Moc Recenzji

piątek, 16 czerwca 2017

Oczy wilka - Alicja sinicka




  Lena Kajzer, świeżo upieczona absolwentka studiów licencjackich, zaczyna właśnie nowy rozdział w życiu. Zmiana miejsca, staż w dużej firmie, pokój wynajęty w mieszkaniu przyjaciółki w niewielkiej miejscowości Głębia – wszystko to ma pomóc jej oderwać się od przeszłości. Przypadek sprawia, że nowe życie Leny zaczyna się z hukiem (i to całkiem dosłownie), kiedy z rozpędu wjeżdża swoim autem w zaparkowany samochód najbardziej tajemniczego mieszkańca miasteczka. Człowieka o opinii kogoś bardzo niebezpiecznego, a przy tym posiadacza najbardziej niezwykłych oczu, jakie Lena kiedykolwiek widziała…
Oczy wilka to naprawdę wciągająca i zaskakująca opowieść o tym, jak trudno panować nad własnym życiem, zwłaszcza kiedy umysł obraca się przeciwko nam. I o tym, jak czyjeś spojrzenie może zmienić wszystko…

W tym samym momencie poczułam ucisk z tyłu głowy. Zamknęłam oczy. Gdy je znowu otworzyłam, wszystko wirowało. Wzięłam głęboki wdech i z trudem usiadłam na krawężniku.
Widziałam, jak brunet czyta uważnie to, co napisałam. Po chwili podszedł do mnie i kucnął. Powoli ściągnął okulary przeciwsłoneczne i spojrzał mi prosto w oczy spod długich, piekielnie czarnych rzęs. Na jego twarzy nieoczekiwanie pojawił się cień uśmiechu, a ja, pomimo zawrotów głowy i ogromnej chęci położenia się na chodniku, zastygłam w bezruchu.
Jego lazurowe oczy... przeszywały mnie tak intensywnie, że poczułam delikatny chłód przemykający w postaci dreszczy po moim ciele, od głowy aż po czubki stóp. Te jasnobłękitne tęczówki przypominały barwą oczy wilka.”

  Całkiem przyjemna lektura, trochę inna od innych obyczajowych książek, czyta się szybko. Polecam wszystkim. Z zaciekawieniem czekam co dalej wyniknie ze znajomości Leny i tajemniczego Artura. Ta książka zwróciła moją uwagę ku sobie opisem, rzadko biorę w ciemno książki i tym razem było świetnie. No i ta ciekawa okładka ;)

Tytuł: Oczy wilka
Autor: Alicja Sinicka
Ilość stron:444

Wydawnictwo: Novae Res
Pozdrawiam













środa, 31 maja 2017

Słodka zemsta - Sara Shepard + podsumowanie całej serii The Lying Game


Autor: Sara Shepard 
Tytuł: Słodka zemsta 
Cykl: The Lying Game (tom 6)
Wydawnictwo: Otwarte 
Data premiery: 11.05.2016 
Ilość stron: 360 

Minęło kilka miesięcy, odkąd zginęłam. Od tamtego czasu moja siostra żyła moim życiem. Wiele sekretów dotyczących mnie, mojej rodziny i przyjaciół wyszło na jaw, ale Emma nadal nie wie, kto jest mordercą.
Gdy moje ciało zostaje odnalezione, sprawy się komplikują. Emma natychmiast staje się pierwszą podejrzaną, więzienie nie jest najgorszym, co może ją spotkać. Człowiek, który mnie zabił, wciąż jest na wolności…


Ostatni tom z serii The Lying Game to już ostatnia część przygód Emmy. Czy dowie się w końcu kto jest mordercą ?



W ciągu paru miesięcy spędzonych w Tucson jako Sutton Emma dowiaduje się wielu rzeczy dotyczących jej siostry oraz rodziny Mercerów i nie tylko ale to czego się jeszcze dowie przewróci jej życie o 180 stopni. Tak jak pisałam w recenzji poprzedniego tomu Emma jest zbyt ufna i podejrzewa wszystkich bliskich Sutton ale zapomina że morderca wcale nie musiał być blisko z jej siostrą. Powiem wam że podejrzewałam tą osobą na początku , ale autorka tak zamieszała w kolejnych częściach że do końca poprzedniego tomu moje podejrzenia zostały uśpione. Zaczynając szósty tom miałam dwóch podejrzanych z których jeden okazał się mordercą. 

Zszokował mnie moment w którym przeczytałam zakończenie książki nie myślałam, że będzie aż tak brutalne czytając wbiło mnie w łóżko i czytałam z otwartą buzią ze zdziwienia.


