Moc Recenzji

niedziela, 12 stycznia 2020

Zakochaj się Julio - Natalia Sońska



Natalia Sońska zabierze nas do otulonych zimową scenerią Krakowa i Zakopanego. Piękna, wzruszająca opowieść o miłości, dla której inspiracją była klasyczna bajka o księżniczce na ziarnku grochu… Bo prawdziwą księżniczką jest bohaterka, której szlachetne i dobre serce zwycięży nad dwulicowością i fałszem innych.



Trzeba dostrzegać to, co pozytywne, w każdej sytuacji, nawet najbardziej beznadziejnej.
Julia jest nauczycielką w jednym z krakowskich liceów. Jest młodą, ambitną kobietą, która ze wszystkich sił pragnie zarazić uczniów sympatią do matematyki, niestety – bezskutecznie. Mimo oporów młodzieży, dotyczących samego przedmiotu, Julia ma z nimi wspaniały kontakt, potrafi trafić do nich życiowymi radami, a oni dzięki temu traktują ją jak starszą koleżankę, szanując jednocześnie jako nauczycielkę. Dziewczyna ma bowiem złote serce – jest w stanie zrobić dla swoich wychowanków wszystko, nawet narazić własną reputację!

Jakub jest deweloperem. Jego firma prężnie się rozwija, on realizuje się życiowo, ma narzeczoną, Dagmarę, która wydaje się idealną partnerką dla niego – wysoko postawioną, z pozoru wychowaną młodą damą, której na pierwszy rzut oka nie brak dobrych manier. Jakub jednak czuje pewien niedosyt. Coś w jego życiu nie jest takie, jak być powinno, czuje pustkę i wciąż szuka życiowego spełnienia. Ma wrażenie, że wszystko w jego życiu to przyzwyczajenie.

Czy przypadkowe spotkanie tych dwojga na jednym z górskich szlaków sprawi, że ich życiowe drogi zejdą się na zawsze? Czy można odnaleźć w realnym życiu prawdziwą księżniczkę?

Poznajemy Julię nauczycielkę matematyki, która wraz z uczniami i innymi nauczycielami jedzie na ferie do Zakopanego. Pierwszego dnia podczas jazdy na nartach na stoku wpada niechcący na nieznajomego mężczyznę. Okazuję się nim przystojny i czarujący Jakub, który pomaga Julii się podnieść po upadku i z uśmiechem na twarzy mówi, by uważała na siebie. Tych dwoje spotykają się później w hotelu gdzie okazuję się, że Jakub jest zajęty. Niestety ferie szybko się kończą i trzeba wracać, do swoich obowiązków, wyjeżdżają, znając tylko swoje imię i nazwisko. Julia po powrocie nie może zapomnieć o poznanym na wyjeździe mężczyźnie, aby zająć czymś głowę, na prośbę koleżanki zgadza się udzielić korepetycji młodej dziewczynie. Gdy jedzie do Izy na umówione korki, nawet by nie pomyślała, że właśnie w tym domu spotka Jakuba. Niestety nie wszystko ułoży się tak, jakby tego chcieli, nieszczęśliwie zakochany w niej Darek kolega z pracy zacznie ją szantażować i śledzić do tego dziewczyna Kuby, z którą się jeszcze nie rozstał, będą im stać na drodze do szczęścia. Jak sobie z tym wszystkim poradzi Julia ?? Czy jednak będą razem?


[...] każdy zasługuje na prawdę, bez względu na to jaka ona jest, a jeśli tej drugiej osobie bardzo zależy, będzie w stanie zrozumieć wszystko.

Książkę czyta się szybko i przyjemnie do tego tak pięknie opisany krajobraz gór i Zakopanego. Jeśli chodzi o bohaterów, to postać Julii jest godna podziwu taki nauczyciel to skarb może jeśli chodzi o jej zachowanie prywatnie czasami, było nieprzemyślane, ale ogólnie to nie można jej nie polubić, jeśli chodzi o postać Jakuba to za bardzo nie mamy możliwości bliżej go poznać. Kolejną postacią jest Darek, który jest w tej opowieści czarnym charakterem intrygi to jego specjalność. Poza tymi głównymi postaciami pojawiają się też drugoplanowi bohaterzy m.in. pani Aniela właścicielka pensjonatu w Zakopanem, jeśli chodzi o tę starszą panią, to jest ona cudowną kobietą. Ja akurat nie czytałam po kolei tych książek, zaczęłam od Uwierz w miłość Calineczko, gdzie pani Aniela odgrywała podobną rolę, więc miło było znów ją spotkać w tej książce. 

