Moc Recenzji

niedziela, 10 lutego 2019

Top 5 księgarni internetowych



Dzisiaj przychodzę do was z nowym pomysłem. Co jakiś czas będą pojawiać się posty typu Top 5, na pierwszy ogień wzięłam księgarnie internetowe. Wybrałam pięć takich, które mają dobre ceny, szybką dostawę i pozytywną opinię. 





Nieprzeczytane.pl jest to księgarnia, która ma bardzo dobre ceny, szybką obsługę oraz szeroki wybór książek. Jeśli chodzi o dostawę to książki dochodzą w ciągu 2 dni, a koszt wysyłki zależny jest od punktu odbioru.

Kiosk ruchu: płatność przelewem - 7,59 zł 
Poczta Polska: przelew - 9,59 zł  pobranie - 11,49 zł 
Paczkomat In Post: przelew -10,59 zł 
Kurier: przelew - 12,49 zł pobranie - 14,59 zł 

Następną księgarnią jest Tania książka.



Tania książka jak sama nazwa mówi, jest tanio mają bardzo szeroki wybór książek oraz gadżetów takich, jak: koszulki, torby, kubki, zakładki. Jest też coś takiego jak książka do 9 zł czy outlet pojawiają się również ciekawe promocje jak: Kup 3 książki za 33 zł. Czas dostawy jest tak samo szybki jak w poprzedniej, jeśli chodzi o koszty to.

Kiosk ruchu: przelew - 8,99 zł pobranie - 11,99 zł
Poczta Polska - przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Paczkomat: przelew - 11,99 zł pobranie - 14,99 zł 
Kurier: przelew - 12,99 zł pobranie - 15,99 zł

Jest też możliwy odbiór osobisty w Białymstoku, Warszawie, Grajewo, Suwałki i Ełk tam można odebrać zamówienie w punkcie. 


Moja ulubiona księgarnia internetowa może nie zawsze mają niskie ceny, ale często pojawiają się rabaty nawet do -80% poruszanie się po tej stronie jest bardzo łatwe i zakupy są szybkie. Jest duży wybór książek, nowości możemy też znaleźć tam artykuły papiernicze. 

Sama tam zamawiam książki, odbieram w punkcie także jak dla mnie jest to bardzo wygodne. Nie zdarzyło mi się, żeby książki były uszkodzone, zawsze są dobrze zapakowane i przed odbiorem jest możliwość sprawdzenia, czy zamówienie się zgadza i czy książki nie są uszkodzone. Panie w punkcie odbioru są bardzo miłe i pomocne, dlatego lubię tam zamawiać.

Tutaj czas dostawy jest trochę dłuższy zależy, jaką formę wysyłki sobie wybierzemy. 

Kiosk ruchu: przelew - 7,99 zł (czas dostawy 3 dni)
Paczkomat: przelew - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 13,99 (czas dostawy 3-5 dni)
Kurier: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 

Możliwy także odbiór osobisty w księgarniach stacjonarnych bez żadnych opłat (czas dostawy 1 dzień)



Jeśli chodzi o tę księgarnie to mają duże rabaty i wyprzedaże, książki dochodzą w idealnym stanie. W tym przypadku dostawę mamy bardzo tanią. 

Kiosk Ruchu: przelew - 2,99 zł 
Poczta Polska (odbiór w punkcie) : przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł 
Kurier Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 10,99 zł 
In Post paczkomat: przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Kurier In Post: przelew - 11,99 zł pobranie - 12,99 zł
Odbiór osobisty w Łodzi - 0 zł 


I kolejna księgarnia ze świetnymi cenami, rabatami i ogólnie księgarnia ma bardzo dobre opinię. Koszty wysyłki są też korzystne 

Kiosk Ruchu: przelew - 5,99 zł (czas dostawy 2-4 dni)
Pocztex 48: przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Pocztex 48 odbiór w punkcie: przelew - 7,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Paczkomat In Post: przelew - 8,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1-2 dni) 
Kurier GLS: przelew - 11,99 zł pobranie - 13,99 zł (czas dostawy 1 dzień)
Kurier DPD: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 
Odbiór osobisty w Poznaniu - 0,00zł 

Więc tak się prezentuję moje Top 5 postanowiłam, że zrobię wykaz opłat dostaw każdej z księgarni, żebyście na przyszłość mogli sobie porównać. 

Zapytałam także kilka osób o ich zdanie, które księgarnie są ich ulubionymi i prezentują się one podobnie. Poniżej możecie przeczytać ich opinie.


Dadada.pl 
Jest bardzo tanio, zawsze mają ciekawą ofertę do nawet -90%. Maja tez wiele innych tanich produktów. Ostatnio kupiłam sporo przyborów piśmienniczych. Od 55 zl jest przesyłka za darmo, a i bez tego jest za 2.99 do kiosku 😊


Od kilku lat niezmiennie korzystam z księgarni internetowych. Dlatego, że jest szybciej, prościej i przede wszystkim taniej. Moim numerem jeden jest zdecydowanie Świat Książki. Mają najlepsze ceny ze wszystkich księgarni internetowych, a czasem zdarzy się nawet darmowa wysyłka. Zawsze szybko i sprawnie, na zamówienie nie czekam dłużej niż 2 dni. Chętnie kupuję książki również na Nieprzeczytane, Chodniku Literackim czy stronie Empiku. Nigdy jeszcze się nie zawiodłam!


Tania książka.pl 
Są to księgarnie, które trzymają się terminów. Nie miałam z nimi nigdy żadnego problemu. Paczki przychodzą nienaruszone, a tym samym książki nie są zniszczone. Do tego ich urocze i przezabawne zakładki. No i Panie z punktu odbioru taniaksiazka.pl są naprawdę miłe i widać, że lubią swoją pracę.


Tania książka.pl 
Szybko zamówienie pakują, szybko wysyłają. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby przyszło uszkodzone.