Zdj bez piatego tomu bo piąty czytałam w wersji ebooka

Cała seria liczy 6 tomów i jest bardzo wciągająca cóż wiecej moge powiedzieć polecam wam po nią sięgnąć 





niedziela, 21 maja 2017

Pandora - Mike R. Carey



Pandora (gr. pan – wszystko, dδron – dar) to według jednego z mitów greckich pierwsza kobieta. Kobieta, którą bogowie wyposażyli we „wszystkie dary” i posłali na ziemię jako karę dla ludzkości za nieposłuszeństwo Prometeusza.

Melanie ma dziesięć lat i odkąd pamięta, mieszka w celi bez okien. Każdego dnia uzbrojeni po zęby żołnierze przywiązują ją do wózka i zawożą na lekcje. Nie rozmawiają z nią. Chyba się boją, że ich zje – tak jak „głodni”, którzy zjadają innych ludzi po tym, jak zarazili się dziesiątkującym ludzkość grzybem Ophiocordyceps unilateralis.
Gdy Melanie zostaje sama, lubi sobie wyobrażać, że jest niezwykła i odważna jak mityczna Pandora. Że tak jak ona została obdarowana. Że potrafi obronić swoją ukochaną nauczycielkę przed zagrożeniem. Także przed sobą…
Autor przedstawia nam świat około dwadzieścia lat po Załamaniu. Ludzkość została zaatakowana przez odmianę grzyba, która przejmuje stopniowo kontrolę nad ciałem, czyniąc z człowieka coś na kształt zombie zombie, odbierając mu osobowość a darując w zamian tylko jedno pragnienie – nieustanny zwierzęcy głód. Kiedy ludzkość staje się gatunkiem na wymarciu, w jednym z wojskowych ośrodków badawczych trwają eksperymenty na dzieciach, które pomimo iż są głodne, potrafią myśleć. Dlaczego? I czy pomoże to w stworzeniu...
Czytając "Pandorę"natrafiłem na motywy zaczerpnięte z innych książek, ale nie drażniło mnie to. Zręcznie i optymalnie napisana historia dziewczynki, którą władają mordercze instynkty sprawi, że nie zaśniesz tej nocy. - Mam wielką nadzieję, że nikt nie schrzani "Pandory" pisząc kontynuację, bo zakończenie mi się bardzo podobało.

Autor: Mike R. Carey
Tytuł: Pandora
Tłumaczenie : Martyna Tomczak
Wydawnictwo: Otwarte
Ilość stron:  410

Pozdrawiam Tomek


środa, 17 maja 2017

10 pytań do blogera

Dziś przychodzę do was z Tagiem bo już dawno nie było żadnego. Pomysł na ten Tag znalazłam na blogu tajemniceslow i czytając go poczułam się nominowana ;) Zapraszam 

1. Ulubiony booktuber/booktuberka ? 

Maja K uwielbiam jej filmiki i jeszcze oglądam Kaje z Booksholick oraz Anitę z Book Reviews 

2. Prowadzisz bookstagrama ?

Oczywiście że tak wszystkich chętnych zapraszam do odwiedzenia



3. Jaka piosenka jest teraz twoją ulubioną ? 

Despacito - Luis Fonsi & Daddy Yankee

 

4. Co lubisz robić w wolnym czasie (pomijając czytanie) 

Uwielbiam oglądać seriale i słuchać muzyki 

5. Czekolada czy żelki ? 

Czekolada chociaż żelki też lubię ale w niedużych ilościach :D 

6. Ulubiona pora roku i czemu akurat ta ? 

Wiosna ponieważ wtedy wszystko kwitnie robi się zielono i pięknie 

7. Używasz stale zakładek czy raczej to co znajdziesz pod ręką staje się zakładką ? 

Zakładek i niczego innego nawet zaczęłam sama robić. 



8. Znienawidzona czynność życiowa ? (coś co musicie robić codziennie, ale tego tego nie lubicie) 

Wstawanie rano z łóżka to jest problem z którym się zmierzam codziennie rano ;D 

9. Jak zareagowali inni na wieść że prowadzisz bloga ? 

Mało kto wie ale ci co wiedzą to często odwiedzają bloga 

10. Po co najczęściej sięgasz podczas czytania ? (jakieś jedzenie, może herbata ?)

Kawe często podczas czytania popijam kawusie i paluszki lubię podjadać 

piątek, 12 maja 2017

Zakazane Życzenie – Jessica Khoury



Opowiedziana całkiem na nowo baśń tysiąca i jednej nocy!
Ona jest potężnym dżinnem. On ulicznym złodziejaszkiem. Połączyła ich pradawna magia.
Kiedy Aladyn odnajduję magiczna lampę, Zahra zostaje przywrócona światu, którego nie widziała na oczy od pięciuset lat. Ludzie i dżinny pozostają w stanie wojny, więc aby przetrwać, musi starannie ukrywać swą tożsamość. Przybierając przeróżne kształty będzie trwać przy swoim nowym panu do czasu gdy ten wypowie trzy życzenia. Niestety, wszystko się komplikuje, gdy Nardukha, potężny król dżinnów, oferuje Zahrze szansę całkowitego uwolnienia się od magii lampy. Uratowanie siebie oznacza jednak zdradzenie Aladyna – człowieka w którym Zahra zakochała się wbrew sobie.