Jest też kilka minusów, historia miłosna opisana w tej książce jest piękna, ale wszystko strasznie szybko się dzieje, jeśli ta ich historia byłaby bardziej rozbudowana, na pewno lepiej by się można było zachwycić tą opowieścią, no i to, że nie mieliśmy okazji lepiej poznać Kuby dowiedzieć się czegoś więcej o nim niż to, że jest bogatym deweloperem. Poza tymi drobnymi uwagami książkę czytało się bardzo przyjemnie. 

„Zakochaj się Julio” to książka idealna na zimowy wieczór z kocem i gorącą herbatką. Polecam, jeśli lubicie takie romanse. 

niedziela, 29 grudnia 2019

Zapowiedzi wydawnicze - Styczeń 2020


Zobaczcie co nas czeka w tym miesiącu. Zapraszam poniżej :) 


Data premiery: 17.01.2020

Julie zostaje wdową w wieku dwudziestu pięciu lat. Wraz z listem pożegnalnym od męża otrzymuje nieoczekiwany prezent – doga niemieckiego.

Mijają cztery samotne lata. O względy dziewczyny zabiega przystojny i pewny siebie Richard, w którym Julie dostrzega pokrewną duszę – mimo że ukochany pies go nie akceptuje. Wielką przyjaźnią darzy natomiast nieśmiałego Mike'a – zakochanego w Julie najlepszego przyjaciela jej zmarłego męża. W zachowaniu jednego z mężczyzn Julie odkrywa coś niepokojącego i daje mu kosza. Wtedy zaczyna się dla niej koszmar...

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 22.01.2020

Greyson East mnie naznaczył.
Zakochałam się w nim jako młoda dziewczyna, która nie wiedziała nic o życiu.
Dni były idealne… aż wszystko się zepsuło i musieliśmy się rozstać. Pozostawiając za sobą pierwszą miłość, trzymałam się wspomnień i pragnienia, aby móc go odnaleźć.
A kiedy moje marzenie się spełniło, nic nie było takie, jak sobie wyobrażałam.
Zgłaszając się na rozmowę w sprawie posady niani, nie spodziewałam się, że moim nowym szefem będzie chłopak, którego znałam, a który był teraz zimnym, zamkniętym w sobie, samotnym mężczyzną.
Zniknął uśmiech, który tak kochałam, zbladły wspomnienia. Każdą jego cząstkę spowijał świeży ból.
Kiedy Greyson zorientował się kim jestem, wymógł na mnie obietnicę profesjonalizmu w pracy, abym nie próbowała się do niego zbliżać, nie odkurzała wspomnień.
Czasami jednak w jego burzliwych oczach dostrzegałam przebłyski dawnego chłopca. Widziałam tego, który się uśmiechał, który skradł dziewczynie serce i nie miałam wątpliwości, że warto było o niego walczyć.
Dostałam drugą szansę z tym, który mnie naznaczył, więc miałam nadzieję, że w jakiś sposób ja również odcisnę się w jego duszy.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 15.01.2020

A gdybyście zakochali się w tej jednej osobie, którą przysięgaliście zniszczyć?

W dniu ślubu Lara ma dla męża tylko jedną myśl: rzucę twoje królestwo na kolana. Jako księżniczka szkolona od najmłodszych lat, by być śmiertelnie niebezpiecznym szpiegiem, wie, że Królestwo Mostu symbolizuje jednocześnie legendarne zło – i legendarną obietnicę. Jako jedyna droga przez pustoszony burzami świat, Królestwo Mostu kontroluje handel i podróże między krajami, co pozwala jego władcy się wzbogacać, a swoich wrogów– w tym ojczyznę Lary – rujnować. Kiedy więc Lara – pod pozorem wypełniania zapisów traktatu pokojowego – trafia do niego jako narzeczona władcy, jest gotowa zrobić wszystko, by osłabić obronę nieprzeniknionego Królestwa Mostu.