Podsumowując wszystkie księgarnie mają świetne ceny i tylko zachęcają do kupowania nowych książek. 

Korzystaliście z którejś księgarni, jakie są wasze opinie dajcie znać w komentarzach 
A może macie jakieś inne ulubione. 

Dajcie też znać, jak wam się podoba pomysł na takie posty ?

piątek, 1 lutego 2019

Zapowiedzi wydawnicze - Luty 2019r


Zapraszam na zapowiedzi wydawnicze tego miesiąca 


Data premiery: 13.02.2019 r 



Tajemnica małżeństwa to kumulacja drobiazgów, do których obcy ludzie nie mają dostępu. 
Cecylia i Wiktor marzą o rozwodzie, choć jeszcze żadne z nich nie powiedziało tego na głos. Ona chce wolności, on spotyka się ze swoją studentką. Wszystko zmienia się w dniu, w którym Cecylia ma wypadek samochodowy i na jakiś czas zostaje unieruchomiona. Poruszając się na wózku chce czy nie - jest skazana na pomoc męża. On również uważa, że jego obowiązkiem jest zaopiekowanie się żoną w tym czasie. Każde z nich chce się pozbyć tego drugiego, ale póki co muszą znowu udawać rodzinę. 
Ta historia pokazuje, jak człowiek bez miłości szybko gaśnie. Jak chowa się w sobie, znika, traci chęć do życia. Czym tak naprawdę jest "niemiłość"? Końcem wszystkiego? Czy raczej początkiem?

Data premiery: 13.02.2019 r 




Samotny i nieśmiały Evan Hansen za namową terapeuty pisze do siebie listy, które mają go podnieść na duchu. Zawsze rozpoczyna je zwrotem: "Drogi Evanie Hansenie". Jeden z tych listów przypadkiem trafia do Connora, szkolnego buntownika. Evan jest przerażony i przekonany, że teraz wszyscy poznają jego tajemnice. 
Wkrótce po tym Connor popełnia samobójstwo. Odnaleziony przy nim list zostaje wzięty za niewysłaną wiadomość do Evana, który tym samym przez pomyłkę zostaje wzięty za jego jedynego przyjaciela. Pogrążona w żałobie rodzina, chcąc zrozumieć postępowanie Connora, nawiązuje znajomość z Evanem. Chłopak zyskuje zainteresowanie i przyjaciół, nawet dziewczyna, która bardzo mu się podoba, zwraca na niego uwagę. 
Kłamstwo odmienia jego życie – w końcu gdzieś przynależy. Jednak wszystko ma swoją cenę. Teraz musi zmierzyć się z konsekwencjami swojego postępowania oraz z własnymi problemami. Bo mimo że Evan nie przyjaźnił się z Connorem, rozumie lepiej niż ktokolwiek inny, dlaczego popełnił on samobójstwo.

Data premiery:13.02.2019 r 




Must have dla fanów kultowego serialu "Stranger Things" produkcji Netflixa!
Chcesz wiedzieć, jak przetrwać w mrocznym świecie Willa, Mike'a, Lucasa, Dustina, Jedenastki i innych? A może masz czasem wrażenie, że twoje życie także przypomina serię dziwnych zdarzeń? Jeśli tak, to ta książka jest dla ciebie! "Jak przetrwać w świecie Stranger Things" przeprowadzi cię przez burzliwe meandry życia, pokaże, jak nawiązywać cenne przyjaźnie i pomoże rozwiązać najtrudniejsze zagadki. 

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery:13.02.2019 r 



Odważna i ekstrawagancka powieść. 
Julka ma 25 lat, trudne dzieciństwo za sobą, a przed sobą dużo cudzej kokainy, mało pieniędzy i transseksualną przyjaciółkę, z którą czasami sypia. 
Anka ma 36 lat, karierę, mieszkanie na kredyt w centrum miasta, sporo wina w lodówce i męża, który chyba jej nie kocha. Każda z nich żyje w innej stolicy według innych reguł. Dzień, w którym się spotkają, zmieni wszystko. Albo nic. 
Dwie bohaterki, dwa różne światy, a w tle Polska wijąca się białą kreską, tętniąca korpożyciem, kolorowa imprezownia, ale też szara ojczyzna bitych żon, zmarnowanych szans i fetoru ciasnych mieszkań. 
Malwina Pająk nie boi się krzyczeć. Z rozdziału na rozdział zdejmuje kolejne warstwy lukru, by dotrzeć do sedna, w którym tkwi bolesna prawda. Trochę śmieszno, trochę straszno, na pewno bez złudzeń. 
"Malwinie Pająk udało się wyjść poza stereotypy i napisać coś prawdziwego o ludziach uwikłanych w późny kapitalizm. Do tego jest odważnie, seksownie, nienormatywnie i po prostu ciekawie. To, co nie wyszło dziesiątkom polskich autorów, w Lukrze w końcu się udało. "
Wojciech Szot, Kurzojady
"Pełna pasji i gniewu, błyskotliwa językowo i tocząca się w zawrotnym tempie opowieść. O dwóch z pozoru całkiem różnych kobietach, które uświadamiają sobie, że gdzieś między kreską kokainy a karierą w korporacji ich życie straciło sens. "
Piotr Bratkowski, Newsweek
"Miasto moje, a w nim – pod warstwą warszawkowego lukru – kokaina do upłynnienia, prezentacja do zrobienia ASAP, niewierni mężczyźni, drag queen, kasa, kac gigant i jeszcze większa samotność. I dwie kobiety z różnych światów, które starają się to ogarnąć. "

Data premiery: 14.02.2019 r 



Poznaj dalsze losy Addison Coleman, obdarzonej niezwykłą zdolnością decydowania
o tym, jaka przyszłość ją czeka... 

