkach, aby pogodzić zwaśnione dzieci i ratować chwiejące się w posadach królestwo. 




Data premiery: 28.02.2018 

Minęła dekada odkąd Sasha Keeton wyjechała z rodzinnej miejscowości w Wirginii Zachodniej. Dziesięć lat odkąd uciekła seryjnemu mordercy znanemu jako Pan Młody. Teraz wraca, by pomóc matce w prowadzeniu rodzinnego pensjonatu i zderza się z przeszłością. Sashy znów ktoś grozi. Agent FBI Cole Landis przyrzeka o nią dbać, choć dziesięć lat temu nie zdołał zapobiec najgorszemu. Kiedy kolejne kobiety znikają bez śladu, a w miasteczku pojawiają się niepokojące znaki, dziewczyna ocalała po ataku Pana Młodego znów zaczyna się bać. Cole nie wybaczył sobie, że nie pomógł Sashy, gdy została uprowadzona i teraz zamierza jej to wynagrodzić...
Zadurzony w pięknej dziewczynie agent pragnie jej coraz mocniej. Jednak ktoś ich obserwuje. I czeka. 


Taki krótki ten Luty ale tyle wspaniałych książek się zapowiada jak dla mnie to z co najmniej 3 z tej listy muszę przeczytać na pewno A jak jest u was wpadło wam coś w oko ? 

niedziela, 3 grudnia 2017

Chłopak na zastępstwo - Kasie West


Przez całe liceum Gia była typową szkolną gwiazdą. A teraz miała jeszcze świetnego chłopaka, o którym wiele opowiadała znajomym i nareszcie wszyscy mieli go poznać. Niestety tuż przed balem maturalnym, podczas którego miało dojść do prezentacji partnera, na parkingu Bradley z nią zerwał. Jak on mógł? Dlaczego postawił ją w takiej sytuacji?! I co Gia powinna zrobić, żeby wyjść z twarzą?

Nagle Gia wypatruje w jednym z samochodów nieznajomego chłopaka, a w jej głowie rodzi się sprytny plan. Przecież nikt nie będzie wiedział, że to nie Bradley, dzięki czemu ona nie okaże się kłamczuchą oraz desperatką, która tak bardzo chciała mieć chłopaka, że go sobie wymyśliła…
Co, jednak jeśli przedsięwzięcie wymknie się spod kontroli? W końcu pomysł jest dość ryzykowny…



 Starałam się dzisiaj być lepszym człowiekiem, ale świat nie współpracuje.

„Chłopak na zastępstwo” to druga książka autorstwa Kasie West, z którą się spotykam. Wraz z „Chłopakiem z sąsiedztwa” wzięłam ją z biblioteki spontanicznie, gdyż słyszałam, że są świetne. Bardzo się zaskoczyłam, gdy zaczynając „Chłopaka na zastępstwo”, okazało się, że są to zupełnie inne historie.

Główną bohaterką, jak i narratorem, jest Gia, która trochę mi przypomina Alison z serii „Pretty Little Liars” autorstwa Sary Shepard, gdyż tak jak ona jest szkolną gwiazdą otoczoną wieloma przyjaciółkami oraz przewodniczącą szkoły.

Historia Gii bardzo mnie wciągnęła, zaczęłam wraz z nią uczestniczyć w wydarzeniach, przez co trochę mi jej szkoda. Choć sobie zasłużyła na nauczkę, przez to, jak traktowała ludzi, to nikomu nie życzyłabym być na jej miejscu — zostać osamotnioną przed balem maturalnym, bo jej chłopak nie odważył się na rozstanie wcześniej, nie dając jej możliwości na znalezienie zastępstwa. Mówi się, że kłamstwo ma krótkie nogi i nie inaczej było to przedstawione w powieści prędzej czy później ktoś odkryje kłamstwo.