Ale kiedy Lara trafia do nowego domu – porośniętego bujną roślinnością raju otoczonego przez wzburzone morza – i poznaje przyszłego męża, Arena, zaczyna się zastanawiać, gdzie leży prawdziwe zło. Wokół siebie widzi królestwo walczące o przetrwanie, a w Arenie mężczyznę, który zajadle broni swoich poddanych. Dzięki swojej misji Lara coraz lepiej rozumie konflikt o most, a jednocześnie nie może dłużej ignorować uczucia, które zaczyna ją łączyć z Arenem. A mając cel niemal w zasięgu ręki, musi podjąć decyzję – czy zniszczy króla, czy wybawi własny lud?

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 15.01.2020

Jude nudzi się na wygnaniu. Dla zabicia czasu i dla pieniędzy przyjmuje delikatne zlecenia. Ktoś pożera elfy przebywające w krainie ludzi i należałoby położyć temu kres? Oto zadanie w sam raz dla Jude!

Niezbyt mile widzianym urozmaiceniem codzienności są odwiedziny Taryn. Bliźniaczka domaga się od Jude szczególnej przysługi: wygnanka z królestwa elfów ma narazić się na hańbiącą śmierć, byle ocalić siostrę przed konsekwencjami pewnego krwawego nietaktu. Jude ma jednak swoje powody, żeby się zgodzić. Przecież to wyborny pretekst, żeby nieco zamącić w bajecznym Elysium. Wie, że czeka ją konfrontacja z Cardanem. Jude jest śmiertelnie niebezpieczną przeciwniczką dla swoich wrogów, ale czy dość potężną, by pokonać magię? Czy zwykła śmiertelniczka przemocą lub przemyślnością zdoła przełamać klątwę?

Jude jak mało kto umie się narazić dumnym elfom, jednak posiada też szczególną zdolność zjednywania sobie niezwykłych, cennych sprzymierzeńców. Dzięki ich wsparciu i własnym dobrym pomysłom staje przed ostatecznym wyborem, ale wtedy już nikt jej nie może jej pomóc. Tam, gdzie zawodzi nawet Mateczka Szpik, Jude musi sama znaleźć rozwiązanie zagadki tkwiącej w mrocznej przepowiedni.

Stawką jest przetrwanie królestwa, los Jude i przyszłość elfowego dziecka, które jest następcą tronu.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.



Data premiery: 15.01.2020

"Maybe now"

Ridge najchętniej nie rozstawałby się z Sydney, jednak musi pomóc swojej byłej, z którą się przyjaźni. Po rozstaniu z nim Maggie postanowiła żyć pełnią życia i zrobić to wszystko, na co wcześniej nie miała odwagi. Kiedy skacze ze spadochronem, poznaje niezwykle inteligentnego i przystojne go Jake’a. Jednak obiecała sobie, że już z nikim się nie zwiąże, bo dzięki temu uniknie rozczarowań.

Może jednak warto czasem zaryzykować?

Może właśnie teraz?

"Maybe not"

Co się stanie, kiedy charyzmatyczny i zabawny Warren zamieszka z zimną i wredną Bridgette? Może uda mu się ją przekonać, że warto czasem zdjąć pancerz i otworzyć się na miłość? A może nie...

Dwie wyjątkowe historie, wiele pytań: Czy miłość pojawi się tam, gdzie nikt na nią nie czeka? Może warto postawić wszystko na jedną kartę? Może właśnie teraz? A może jednak nie...

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.



Data premiery: 22.01.2020

Są bogaci, uparci i uwielbiają dominować.

Nowa powieść Laurelin Paige przekracza granice grzechu!

Sabrina Lind wciąż pamięta o tym, co wydarzyło się dziesięć lat temu. Wziął ją na imprezie. Inteligentny, pewny siebie i władczy – Donovan Kincaid. Zdobył ją, mimo że marzyła o jego najlepszym przyjacielu, któremu też nie była obojętna.

Po latach spotyka Westona Kinga, obiekt westchnień z przeszłości. Mężczyzna tym razem nie zamierza pozwolić jej zniknąć. Proponuje Sabrinie pracę w prestiżowej agencji, którą zarządza razem z… Donovanem Kincaidem.

Kobieta wywołuje pożądanie ich obu. Daje się uwikłać w grę pełną zaskakujących perwersji i gorących fantazji. Który z playboyów zdobędzie ją na zawsze?

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.



Data premiery: 15.01.2020

Kontynuacja międzynarodowego bestsellera "Tatuażysta z Auschwitz".