Zanim Addie dokona jakiegoś wyboru, może doświadczyć różnych jego konsekwencji
w przyszłości. To jej szczególna moc, która jednak nie sprawia, że teraźniejszość staje
się łatwiejsza. Jej własny chłopak ją wykorzystał, a przyjaciółka zdradziła. Kiedy więc
tata zaprasza ją na ferie zimowe do świata Normalsów, nie waha się ani chwili. Poznaje
tam Trevora, który wydaje jej się niepokojąco znajomy, chociaż przecież nigdy się nie
poznali... Prawda?

W tym samym czasie jej przyjaciółka, Laila, próbuje zrealizować swój własny plan:
chce odzyskać wspomnienia Addie, jeśli tylko dowie się, jak to zrobić. Niektórym ważnym
osobistościom się to nie podoba... a pomóc nie może jej nikt. Poza Connorem, jedynym chłopakiem w Kolonii, który jest odporny na jej uroki. 
Kontynuacja Dziewczyny, która wybrała swój los. 
Kasie West, jakiej nie znacie!

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 13.02.2019 r 




Kontynuacja międzynarodowego fenomenu "Do wszystkich chłopców, których kochałam"
Sekretem udanego związku jest miłość, szczerość i bezgraniczne zaufanie. Jednak kiedy Peter spędza zbyt dużo czasu z Genevieve, swoją ex, Lara Jean robi się podejrzliwa. Chłopak utrzymuje, że to tylko przyjaźń, ale Lara Jean nie jest tego taka pewna. 
Na dodatek do jej życia wraca John Ambrose, piąty adresat miłosnych listów, który nie ukrywa, że dziewczyna mu się podoba. Nagle we wciąż świeżym związku Lary Jean i Petera robi się bardzo tłoczno. 
Rozwiązaniem problemu wydaje się zabawa z dzieciństwa, w którą wszyscy postanawiają zagrać. Jeżeli Lara Jean wygra, Genevieve będzie musiała zostawić Petera w spokoju. Tylko czy dziewczyna wciąż chce, aby coś ją łączyło z tym chłopakiem?

Data premiery: 13.02.2019 r 




Nieśmiały Gabriel wychowuje się w starej łódzkiej kamienicy w dzielnicy, która nie cieszy się dobrą opinią. Przemoc domowa i strach przeplatają się z dziecięcymi pragnieniami i wielką miłością do matki. Ojciec jest jedynie oprawcą. Do czego doprowadzi uległość?
Niniejsza powieść to przejmujący portret chłopca, którego doświadczyło życie. Jako dojrzały mężczyzna wspomina przeszłość, realizując dawne marzenia. A życie lubi zaskakiwać...

Data premiery: 27.02.2019 r 




Ziemia kryje szczątki tych, którzy musieli odejść, ale to dopiero początek... . 
Najpierw bestialski mord, potem krwawa rzeź królewskiej rodziny i nieoczekiwana koronacja – ale tak, to był dopiero początek. 
"Niemało trzeba sił, by zadawać cios za ciosem i nigdy nie poddawać się znużeniu. O tak, to pierwsza i najważniejsza lekcja: musisz być silna. 
Gdy wyszło na jaw, że w żyłach Dęba płynie królewska krew, na Jude spoczęło brzemię odpowiedzialności za to, żeby jej braciszek po prostu dożył dnia, w którym będzie mógł przywdziać na swoje skronie koronę. 
Tymczasem na tronie elfów zasiada zły król, Cardan, a Jude przybiera niewdzięczną rolę szarej eminencji. Nie dość, że w świecie opętanych żądzą władzy magicznych istot wciąż zmieniają się sojusze i układy, to niełatwo jest zapanować nad kapryśnym władcą. Cardan nie zaniedbuje żadnej okazji, by sponiewierać i upokorzyć Jude, choć wcale nie słabnie jego deliryczna fascynacja dziewczyną. 
Gdy staje się aż nazbyt jasne, że za sprawą knowań kogoś z bliskiego otoczenia śmiertelne niebezpieczeństwo zagraża wszystkim, których Jude darzy miłością, nadchodzi pora, by zdemaskować zdradę, a przy tym przecież trzeba jakoś sobie radzić z mieszanymi i bardzo żywymi uczuciami, które w niej budzi Cardan – ongiś zepsute książątko, teraz król – król, nad którym należy panować, bo stawką jest utrzymanie się kruchej lecz zdeterminowanej ludzkiej istoty przy władzy (i przy życiu) w czarodziejskim świecie. "

Data premiery: 27.02.2019 r 



W hollywoodzkim światku półbogów i druidów trzeba ostrożnie dobierać przyjaciół. 
Sage wie, że aby przetrwać na ulicach Los Angeles, nie może dać się złapać. Jednak wizja ciepłego schronienia i posiłku jest zbyt kusząca. Osiemnastoletnia dziewczyna wpada prosto w pułapkę, kiedy pozornie typowa domówka okazuje się podstępem. Odurzona i uprowadzona, zostaje wbrew swej woli wciągnięta do magicznego świata półbogów, wróżek i bezwzględnych starożytnych rodów. Jako zaginiona córka celtyckiej bogini ognia musi przysiąc wierność jednemu z nich. Ma na to tylko kilka dni. 

Wszystkie mosty łączące ją z poprzednim życiem zostały spalone, a jedna nierozważna decyzja poprowadzi ją ku zgubie. Nie wszyscy z podziemnego świata Hollywood cieszą się z jej obecności. Czy Sage w porę odkryje, komu może zaufać, a kto tylko próbuje wykorzystać ją do swoich celów?



Znaleźliście coś dla siebie ? 

środa, 23 stycznia 2019

Uwierz w miłość Calineczko - Natalia Sońska



Styczeń jest jeszcze miesiącem zimowym więc książka nadaję się idealnie, zwłaszcza że oknem co jakiś czas pojawi się śnieg. 