Teraz musi podjąć dramatyczną decyzję: wybrać pomiędzy wolnością, a uczuciem – zakazanym, lecz silniejszym niż wszystko, co znała do tej pory. Skrywane przez stulecia tajemnice, wspaniały świat pełen magii i miłość wbrew wszelkim zasadom.
Sądzę, że kluczem do polubienia tej powieści musi być nie tyle sama historia, co klimat i sceneria w jakim została osadzona. Dżiny, magia, mężczyźni w turbanach podobnych do terrorystów (latających dywanów tylko zabrakło). Mnie ta książka zauroczyła, jest w sam raz na weekendowy wieczór.

W książce znajdziemy wszystko co powinna mieć: przygodę, fantazję, romans, bitwę i przezabawne teksty.

Tłumaczenie: Maciej Pawlak
Ilość stron:352

Wydawnictwo: SQN


wtorek, 9 maja 2017

Zapowiedzi wydawnicze - Maj 2017


Z malutkim opóźnieniem przychodzę do was z zapowiedziami wydawniczymi na miesiąc maj.
Ojj na ten miesiąc zapowiada się dużo ciekawych książek więc chyba trzeba przygotować duży zapas gotówki :D





Data premiery: 09.05.2017
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Emilia Przecinek, znana autorka powieści dla kobiet, w wieku czterdziestu lat zostaje rozwódką z dwójką nastoletnich dzieci, kredytem hipotecznym do spłacenia oraz matką i teściową na karku. Dzieci nalegają, żeby chodziła na randki, a obie starsze panie, no cóż, jak to one, włażą z butami, gdzie tylko się da. W takiej sytuacji można albo załamać się nerwowo, albo popełnić morderstwo. Mimo niesprzyjających okoliczności Emilia postanawia odmienić swoje życie. Nie jest to łatwe, gdyż mężczyźni, których spotyka, absolutnie nie przypominają wspaniałych bohaterów jej powieści. Pech chce, że teściowa pisarki łamie nogę. Unieruchomiona na wózku, zaczyna obserwować sąsiadów, co okazuje się zajęciem na pełen etat, a nawet dwa, gdyż nie wszystko można zobaczyć przez okno, niektóre rzeczy trzeba podsłuchać. Przed wścibskimi staruszkami nic się nie 
ukryje. Ani kochanka o czerwonych włosach, ani skłonna do awantur żona, ani leżący w piwnicy trup, którego  znajduje Emilia. 



Data premiery: 10.05.2017
Wydawnictwo: Otwarte
 
Niewypowiedziane pragnienia, boles
na przeszłość i głęboko skrywane grzechy są dla Owena największą inspiracją. Utalentowany malarz kolekcjonuje anonimowe wyznania i przenosi je na płótno, zamieniając słowa w obrazy, w których ukrywa też własne tajemnice.
Auburn pojawia się w jego galerii akurat wtedy, gdy Owen szuka asystentki. Dziewczyna od kilku lat walczy o odzyskanie normalnego życia i desperacko potrzebuje pieniędzy. Zakochanie się w przystojnym malarzu nie jest częścią jej planu, ale przekorne przeznaczenie stawia na swoim. Wydaje się, że Owen jest dla niej szansą na znalezienie ukojenia i wsparcia, a ona dla niego natchnieniem i nowym kolorem w autoportrecie.
Wzajemne uczucie dodaje życiu barw, jednak tajemnice zaczynają tworzyć rysy na ich związku. Auburn odkrywa, że przeszłość ukochanego może odebrać jej to, co dla niej najważniejsze. Głos serca podpowiada jednak, że miłość wymaga największych poświęceń.

Nikt nie potrafi posługiwać się paletą uczuć tak jak Colleen Hoover, gdy tworzy zupełnie nowy obraz miłości. Użytkownicy portalu Goodreads uznali powieść "Confess" za najlepszy romans 2015 roku.