Kiedy w styczniu 1945 roku, po trwającym blisko trzy lata pobycie w Auschwitz, dziewiętnastoletnia Cilka Klein zobaczyła żołnierzy Armii Czerwonej, podobnie jak garstka innych ocalałych więźniów miała nadzieję na koniec koszmaru. Niestety – została skarżona przez komunistyczne władze o kolaborację i skazana na piętnaście lat łagru w głębi Związku Radzieckiego, na Syberii.

Tak zaczyna się długa, bolesna podróż Cilki. Młoda kobieta, która w Zagładzie straciła całą rodzinę, musi się zmierzyć nie tylko z trudnymi warunkami życia na nieludzkiej ziemi i pracą ponad siły, ale i ciążącym nad nią poczuciem winy.

W sowieckim łagrze spotyka ludzi dobrych i okrutnych, mądrych i zaślepionych. Nawiązuje przyjaźnie, powoli na nowo uczy się ufać innym, aż w końcu znajduje to, o czym do niedawna nie śmiała nawet marzyć – miłość, która da jej siłę, by myśleć o przyszłości.

Historia losów młodziutkiej dziewczyny, którą Lale, tatuażysta z Auschwitz, uważał za najdzielniejszą osobę, jaką kiedykolwiek poznał. To opowieść o cierpieniu, ale także o niezwykłej odwadze i harcie ducha w obliczu niesprawiedliwości i okrucieństwa. Opowieść o sile, niezłomności, człowieczeństwie i – przede wszystkim – nadziei, nawet w najgłębszych ciemnościach.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 15.01.2020

Przejmująca opowieść o Stanisławie Leszczyńskiej.

W piekle obozu koncentracyjnego ocaliła tysiące dzieci.

Do KL Auschwitz trafia kolejny transport więźniarek. Wśród nich jest położna z Łodzi, która na własną prośbę zaczyna pracę w nieludzkich warunkach: bez wody, podstawowych narzędzi medycznych i leków. Porody przyjmuje na piecu przykrytym starą derką. Wielokrotnie ryzykuje życie, przeciwstawiając się rozkazom bezwzględnego Josepha Mengele. Robi wszystko, by chronić dzieci przed okrutnymi eksperymentami. Wspiera młode matki, którym siłą odebrano niemowlęta i wysłano je do Rzeszy. Albo na śmierć…

W Auschwitz nie była Stanisławą Leszczyńską. Była Mamą. Była nadzieją.

"Położna z Auschwitz" to dramatyczna opowieść inspirowana bohaterskim losem Stanisławy Leszczyńskiej. Polska położna odebrała w Auschwitz ponad 3 000 porodów, podczas których nie umarło żadne dziecko, żadna kobieta.

"Powieść Magdy Knedler przedstawia losy niezwykłej, heroicznej kobiety, która w dramatycznych warunkach obozu koncentracyjnego niosła pomoc kobietom ciężarnym i ich przychodzącym na świat dzieciom, najmniejszym i najbardziej bezbronnym ofiarom KL Auschwitz."
Teresa Wontor-Cichy, Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 15.01.2020

Mówią, że kłamstwo ma krótkie nogi.

W tym przypadku – uwodzicielski wzrok i przyciągający magnetyzm.

Świat Stelli legł w gruzach, kiedy zastała byłego już chłopaka między nogami innej kobiety. Teraz z pomocą przyjaciółki Victorii próbuje uporządkować sobie życie od nowa. Gdy tylko postanawia zrobić przerwę od facetów, los stawia na jej drodze przeszkodę. Podwójną.

Robert jest seksownym właścicielem sieci kawiarni słynącej z najlepszej szarlotki w mieście. Z kolei Adam, jej nowy sąsiad, niezwykle pomocnym i kuszącym przystojniakiem. Każdy z nich może okazać się kolejnym kłamcą. Mimo obaw i natury romantyczki w Stelli budzi się ogromne pożądanie. Szukanie miłości w świecie pełnym niedomówień jest trudnym wyzwaniem. I zaskakująco podniecającym.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery:15.01.2020

Policja w Szczecinie znów ma pełne ręce roboty. Miastem wstrząsają wiadomości o kolejnych samobójstwach. Życie odbiera sobie młody chłopak wychodzący na prostą, nastolatka, która ma wszystko, ojciec dwójki dzieci... Co pchnęło ich do samobójstwa? I czy na pewno sami odebrali sobie życie?

Ada Czarnecka przechodzi traumę po ostatnim śledztwie. Bierze urlop, zrywa wszelkie kontakty i wyjeżdża, zostawiając wszystko za sobą. Jednocześnie podejmuje trudną decyzję o rozwodzie.