Jak mierzymy dziś naszą wartość? Liczbą lajków, które otrzymał nasz post, tym, jak wielu mamy znajomych czy ile zebraliśmy retweetów? Czy w ogóle wiemy, co tak naprawdę myślimy, dopóki nie przedstawimy naszych myśli w sieci i nie dowiemy się od innych, ile ich zdaniem są warte?

Autorka poruszyła w książce dość istotny problem dotyczący młodzieży, którym jest fałszywa popularność wśród znajomych oraz w mediach społecznościowych, gdzie liczą się lajki i osiąganie sztucznych sukcesów. Historia pokazuje, jak czuła się Gia, gdy odkryła, w jakim świecie żyje i jak jest postrzegana przez innych.

Powieść została napisana w lekkim stylu i niezwykle przyjemnie się ją czyta. To taka idealna lektura, która jednak zmusza do myślenia i zastanowienia się nad samym sobą.

„Chłopak na zastępstwo” to powieść, którą szczerze mogę polecić wszystkim tym którzy mają ochotę na lekką i przyjemną lekturę.

sobota, 4 listopada 2017

Magiczna Ksiegarnia- Book Tag


Witam.

Dziś mam dla was TAG, który podejrzałam u Oli na blogu Dobra córka zła, postanowiłam go zrobić, ponieważ pytania nie dotyczą książek a księgarni. Zapraszam do dalszej części.


1. Ulubiona księgarnia w twoim mieście ?

Niestety w moim mieście, a raczej miasteczku nie ma księgarni.

2. Ulubiona sieć księgarń

Świat książki uwielbiam tam chodzić wszystko tam jest takie piękne nie mam na myśli, tylko książek, a kalendarze, zakładki, torby coś cudownego jak się wejdzie to się nie chce wychodzić.

3. Największa liczba książek kupiona dla siebie jednorazowo ?

I teraz zaskoczę wszystkich, jeśli chodzi o księgarnie to 1, a ogólnie to 3.

4. Najlepszy najbardziej pomocny księgarz ?

I tu miałam taką samą sytuację jak Ola, gdyż zamówiłam książkę na prezent dla przyjaciółki na stronie internetowej świat książki z odbiorem w punkcie podeszłam do kasy i mówię, że mam do odebrania paczkę zamówioną przez stronę pani sprawdziła numer zamówienia i spytała, czy chcę sprawdzić zamówienie czy się zgadza i czy książka nie jest poniszczona. Powiem wam, że się zdziwiłam, ale poprosiłam o otwarcie.

5. Ulubione miejsce w księgarni

Regały z książkami stoliki, na których znajdują się nowości oraz miejsce przy kasie tam zawsze są jakieś super gadżety.

6. Książka, którą kupiłaś/przeczytałaś tylko dzięki wizycie w księgarni.

Jeszcze nie przeczytałam, ale jestem w trakcie Chłopak z sąsiedztwa, Chłopak na zastępstwo jak zobaczyłam je w księgarni tak stwierdziłam, że muszę ją przeczytać.

7. Księgarnia internetowa czy stacjonarna ?

Jak już wspomniałam rzadko kupuje książki, ale jeśli miałabym wybrać pod względem kupowania to internetowa ceny nieraz są niższe i wygodniej, bo wpisuje tytuł, jaki mnie interesuje kupuje i już. Co do stacjonarnych to można wejść, pooglądać powąchać książki jak ktoś lubi (a czasami książki mają taki piękny zapach nie wszystkie, ale niektóre tak).

8. Co jest najważniejsze w dobrej księgarni ?

No cóż, przede wszystkim ludzie tam pracujący, żeby znali się trochę na książkach potrafili doradzić, a nie wpychali czegoś na siłę i co najważniejsze, żeby nie atakować klienta zaraz przy wejściu zapytaniem, w czym mogę pomóc to jest chyba najgorsza rzecz.

9. Jak powinna wyglądać twoja wymarzona księgarnia ?

Duża a w niej dużo książek, parę stanowisk komputerowych, gdyby ktoś chciał skorzystać z internetu w celu poznania opinii o danej książce bądź w poszukiwaniu danego tytułu. Dałabym jeszcze taki kącik, w którym można by przeczytać dany fragment książki. I oczywiście mnóstwo dodatków gadżetów i ceny w miarę możliwości niewysokie.