Uwierz w miłość Calineczko to opowieść o Mai dziewczynie która przeszła już nie mało w swoim życiu, mieszka teraz ze swoją ciocią w Zakopanem. Wiedzie spokojne życie chodzi do pracy spotyka się ze znajomymi oraz pomaga cioci jak może. Oczywiście ciocia chcę dla niej jak najlepiej  i zaczyna ją swatać z jej najlepszym przyjacielem Bartkiem, lecz młodzi nie są tak zachwyceni tym pomysłem, jak ich rodziny i poza przyjaźnią nic więcej między nimi nie będzie. Tylko jak wytłumaczyć to cioci, żeby nie zrobić jej przykrości. Któregoś razu będąc u swojej sąsiadki poznaję przystojnego i tajemniczego Wojtka, który okazuje się jej wnukiem. Chłopak od początku działa jej na nerwy swoim gburowatym zachowaniem. Jak to mówią kto się czubi ten się lubi. Pewnego dnia następuje przełom w ich relacji i zaczynają się poznawać, a nawet dogadywać. Co wyniknie z tej ich znajomości ? 


Tak, we dwoje wszystko było łatwiejsze, jaśniejsze i mniej uciążliwe. Problemy rozkładały się na dwoje, a szczęście mnożyło razy dwa

Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie język jest lekki, a historia opowiadana jest jakby to powiedzieć taka życiowa. Czytając cały czas miałam uśmiech na twarzy opis Zakopanego, który się pojawiał pozwolił mi zapoznać się z tym miejscem choć trochę i stwierdzam, że muszę się tam wybrać. Oczywiście pojawił się też mój ukochany Kraków bardzo przyjemnie czyta się myśląc, że o wiem gdzie to jest byłam tam. 

Na sam koniec oczywiście wbiło mnie w fotel ;D Zakończenie było po prostu fantastyczne takie emocjonalne. Z chęcią bym przeczytała kontynuację losów Mai poznała jej decyzję, jakie podjęła i jakie wiedzie dalej życie, ale niestety kontynuacji nie ma. 

Jeśli lubicie takie powieści lekkie z klimatem świątecznym to śmiało mogę wam ją polecić na pewno nie będziecie żałować ;)

Każdemu należy się szansa, by go drugi wysłuchał w spokoju. Żeby nie wiem jak nabroił [...] Każdy z nas grzechy jakie ma na sercu, jeden większe, drugi mniejsze. To ludzkie błądzić i popełniać błędy. Ale jeśli kto chce przeprosić, to mu tego zabraniać nie wolno. Ino by się mógł wypowiedzieć.


sobota, 19 stycznia 2019

Moje serce w dwóch światach- Jojo Moyes



,,Moje serce w dwóch światach” to kolejna część po ,,Zanim się pojawiłeś i ,,Kiedy odszedłeś". Poznajemy w niej dalsze losy Louisy Clark 

Lou zostaję zatrudniona jako asystentka żony bogatego nowojorczyka. Przenosi się więc do Nowego Jorku zostawiając w Anglii swojego chłopaka Sama. Zaczyna tam nowe życie poza Nathanem nie zna tam nikogo, musi dostosować się do grafiku Agnes-młodej nowojorskiej damy. Na początku wszystko układa się jak najlepiej Louisa nawet myśli, że jej pracodawczyni staję się jej przyjaciółką, gdyż powierza jej pewien sekret, o którym nikt nie wie. Niestety nie wie, że przez tą niby przyjaźń i tajemniczy sekret może wpaść w kłopoty. Jednak nawet w trudnych chwilach znajdują się dobrzy ludzie, którzy chcą jej pomóc.

Jakby tego było mało, miłość na odległość jest dużym wyzwaniem ona w wielkim świecie, w którym spotyka mężczyznę łudząco podobnego do zmarłego Willa, on w Anglii gdzie koło niego zaczyna się kręcić pewna kobieta.

Zaczynając byłam trochę zrezygnowana, ponieważ myślałam, że kupiłam źle przetłumaczoną książkę jak się później okazało po wymienieniu przez księgarnie ta druga była taka sama więc już czytałam ją do końca przymykając oko na to. Poza tym byłam zachwycona i tak samo, jak w poprzednich częściach znów przeżywałam wszystko razem z Lou.

Jak się zmieniła Lou w ciągu tych trzech części ?

Na pewno nabrała pewności siebie w pierwszej części nie ruszała się nigdzie poza domem i pracą natomiast w dalszych częściach była w Paryżu Anglii i na końcu w Nowym Jorku. Zaczęła żyć tak jak prosił Will.

Książka jest napisana lekkim językiem, bardzo przyjemnie się czyta i aż ciągnie do poznawania dalszych historii bohaterów. Miłym akcentem ze strony autorki było wspomnienie o Polsce szkoda, tylko że w tak słabym świetle została przedstawiona. Jeśli chodzi o bohaterów, to tak jak w poprzedniej części zostali bardzo dobrze wykreowani. Mimo że to ostatnia część o Louisie Clark mam cichą nadzieję, że autorka kiedyś jeszcze powróci do kontynuacji jej dalszej historii. 

Planuję także przeczytać inne powieści tej autorki. Możecie pisać jakie czytaliście i jak wam się podobały. 



Autor: Jojo Moyes
Data wydania: 2018.06.04
Ilość stron: 512
Wydawnictwo:Znak

niedziela, 30 grudnia 2018

Zapowiedzi wydawnicze - Styczeń 2019r


Święta święta i po świętach a przed nami Nowy Rok i kolejne nowości wydawnicze. Zobaczmy co na nas będzie czekać w pierwszym miesiącu 2019 roku.