Krystian Wilk nie pozwala jej jednak zniknąć na długo. Ściąga ją z powrotem na komendę do zespołu śledczego do sprawy tajemniczych samobójstw. Jednak to nie jedyny powód. Krystian już wie, co znaczy dla niego rudowłosa psycholog policyjna. I choć Ada ciągle nie potrafi mu zaufać, ich relacja coraz bardziej się zacieśnia...

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 29.01.2020

Alice czuje się jak wybrakowana wersja samej siebie. Szybki ślub z przystojnym Amerykaninem okazuje się pomyłką. W domu rządzi teść, który książki inne niż Biblia uznaje za stratę czasu. Na dodatek plotkuje o niej całe Baileyville, tylko dlatego że przybyła z dalekiej i równie nudnej Anglii.

Otwarcie konnej biblioteki prowadzonej przez kobiety burzy spokój miasteczka. Na jej czele staje Margery, która brzydzi się hipokryzją i, o zgrozo, ma własne zdanie na każdy temat.
Alice rusza na dzikie górskie szlaki z lekturami wzbudzającymi kontrowersje. Oliwy do ognia dolewa fakt, iż wśród kobiet zaczyna krążyć zakazana książeczka, która – jak twierdzą niektórzy – mąci im w głowach i budzi grzeszne myśli…

Choć od Margery różni ją prawie wszystko, Alice odważy się iść za głosem wolności w świecie pełnym zakazów. A dzięki przyjaźni z Fredem zrozumie, że nigdy wcześniej naprawdę nie kochała


Jak widzicie obficie się zapowiada początek roku jeśli chodzi o premiery. Ja już dwie mam w planach z tego zestawienia. A jak u was ?

Polecane seriale


"Dynastia" to saga rodu Carringtonów. Trzonem jest multimiliarder Blake Carrington oraz jego żona Cristal. W ich życiu obecne są dzieci z pierwszego małżeństwa Blake'a - córka Fallon oraz syn Stevena. Fallon stara się zrobić wszystko, by małżeństwo ojca z Cristal się rozpadło. Sytuacja zaostrza się, gdy do ich życia wkracza Alexis Carrington-Colby - pierwsza żona Blake'a. Jest ogarnięta żądzą zemsty na byłym mężu i jego nowej żonie. Serial skupia się na otwartej rywalizacji między głównymi postaciami. Jak na razie możemy oglądnąć 2 sezony za granicą za to emitowany jest już 3 sezon. 


Fabuła Shadowhunters skupia się na 18-letniej Clary Fray, która w swoje urodziny odkrywa, że nie jest tym, za kogo się uważała, ponieważ pochodzi z rodu Nocnych Łowców - hybrydy aniołów i ludzi, które polują na demony. Kiedy jej matka Jocelyn zostaje porwana, Clary wkracza do świata polowania na demony z tajemniczym Jace'em i swoim najlepszym przyjacielem Simonem. Żyjąc z wróżkami, warlockami, wampirami i wilkołakami, Clary wyrusza w podróż, by odkryć swoją przeszłość i zobaczyć, co kryje przed nią przyszłość. Serial ma 3 sezony. Jest to jeden z moich ulubionych seriali. 


Serial opowiada o grupce nastolatek. Pewnego dnia jedna z nich ginie w niewyjaśnionych okolicznościach. Okazuje się, że dziewczyny ukrywają pewną tajemnicę..
Rosewood to małe miasteczko – nikt nie podejrzewał, że kryje ono tak wiele tajemnic. Te najgorsze należą do grupy najładniejszej dziewczyny w mieście – Alison. Członkiniami są: Aria, Spencer, Hanna i Emily. Alison, liderka grupy, zniknęła w tajemniczych okolicznościach, a reszta dziewcząt przysięgła, że nigdy nie wyjawią co tak naprawdę się wtedy stało. Sekret miał zacieśnić ich więzi, jednak staje się odwrotnie. Po roku, dziewczyny zaczynają dostawać wiadomości od "A" zawierające informacje, o których wiedziała tylko Alison. Jest to tym bardziej przerażające, że pierwszą wiadomość SMS otrzymały w dniu pogrzebu Alison. Ktokolwiek wysyła wiadomości, zdaje się znać wszystkie ich sekrety, prześladuje je i obserwuje każdy ich ruch.