Z takiej księgarni to chyba nigdy bym nie wyszła :D

10. Czy wyobrażasz sobie świat bez księgarni stacjonarnych ?

Nie

środa, 9 sierpnia 2017

Maybe Someday - Collen Hoover


Autor: Colleen Hoover
Tytuł: ,,Maybe Someday"
Wydawnictwo: Otwarte 
Ilość stron:440

,,Maybe Someday" to bestsellerowa powieść Colleen Hoover autorki znanej z takich powieści jak ,,Hopeless", ,,November 9" czy ,,Ugly Love". ,,Maybe Someday" to opowieść o ludziach rozdartych między ,,może kiedyś" a ,,właśnie teraz" oraz o emocjach ukrytych między słowami i muzyce, którą czuje się całym ciałem.

Sydney to 22 letnia dziewczyna, której, jakby się przyjrzeć, nie brakuje niczego, studiuje, pracuje, jest w związku i mieszka z najlepszą przyjaciółką. Jej pasją jest muzyka, dlatego przesiaduje wieczorami na balkonie i słucha mężczyzny z naprzeciwka, który gra na gitarze, po czym zaczyna śpiewać do tej muzyki. Niestety w jej 22. urodziny poznaje przykrą prawdę- dwie ważne dla niej osoby ją zdradziły, gdyż jej ukochany chłopak zdradza ją z jej najlepszą przyjaciółką pod ich wspólnym dachem. W jednej chwili jej dotychczasowe życie legnie w gruzach, została bez dachu nad głową i bez pieniędzy a z pomocą przychodzi jej chłopak z naprzeciwka.  

Ridge to utalentowany muzyk twórca piosenek oraz członek zespołu ,,Sounds of Cedar". Tak samo jak Sydney jest w szczęśliwym związku, niestety stracił wenę do pisania piosenek i od dłuższego czasu nic nie może napisać, dopiero gdy poznaje Sydney zaczyna się odblokowywać i tworzyć nowe teksty razem z nią. Od tej chwili nic nie będzie takie samo. Czy poradzą sobie z uczuciem którym darzą się nawzajem?

,,Maybe Someday" w przepiękny sposób opowiada o miłości do muzyki, ukazuje towarzyszące jej uczucia oraz o realizowaniu własnych pasji
Powieść pisana jest z dwóch perspektyw, od strony Sydney i od strony Ridge'a mimo to miałam odczucie, jakby więcej osób opowiadało całą historię. Jest w niej dość dużo humoru różne psikusy oraz pojawiają się zabawne teksty, które mnie rozbawiły. W książce jest poruszone wiele trudnych, ale jakże ważnych tematów takich jak: niepełnosprawność, przyjaźń, trudne dzieciństwo. 
W dodatku książka ma swoją playlistę, której można słuchać czytając i poczuć te emocje jakie towarzyszyły bohaterom podczas tworzenia piosenek. 















Książka swoim przyjemnym do czytania językiem rozkochała mnie już na pierwszych stronach, od samego początku chłonęłam ją z ciekawością i niecierpliwie przewracałam strony, nie mogąc doczekać się co dalej. 

...ludzie nie wybierają, w kim się zakochują. Mogą jedynie wybrać, kogo dalej będą kochać.

Z Colleen Hoover spotkałam się po raz pierwszy czytając właśnie ,,Maybe Someday" wcześniej słyszałam dużo pozytywnych opinii o tej książce jak i o innych powieściach tej autorki, więc postanowiłam się przekonać czy faktycznie jest taka świetna i nie zawiodłam się. Moim zdaniem jest przepięknie napisana i mogę ją śmiało polecić fanom lekkich obyczajówek, jak i wszystkim którzy kochają takie klimaty (książka w połączeniu z muzyką)
Idealnie nada się na czas wakacyjny
Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.