Data premiery: 02.01.2019r

Ali Rain
Czasami zastanawiam się, jak znalazłam się w miejscu, w którym teraz jestem, ale gdy ból powraca, od razu sobie przypominam... wszystko przez to, że odeszła. Mieszkam teraz w nowym mieście, chodzę do nowej szkoły i powinnam ruszyć dalej ze swoim nowym życiem. Problem w tym, że sama już nie wiem, kim jestem. Został mi tylko taniec, a z każdym kolejnym dniem czuję się coraz bardziej samotna. Cisza stała się motywem przewodnim mojego życia. Ona kazała mi odnaleźć radość i światło, ale nie mam pojęcia jak, skoro przez większość czasu otacza mnie mrok... do czasu, aż poznaję jego. 
Drew Hale
Mam w życiu tylko jeden cel: za dwieście dziewięćdziesiąt osiem dni wyjechać z tego miasteczka i nigdy nie wrócić. Wszyscy uważnie mnie tu obserwują, zbyt uważnie, i mam już dość ciągłego ukrywania się pod maską obojętności. Potrzebuję wolności. Pływanie to moja przepustka do lepszego życia i codziennie powtarzam sobie, by się nie wychylać, trzymać ustalonej rutyny i pod żadnym pozorem nie pozwolić, by cokolwiek mnie rozproszyło. Wbrew powszechnej opinii, nie jestem chodzącym ideałem – każdego dnia tonę w poczuciu winy. Nie mam pewności, czy kiedykolwiek przestanę czuć się bezwartościowy, niechciany i przepełniony wstydem... do czasu, aż poznaję ją.



Data premiery: 09.01.2019r

Penelope Douglas, autorka bestsellerów z list "New York Timesa", przedstawia nową opowieść o zakazanej miłości... 

Jordan
Przygarnął mnie, gdy nie miałam dokąd iść. Nie wykorzystuje mnie, nie rani ani o mnie nie zapomina. Nie traktuje tak, jakbym była niczym. Nie bierze mnie za pewnik. Nie sprawia, że czuję się zagrożona. Nie zapomina o mnie. Śmieje się razem ze mną. Patrzy na mnie. Słucha. Broni. Zauważa. Czuję na sobie jego oczy, gdy razem jemy śniadanie. Kiedy wraca z pracy, moje serce zaczyna bić szybciej na dźwięk parkującego na podjeździe samochodu. Muszę to zatrzymać. To się nie może wydarzyć. Siostra powiedziała mi kiedyś, że porządni faceci nie istnieją, a nawet jeśli na jakiegoś trafię, to i tak pewnie będzie zajęty. Sęk w tym, że to nie Pike Lawson jest zajęty. Tylko ja. 

Pikei
Przygarnąłem ją, bo myślałem, że jej pomagam. W zamian czasem coś ugotuje i trochę posprząta. Jasny układ. Szybko zrozumiałem, że to wcale nie będzie takie proste. Muszę się powściągać, by o niej nie myśleć i przestać wstrzymywać oddech za każdym razem, gdy trafiamy na siebie w domu. Nie mogę jej dotknąć i nie powinienem tego pragnąć. Jednak za każdym razem, kiedy nasze ścieżki się przecinają, ona coraz bardziej staje się częścią mnie. Nie możemy sobie na to pozwolić. Ma dziewiętnaście lat, a ja trzydzieści osiem. Jestem ojcem jej chłopaka. I tak się niefortunnie składa, że oboje właśnie wprowadzili się do mojego domu. 


Data premiery: 15.01.2019r

Maj 1993. Zwłoki dwóch sióstr zostają znalezione na brzegu Garonny. Dziewczyny, ubrane w pierwszokomunijne sukienki, siedziały naprzeciwko siebie przywiązane do drzew. Młody Martin Servaz bierze udział w swoim pierwszym śledztwie. Szybko zwraca uwagę na Erika Langa, autora porywających, pełnych okrucieństwa kryminałów. Zamordowane siostry były fankami Langa, a jedna z jego najbardziej znanych książek nosi tytuł Panna w bieli. Śledztwo zostaje zakończone. Servaza prześladują jednak wątpliwości: czyżby pominęli jakiś istotny element?
Minęło dwadzieścia pięć lat od podwójnego morderstwa. W mroźną noc Erik Lang znajduje zwłoki swojej żony. Śledztwo prowadzi Martin Servaz. Dawne wątpliwości powracają i stają się obsesją komendanta, która nie daje mu spokoju, podobnie jak złowrogi list pisany czarnym atramentem...



Data premiery: 16.01.2019r

Lisa nie zamierza oglądać się za siebie. Czasem lepiej nie myśleć o przeszłości. Właśnie dlatego znalazła swój azyl nad malowniczą Srebrną Zatoką, w dzikiej części australijskiego wybrzeża, gdzie można obserwować delfiny, a coroczne pojawienie się humbaków jest dla miejscowych świętem. Mike pojawia się tam nieproszony. Przyjeżdża z wielkiego miasta i uosabia wszystko, od czego Lisa starała się uciec: nowoczesność, biznes i bezwzględną korporację. Wraz z jego przybyciem urokliwy, spokojny świat staje się zagrożony. By go ocalić, Lisa musi odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ucieczka zawsze jest dobrym rozwiązaniem oraz... Czy można pokochać kogoś, kto wydaje się naszym największym wrogiem?
Powieść Jojo Moyes, pisarki, która podbiła serca polskich czytelników powieściami"Zanim się pojawiłeś", "Kiedy odszedłeś", "Moje serce w dwóch światach".


Data premiery: 16.01.2019r

Prawdziwa miłość zamienia sekrety w wyznania. 
Evie i Leo poznali się jako dzieci, w rodzinie zastępczej. Więź, która ich połączyła, pozwoliła im przetrwać najtrudniejsze chwile. Z czasem ich przyjaźń zmieniła się w miłość. Byli przekonani, że zawsze będą razem, jednak los miał wobec nich inne plany. 
Gdy Leo otrzymał szansę na lepsze życie, przyrzekł, że nie zapomni o Evie, że wróci po nią. I zniknął, pozostawiając po sobie trwały ślad w jej sercu. 
Osiem lat później wspomnienie utraconej miłości odżyło, gdy w życiu Evie pojawił się Jake, przyjaciel Leo. Przyniósł wiadomość, która wywróciła jej świat do góry nogami. Połączeni przez Leo Evie i Jake zaczęli zbliżać się do siebie, jednak dziewczyna nie mogła oprzeć się wrażeniu, że Jake nie mówi jej wszystkiego... 
Jeśli przeszłość, która ich połączyła, ma zmienić się we wspólną przyszłość, Evie będzie potrzebowała wszystkich odpowiedzi. 
Wydanie zawierające powieści "Leo" oraz "Leo's Chance".