Data premiery: 10.05.2017
Wydawnictwo: Jaguar

Tysiąc żyć. Tysiąc możliwości. Jedno przeznaczenie.
Marguerite Caine dzięki swoim rodzicom – wybitnym fizykom – od dziecka poznaje najśmielsze teorie naukowe. Najbardziej zdumiewający wśród nich jest najnowszy wynalazek jej matki, urządzenie nazwane Firebirdem, pozwalające na podróż do równoległych wymiarów.
Gdy ojciec Marguerite zostaje zamordowany, wszystkie poszlaki wskazują na jedną osobę – Paula Markova, błyskotliwego, ale enigmatycznego asystenta jej rodziców. Zanim dosięgnie go ramię sprawiedliwości, Paul ucieka do innego świata. Nie bierze jednak pod uwagę determinacji Marguerite. Z pomocą Theo, drugiego asystenta rodziców, Marguerite ściga Paula poprzez różne wymiary. W każdym świecie, do którego przeskakuje, spotyka inną wersję Paula, co sprawia, że zaczyna wątpić w jego winę i przestaje dowierzać własnemu sercu. Już niebawem wplątuje się w romans równie niebezpieczny, jak i kuszący.
"Ta wciągająca powieść fantastyczna sprawi, że będziecie siedzieć jak na szpilkach i do samego końca gubić się w domysłach. "
autorka bestsellerów, Jennifer L. Armentrout


Data premiery: 10.05.2017
Wydawnictwo: Feeria Young 

Caymen ma 17 lat i po szkole pracuje w należącym do jej mamy nieco dziwacznym sklepie z porcelanowymi lalkami i specjalizuje się w sarkastycznym podejściu do życia, szczególnie wobec bogaczy. Lata obserwacji zamożnych ludzi zza lady i życiowe doświadczenia mamy nauczyły ją, że nie można im ufać, a do tego są zblazowani, nieuprzejmi i przekonani, że cały świat powinien leżeć u ich stóp. Gdy do sklepu trafia Xander, wysoki, przystojny i na swój sposób uroczy, ale najwyraźniej obrzydliwie bogaty, od razu widać, że jest z totalnie innej bajki. Caymen co prawda znajduje z nim wspólny język, ale jest przekonana, że jego zainteresowanie nie potrwa długo. Gdy Xandrowi niemal udaje się ją do siebie przekonać, dziewczyna odkrywa, że pieniądze grają w ich związku o wiele większą rolę, niż sądziła. Na ich wspólnej drodze piętrzą się przeszkody... czy ostatecznie trafią razem do tej samej bajki?

niedziela, 7 maja 2017

Aż po grób - Sara Shepard


Autor: Sara Shepard 
Tytuł: Aż po grób 
Cykl: The Lying Game (tom 5)
Wydawnictwo: Otwarte
Polska premiera: 11.05. 2016
Ilość stron: 336

Siostry, które nigdy się nie poznały.
Jedna mająca wszystko co zapragnie, druga pragnąca normalnej kochającej rodziny.
Tak bardzo różne a tak podobne, ale jest jeden wyjątek Sutton nie żyje a Emma musi ją udawać, bo inaczej skończy tak jak siostra.

Bohaterką cyklu The Lying Game jest Emma, która podszywa się pod swoją zmarłą siostrę bliźniaczkę, ale robi to z jakiegoś powodu. Mieszka w jej domu z jej rodziną i żyje jej życiem. Perfekcyjnie opanowała już udawanie siostry, nikt nie domyśla się kim tak naprawdę jest jedyną osobą, która wie o wszystkim jest Ethan. Emma stara się dowiedzieć kto ją szantażuje i przede wszystkim stara się dowiedzieć kim jest morderca jej siostry. 
W dodatku w Tucson pojawia się biologiczna matka dziewczyn Becky, która porzuciła obie dziewczyny. Lista podejrzanych wciąż się wydłuża, lecz dalej nie wiadomo kto jest winny śmierci Sutton. 

Cała seria jest po prostu wspaniała są ciekawsze jak i mniej ciekawsze fragmenty, ale bardzo mnie wciągnęła historia Sutton i Emmy szkoda, że nie miały okazji się poznać. Co do Emmy wydaję mi się, że jest zbyt łatwowierna szuka podejrzanych daleko a być może ma go pod nosem. 

Aż po grób to piąty tom z cyklu The Lying Game. Historia ciągnie się dalej morderca, wciąż nie został odnaleziony. Autorka tworząc tą serie zrobiła coś niesamowitego, po przeczytaniu czwartego tomu od razu chciałam sięgnąć po kolejny pech chciał, że go nie miałam w domu poszłam do biblioteki z nadzieją, iż będzie, ale niestety się rozczarowałam. Zaczęłam szukać w wersji ebooka i czytałam w każdej wolnej chwili, oczywiście wtedy, kiedy miałam dostęp do ipada na którym miałam ściągnięta książkę. Na szczęście szósty tom zarazem ostatni mam w wersji papierowej i zmierzam ku końcowi.
Mam nadzieję, że już niedługo się dowiem kto jest mordercą. 

Gorąco polecam całą serie The Lying Game jest to literatura młodzieżowa, ale uważam, że każdy może po nią sięgnąć i przeczytać. 

Moja ocena: 9/10









Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.