Zapewne wszyscy znacie ten serial. 

Po niemal półtora wieku Stefan Salvatore powraca do swojego rodzinnego miasteczka. Poznaje tam Elenę. Jej twarz do złudzenia przypomina wampirzycę, która uczyniła go nocnym łowcą. Do miasteczka powraca również brat Stefana - Damon. Niezwykły plan, który Damon zamierza wprowadzić w życie odkryje tajemnice z przeszłości oraz pociągnie za sobą wiele ofiar, gdyż powiedzenie "dążyć do celu po trupach" traktuje on wyjątkowo dosłownie. Oprócz Eleny, Stefana i Damona poznajemy również innych mieszkańców miasteczka Mystic Falls. Jeremy, młodszy brat Eleny, którego rozpacz po tragicznej stracie rodziców popycha w kierunku narkotyków. Matt, który pomimo iż nie może zaakceptować faktu, że jego związek z Eleną rozpadł się, nadal stara się być jej przyjacielem. Bonnie, która przypadkiem odkrywa iż ma zdolności magiczne. Caroline, beztroska blondynka, która choć nikogo i niczego nie potrafi traktować poważnie, w skrytości ducha marzy by stać się kimś lepszym, aby zasłużyć na miłość. Tyler, który choć wychowany został w szanowanej rodzinie nie potrafi okazywać szacunku zarówno własnej dziewczynie, jak i kolegom. W żyłach każdego z nich płynie krew ich przodków, którzy w 1864 roku znali wampirzycę Katherine i braci Salvatore. 
Kocham ten serial zaczęłam oglądać go jeszcze gdy byłam w gimnazjum. Ma w sobie coś takiego że nie mogłam się oderwać i czekałam na nowe odcinki. Niestety 8 sezon był ostatnim który został wyemitowany w 2017r.



Spin off  "Pamiętników wampirów". Po wyjeździe z Mystic Falls Niklaus Mikaelson udaje się do Nowego Orleanu, który pierwotnie założyła jego rodzina. Na miejscu okazuje się, że władzę w mieście przejął diaboliczny wampir Marcel. Nie mając innego wyjścia, Mikaelson wraz z Rebekahą oraz Elijahą postanawiają zawrzeć sojusz z miejscowymi czarownicami, które pomogą powrócić na tron Pierwotnym. Serial ma 5 sezonów i piąty jest ostatnim sezonem.


Nowe, posiadające ponadnaturalne zdolności pokolenie spotyka się w słynnej szkole Salvatore. To właśnie w tym niezwykłym miejscu w dorosłe życie wchodzą 17-letnia córka Klausa Mikaelsona - Hope Mikaelson oraz bliźniaczki będące córkami Alarica Salzmanna: Lizzie i Josie. W Salvatore nie brakuje też innych nastolatków, które na przekór własnej naturze pilnie uczą się i doskonalą. Czy młode czarodziejki, wampiry i wilkołaki zostaną bohaterami na miarę własnych marzeń? A może wręcz przeciwnie - podążą mroczną ścieżką zgodnie ze swoją naturą?
Jest to kolejny serial powiązany z dwoma poprzednimi (The Vampire Diaries) oraz (The Originals) obecnie emitowany jest 2 sezon. 


Ten obóz na odległej wyspie zapowiadał się jak najlepsze wakacje ich życia. Jej koszmarne sekrety sprawiły jednak, że samo ujście z życiem stało się marzeniem. Bohaterom tego serialu o zjawiskach nadprzyrodzonych – nastolatkom przebywającym na obozie na odległej wyspie – towarzyszą romanse, rywalizacje i mroczne tajemnice


I ostatni zapewne większości dobrze znany serial "Lucyfer" chociaż muszę się przyznać że jeszcze go nie oglądałam

Lucyfer Morningstar (Tom Ellis) to Władca Piekieł, którego nudzi dotychczasowe życie. Postanawia więc porzucić swoją funkcję i przenieść się do Los Angeles, gdzie zostaje właścicielem luksusowego klubu nocnego. Gdy dochodzi do zabójstwa wschodzącej gwiazdy muzyki pop, postanawia użyć swoich nadprzyrodzonych mocy, aby pomóc schwytać mordercę. Wkrótce rozpoczyna pracę w policji i stara się karać ludzi za zbrodnie.