Data premiery: 16.01.2019r

Dwa serca spragnione miłości i urocze zwierzaki, które je połączą. 
Zachary Cane prowadzi piwiarnię w Bluff Point i mieszka z gburowatym psem. Kawalerski styl życia bardzo mu odpowiada. Pewnego dnia do jego drzwi pukają córki jego sąsiadki. Gdy proszą o pomoc w uratowaniu bezpańskiego kota, nie waha się ani przez chwilę. 
Jessie Connelly jest rozwódką, która samotnie wychowuje dzieci i nie chce mieć do czynienia z mężczyznami – a już na pewno nie z takimi jak Zach. Nie może jednak nic poradzić na to, że jej córki go uwielbiają. Mężczyzna wypełnia w ich życiu pustkę po ojcu, który odszedł. 
Gdy w Bluff Point szaleje burza śnieżna, Zach oferuje Jessie pomoc. Kiedy okazuje się, że zagraża im nie tylko pogoda, jest zdecydowany zrobić wszystko, by chronić ją i jej rodzinę. Postanawia również zawalczyć o coś więcej – złamane serce Jessie.



Data premiery: 16.01.2019r

Nikt nie powinien odkryć, co połączyło ją z najważniejszymi osobami w państwie. 
Kiedy Greer Galloway ma piętnaście lat, spotyka Asha, który kradnie jej pierwszy pocałunek i rozkochuje ją w sobie na długi czas. Kilka lat później poznaje Embry'ego, który zostaje jej pierwszym kochankiem. Wkrótce jeden z nich będzie prezydentem, a drugi wiceprezydentem USA. 
Ash i Embry są jedynymi mężczyznami w życiu Greer, do których kiedykolwiek coś czuła. Kiedy prezydent Ash prosi Embry'ego, aby ją sprowadził, kobieta ma serce rozdarte na pół. 

Wkrótce Greer wikła się w sieć sekretów i domysłów, która rodzi skandaliczny związek na najwyższych szczeblach władzy. Jednak nikt nie zdaje sobie sprawy, że jest ktoś, kto obserwuje bacznie każdy ich ruch.


Data premiery: 16.01.2019r

Pełna magii historia o przeznaczeniu i miłości dwojga ludzi, których z pozoru dzieli niemal wszystko. To opowieść o mocy i szale, o więzi większej niż czas, i sekretach, skrywających mrok i niebezpieczeństwo... 
Korzystając z zimowej przerwy międzysemestralnej, Alicja, warszawska studentka, postanawia wybrać się w Bieszczady. Zupełnie nie spodziewa się jednak dramatycznej zmiany pogody i przez swoją lekkomyślność ulega poważnemu wypadkowi. Zostaje szczęśliwie uratowana przez mieszkającego samotnie w okolicy Wiktora, mającego za towarzysza jedynie wielkiego, szarego wilczarza. 

Uwięzieni przez wielodniową śnieżycę Alicja i Wiktor zaczynają zbliżać się do siebie i zauważać, że choć wydają się pochodzić z kompletnie różnych światów, to jednak łączy ich o wiele więcej, niż którekolwiek z nich mogło przypuszczać. Chociaż zaczyna się między nimi rodzić uczucie, starają się z nim walczyć, ponieważ każde z nich nosi w sobie tajemnicę i dziedzictwo, mogące okazać się zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. 
"Więź" to rozgrywająca się w malowniczym otoczeniu zasypanych śniegiem, zimowych Bieszczad, pełna magii historia o przeznaczeniu i miłości dwojga ludzi, których z pozoru dzieli niemal wszystko. To opowieść o mocy i szale, o więzi większej niż czas, i sekretach, skrywających mrok i niebezpieczeństwo...


Data premiery: 16.01.2019r

Trzyletnia dziewczynka znika bez śladu z domku letniskowego bogatych rodziców. Alarm przez całą noc był wyłączony, a okna i drzwi zamknięte. Śledczy nie odnajdują żadnych poszlak świadczących o porwaniu i podejrzewają, że dziecko nie żyje. 
Doświadczona prawniczka, Joanna Chyłka, i jej początkujący podopieczny, Kordian Oryński, podejmują się obrony małżeństwa, któremu prokuratura stawia zarzut zabójstwa. Proces ma charakter poszlakowy, mimo to wszystko zdaje się wskazywać na winę rodziców- wszak gdy wyeliminuje się to, co niemożliwe, cokolwiek pozostanie, musi być prawdą...


Data premiery: 16.01.2019r

Romeczek Słowacki (nazwisko zobowiązuje!) to niespełniony pisarz, który w oczekiwaniu na światową sławę chałturzy (z czegoś trzeba żyć), tworząc teksty reklamowe o odkurzaczach i pieluszkach. Miłość jego życia, Elena, wpada na kompletnie wariacki pomysł, który pozwoli wydusić z talentu ukochanego nieco więcej pieniędzy. Będzie jednak potrzebować pomocy. Na kogo może liczyć? Na Barbarę, która dopiero co pochowała męża i wbrew wszystkim uważa, że nie był wcale taki beznadziejny. Na Dorotę pałającą chęcią zemsty na swoim byłym, który zostawił ją dla młodszej i to w momencie najgorszym z możliwych. I wreszcie na Martę, której po raz trzeci z rzędu nie udało się dostać na studia aktorskie, czeka więc nadal na swój wielki moment, pracując w call center. Drużyna jedna na milion. Co może pójść nie tak? Niespodzianka goni niespodziankę, na dodatek szczerze ubawiony Amor pudłuje, posyłając swoją strzałę zupełnie nie tam, gdzie powinna trafić. 
Wrocław. Miasto idealne do tego, by zacząć wszystko od nowa. Miasto, w którym miłość kiełkuje na najmniej oczekiwanym gruncie.



Data premiery: 17.01.2019r

Drugi tom cyklu o Audrinie. Posiadłość rodu Whitefern i jej serce-wielki wiktoriański dom - pochłonęły dzieciństwo Audriny. Teraz mroczne cienie zagrażają jej dorosłemu życiu. 
Audrina Lowe pamięta lepsze czasy, kiedy jej mąż Arden był jeszcze młody, czuły i kochający. Nie uwierzyłaby wówczas, że potrafi być też chorobliwie ambitny, bezwzględny i okrutny. Przełomem staje się śmierć jej taty. Kiedy się okazuje, że ojciec w testamencie przekazał córce pięćdziesiąt procent akcji rodzinnej firmy brokerskiej, którą odtąd Audrina miałaby zarządzać razem z Ardenem, w czterech ścianach Whitefern budzi się zło. Arden coraz gwałtowniej zaczyna się domagać, żeby żona scedowała na niego swoją część akcji. Choć nie zamierzała prowadzić firmy, teraz zaczyna o tym myśleć. 
Zastanawia się też, co sprawiło, że ojciec w ostatniej chwili zmienił zapis. Czyżby wiedział o Ardenie coś, czego ona nie wie? Jest jeszcze Sylvia - jej śliczna, ufna, upośledzona umysłowo siostra. Audrina obiecała tacie, że zawsze będzie nad nią czuwać. Jednak po latach względnego spokoju mroczne cienie znów wypełzają z zakamarków domu, a szepty mącą umysły.


Data premiery: 23.01.2019r

Opowieść o ekscytujących dziejach dynastii Targaryenów. 
Trzysta lat przed wydarzeniami przedstawionymi w cyklu "Pieśni Lodu i Ognia", na długo przed konfliktem, z powodu którego wszystkie wielkie rody Westeros zwróciły się przeciwko sobie, krainą władał niepodzielnie ród Targaryenów, ostatnich z żyjących smoczych lordów. 
Targaryenowie przeżyli Zagładę Valyrii i osiedlili się na Smoczej Skale. Ta książka opowiada dzieje ich legendarnej dynastii od Aegona Zdobywcy aż po krwawy Taniec Smoków, wojnę domową między Aegonem II a jego przyrodnią siostrą Rhaenyrą, walczącymi o tron swego ojca, która ogarnęła całe Westeros i omal nie doprowadziła do upadku dynastii Targaryenów. Opisuje też pokłosie tego konfliktu i wstąpienie na tron króla Aegona III, zwanego Zgubą Smoków. 
Co naprawdę wydarzyło się podczas Tańca Smoków? Dlaczego Rhaenyra uważała się za prawowitą królową? Jakie było pochodzenie trzech smoczych jaj, które dano w prezencie Daenerys? Dlaczego król Aegon III nienawidził smoków?
To tylko niektóre z pasjonujących pytań, na które odpowiada ta szczegółowa kronika, spisana przez uczonego arcymaestera Gyldayna z Cytadeli. 
"Ogień i krew"będzie dla świata Westeros tym, czym jest "Silmarillion"dla Śródziemia.


Wybierać jest w czym, także każdy zapewne znajdzie coś dla siebie. 


Z racji tego że już za dwa dni Nowy Rok chcę wam życzyć Szczęśliwego Nowego Roku jeszcze bardziej zaczytanego i spełnienia marzeń ;)


środa, 5 grudnia 2018

Książki idealne na Święta




Święta tuż tuż , mikołaj jedzie już 😃😃.

Prezenty już kupione ? A może kompletnie nie macie pojęcia co kupić mamie, siostrze czy koleżance myślę że dużo osób ma taki problem, praktycznym wyjściem z tego kłopotu jest zakup książki. Jak to mówią Dobra książka nie jest zła czy jakoś tak. Książka nie okaże się za duża czy za mała jak sweter czy coś z ubrania. Jedyne co to możemy nie trafić w gust czytelnika, ale jeśli to będzie książka w klimacie świątecznym to może akurat się spodoba. Zapraszam poniżej do zapoznania z książkami idealnymi na święta. 

Karolina Wilczyńska - Spełnione życzenia 

Czy wierzysz w magię wigilijnej nocy? Czy szept twojego życzenia przemienił się kiedyś w rzeczywistość?
Wyobraź sobie dziewczynkę, której ludzie ofiarowują swoje historie. Nie przypuszczają, że słowa wypowiadane na głos mogą wpływać na ich przyszłość. Historia jak z bajki? W święta to możliwe! Tylko że marzenia mogą żyć swoim życiem i nie zawsze spełniają się w taki sposób, jak to sobie zaplanowaliśmy. Czasami los zgotuje nam zupełnie inną historię…

Razem z bohaterami najnowszej książki Karoliny Wilczyńskiej poczuj siłę życzeń wypowiadanych u progu Bożego Narodzenia. A Ty, o czym dziś marzysz?



Natalia Sońska - Uwierz w miłość Calineczko 

Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i weź do ręki niezwykłą opowieść o Mai, która pozostaje wierna swoim marzeniom niczym baśniowa Calineczka…
Nie ma nic wspanialszego niż dwie bratnie dusze, które spotykają się po latach. Chciałoby się wykrzyknąć, że miłość zawsze znajdzie właściwą drogę. Jednak rzeczywistość może nas zaskoczyć, a pozory potrafią mylić… Los pisze dla Mai swój własny scenariusz. Nadopiekuńcza ciotka usiłuje po swojemu ułożyć życie dziewczyny, lecz nie tylko ona…
Czy świąteczny czas okaże się dla Mai łaskawy? Przekonaj się, że małe cuda są możliwe – wystarczy w nie tylko uwierzyć.


Po bestsellerach „Garść pierników, szczypta miłości” i „Obudź się, Kopciuszku” Natalia Sońska po raz kolejny czaruje urzekającym, zimowym klimatem. Zakochasz się w jej powieściach!


Gabriela Gargaś - Wieczór taki jak ten 

Święta to szczególny czas. Czas cudów. Bo zawsze znajdzie się Ktoś, kto rozdaje prezenty, niekoniecznie pod choinką…
Michalina ma 27 lat i sama wychowuje młodszego brata. Mieszkają w przepięknej, malowniczej miejscowości u podnóża Tatr. W codziennych trudach wspiera ją jej babcia Zosia, właścicielka cukierni „Cynamonowe serca”. To za jej radą, by podreperować budżet, wnuczka postanawia na okres Bożego Narodzenia wynająć pokoje dla gości.

Do pensjonatu przyjeżdżają tylko cztery osoby: ekscentryczny rozwodnik, który najchętniej wymazałby Święta z kalendarza, starsza pani, która pragnie odzyskać utracone wspomnienia oraz tajemnicza pani doktor z córką.

Gdy dzień przed Wigilią do drzwi domu Michaliny zapuka jeszcze jeden gość, życie kobiety wywróci się do góry nogami.


Poruszająca opowieść pełna świątecznego, niepowtarzalnego klimatu i magii. Bo gdy ludzie walczą o to, co w życiu najcenniejsze, atmosfera Bożego Narodzenia może zdziałać cuda.


Agata Przybyłek - Siedem cudów 

Nadchodzi czas cudów. Tylko czy każdy może na nie liczyć? Ta książka to wyjątkowa opowieść o tym, co w życiu naprawdę ważne. Będzie chwilami lekko, a chwilami wzruszająco dokładnie tak, jak potrafi pisać tylko Agata Przybyłek!
Zostało siedem dni do świąt, lecz Monice daleko do świątecznego nastroju. Ciągle wpada na byłego chłopaka, dlatego marzy, by już pojechać do rodzinnego domu. Jednak tam, mimo aromatu pieczonych już przez mamę pierników, nikomu nie udziela się radosna atmosfera. Tata Moniki stracił pracę, ale nie chce nikomu o tym powiedzieć. A brat niefortunnie myli datę urodzin swojej ukochanej z urodzinami dawnej partnerki, co stawia pod znakiem zapytania skrzętnie planowane zaręczyny. Co jeszcze może pójść nie tak?

Czy bohaterowie mogą liczyć na to, że ich problemy znikną wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki? Zapach świerku, lampki na choince i przyjemne trzaski w kominku to nie wszystko, co gwarantuje spokój w sercu. Grudzień staje się czasem radości i miłości, tylko gdy wyciągnie się rękę do drugiej osoby. Niech ta niezwykła atmosfera stanie się też częścią twojego świata.



Joanna Szarańska - Anioł na śniegu 

Pełna ciepła, radości i wzruszeń opowieść o rodzinnej bliskości. 
Gdy na girlandach migoczą lampki, a bombki błyszczą wszystkimi kolorami, mieszkańcy miasteczka czują magię świąt. To czas przebaczenia i domowego ciepła, kiedy najbardziej cieszą drobiazgi, a codzienne nieporozumienia przestają być ważne. W ten wyjątkowy, wigilijny wieczór nikt nie powinien być sam. Bo najcenniejsze, co mamy, to czas spędzony razem.

Pachnąca piernikami i jodłą kontynuacja Czterech płatków śniegu, które tysiące czytelniczek znalazły pod choinką.



Gabriela Gargaś - Magia grudniowej nocy 

W tę grudniową noc magia świątecznej atmosfery rozgrzeje serca wszystkich!
W małym bieszczadzkim miasteczku mieszkańcy śnią o Świętach jak z bajki. Wśród wzgórz otulonych śniegiem, w małych domkach, w których pachnie cynamonowymi wypiekami, to marzenie może się spełnić… Czy pierwsza gwiazdka przyniesie ukojenie?
Michalina już niedługo zostanie mamą. Radość oczekiwania na maleństwo zakłóca jej jednak obawa, że będzie musiała wychowywać je sama. Czy Przemek wybaczy jej dawne błędy i stworzą kochającą się rodzinę?
Przed Świętami babcia Zosia niemal nie wychodzi ze swojej cukierni „Cynamonowe serca”, bo zamówień na przepyszne pierniczki, makowce i serniki spłynęło jeszcze więcej niż w ubiegłym roku. Niefortunny wypadek sprawi, że nie będzie mogła sama dokończyć wypieków. Na szczęście ktoś chętnie jej pomoże…
W te Święta każdy odkryje coś wyjątkowego. Bo przecież najpiękniejsze podarunki od losu dostajemy, kiedy najmniej się tego spodziewamy.



W. Bruce Cameron - Psiego Najlepszego czyli był sobie pies na święta 

Nowa książka autora bestsellerowej powieści Był sobie pies! Wspaniała i zabawna historia o miłości i przywiązaniu, idealna na święta. Josh Michaels zajmuje się ciężarną suczką Lucy, a później jej rozkosznymi szczeniaczkami. Wraz ze śliczną Kerri ze schroniska planują przygotować psiaki do adopcyjnego programu świątecznego. W trakcie wspólnej przygody przy wychowywaniu pupili nawiązuje się między nimi ciepła relacja. Kiedy trzeba oddać zwierzaki, Josh orientuje się, że chce, aby zostały w jego życiu. I nie tylko one.



Także jak widać dużo świątecznych pozycji jest do wyboru. Coś wam wpadło w oko a może już dostaliście którąś z tych książek ? 
Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.