Jeśli znacie jakieś inne seriale o podobnej tematyce dajcie znać w komentarzu z chęcią zobaczę :)

Złamane skrzydła - Shannon Dittemore




Autor: Shannon Dittemore
Tytuł: Złamane skrzydła 
Wydawnictwo: Edycja św Pawła 
Ilość stron: 296 

Złamane skrzydła to druga część przygód Brielle, którą poznaliśmy w Oczach anioła.

Z Brielle spotykamy się ponownie w chwili, gdy zaczynają nawiedzać ją koszmary, których znaczenia nie pojmuje. Jej chłopak Jake stał się tajemniczy i coś przed nią ukrywa. A nadopiekuńczy ojciec sięga po alkohol, w dodatku zaczyna spotykać się z o wiele młodszą od siebie kobietą Oliwią, która przyprawia ją o gęsią skórkę.
Dziewczyna jeszcze nie wie, że z powodu swoich oczu, które widzą przez zasłonę Przyziemia, została wzięta na celownik przez samego Księcia Ciemności. Tymczasem nad Stratus nadchodzą siły zła. W tej sytuacji nie ma wyboru i musi stanąć do walki. Ale czy potrafi walczyć ze złamanymi skrzydłami? Jak potoczą się jej losy? Czy siły zła zwyciężą i zaleją jej rodzinne miasto?

Złamane skrzydła to książka skierowana głównie do młodzieży. W drugiej części dzieje się o wiele więcej niż w poprzedniej ze skrzyni znika pudełeczko z pierścionkiem. Dewastacja grobu matki Brielle i pewne odkrycie którego się nie spodziewała. W dodatku nawiedzają ją koszmary i w tym wypadku aureola nie pomaga. Czy tajemnica śmierci matki Brielle zostanie odkryta? Jak potoczą się losy bohaterki? Czy Brielle podoła?

Książkę czyta się bardzo szybko, historia tam opisana jest wciągająca, bohaterzy tak jak w pierwszej części są dobrze wykreowani. Akcja, która się tam, toczy potrafi wciągnąć na dobre.
Autorka w tej części wyjaśnia wiele wątków oraz ponownie pokazuję walkę dobra ze złem możemy ujrzeć świat aniołów, ale także ten drugi gorszy świat.

Zachęcam do sięgnięcia po tę książkę, bo jest warta uwagi.

Znalezione obrazy dla zapytania złamane skrzydła shannon dittemore

wtorek, 3 grudnia 2019

W świecie Łowców - Ewa Olchowa


Autor: Ewa Olchowa
Tytuł: W świecie Łowców
Wydawnictwo: Ewa Olchowa Wydawnictwo jednoosobowe
Ilość stron: 359
Data premiery: 08-11-2019

SAGA ZRODZONA to porywająca historia o dojrzewaniu, przyjaźni i miłości. Osadzona w świecie fantastyki, łączy w sobie znamiona romansu i grozy.

Stało się. Ziściły się Twoje najgorsze obawy.
Wchłonął Cię świat Łowców, a wraz z nim nadszedł czas próby.
Walczysz o przetrwanie i odkrywasz brutalną prawdę o ich kręgu, w którym nie ma litości dla nikogo – nawet dla swoich.
Co wyniknie ze spotkania z Łowcami?
Czego dowiesz się o nich i o samej sobie?
Jakiego wyboru dokonasz?
Miłość czy życie…


W świecie łowców to druga część sagi Zrodzona, która w dalszym ciągu opowiada historię istot nadprzyrodzonych, jakimi są Luminaci oraz Łowcy, a także ci nieprzemienieni jeszcze w Łowców. W tej części poznajemy bliżej ich świat i miejsce, w którym przebywają.

Rose trafia na Syberię do Macierzy Łowców, gdzie jest okropnie traktowana, poznaje tam życie Łowców, nieprzemienionych i nie tylko. Przeżywa tam ciężkie chwile, ale wie, że nie może się poddać, że musi być silna, inaczej zginie. Rose musi zostać w tym miejscu do czasu przybycia ważnych ludzi ze świata łowców m.in. Lucasa, który chce ją poznać ze względu jej nadzwyczajnego daru, dzięki któremu mogłaby pomagać w bolesnej przemianie tym nieprzemienionym. Dziewczyna poprzez pobyt w Macierzy dowiaduje się różnych rzeczy o sobie i swoim darze.

Will stara się ją wydostać z tego miejsca, iż wie, jakie panują tam warunki. Udaje mu się jedynie załatwić przeniesienie dziewczyny do miejsca z lepszymi warunkami i od tej pory Rose będzie pod opieką jego przyjaciółki Katherine, ale nadal w Macierzy.

Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Historia tam opisana wciąga od pierwszych stron i nie przestaje aż do samego końca. Poznajemy nowych bohaterów i ich historie życiowe. Autorka bardzo dobrze wykreowała główne postacie, jak i te poboczne. Okładka jest utrzymana w takim samym stylu jak jej poprzedniczka, dzięki temu razem ładnie się komponują na półce.



Czytając, przeżywałam to tak jakbym tam była i obserwowała wszystko z boku. A sama końcówka jest tak samo zaskakująca, jak w pierwszej części. Moja reakcja, gdy czytałam ostatnie strony, to było takie: dlaczego to już koniec ? Na kolejny tom jednak trzeba poczekać.

Jeśli lubicie taki rodzaj książek to śmiało możecie sięgnąć po serie Zrodzona a na pewno nie będziecie żałować.

A tu link do recenzji pierwszego tomu Wychodząc z ukrycia

Poniżej link do sklepu pani Ewy gdzie możecie zakupić obie części.

https://ewaolchowa.com/

wtorek, 12 listopada 2019

Oczy Anioła - Shannon Dittemore


Autor: Shannon Dittemore
Tytuł: Oczy Anioła 
Ilość stron: 288
Wydawnictwo: Edycja św Pawła  

Brielle to młoda dziewczyna, która wyjeżdża do dużego miasta, aby realizować swoje marzenia, ale zamiast tego, przeżywa tam tragedię. Ginie jej przyjaciółka wraca więc do rodzinnego, podrzędnego Stratus, w stanie Oregon. Po powrocie nie może się uporać z poczuciem żalu i winy… a także z niewiarygodnym, odrętwiającym zimnem, od którego nie może się uwolnić.

Jake mieszka w miasteczku od niedawna, jest nowym uczniem w szkole i chłopakiem z sąsiedztwa. Ma gorące dłonie i niewiarygodny dar, z powodu którego jest w ogromnym niebezpieczeństwie.

Połączy ich coś więcej niż los… W otaczającym ich cieniu czai się potężne zło, ukryte pod osłoną codzienności. Nad nimi czuwają dwa anioły, niepewne tego, co może się wydarzyć. A piękno, jakiego dotychczas nie widzieli, wzywa ich, aby włączyli się do walki w świecie, w którym wszystkie ludzkie wybory mają swój początek. To królestwo, które widzą tylko anioły, demony… i Brielle.

Lekturę czyta się w miarę szybko narracja podzielona jest na kilka osób. Autorka w dość ciekawy sposób opisuje to jak wygląda świat innymi oczami oraz porusza temat handlu ludźmi.
Jeśli chodzi o głównych bohaterów są to młodzi ludzie. Brielle pomimo młodego wieku, straciła dwie bliskie jej osoby- przyjaciółkę oraz mamę, której nie pamięta zbyt dobrze.
Po tragicznej śmierci przyjaciółki wraca do rodzinnego miasta. Przez to co się wydarzyło, staję się zamkniętą w sobie dziewczyną, która nie może poradzić sobie z obezwładniającym chłodem. Następstwem tego, jest to, że czasami czasami trzęsą jej się ręce i musi nosić rękawiczki. W szkole poznaje Jake, chłopaka który jest dość tajemniczy. Pewnego dnia Brielle wychodzi na spacer, który okazuje się być katastrofalny w skutkach. Gubi drogę, skręca kostkę i na domiar wszystkiego, nadciąga burza. Jedyne pozytywne wydarzenie, to nagłe pojawienie się Jake, z którym postanawiają przeczekać w szopce ulewę. Tu okazuję się że chłopak ma dar leczenia ran przez dotyk, więc pomaga dziewczynie. Jednak nie wie, jakie to ma konsekwencje. Jego dar dostrzega demon, który chce oddać go diabłu. Dziewczyna staję się dzięki niemu bardziej otwarta, spędzając z nim dużo czasu.


Książka ,,Oczy Anioła" to powieść o przyjaźni, rodzącym się uczuciu próbie wybaczenia sobie i świecie aniołów,

Polecam wam przeczytać tę książkę o świetnej fabule i o przeżyciach młodej dziewczyny i jej bliskich.

niedziela, 3 listopada 2019

23 Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie - podsumowanie


Zapraszam was dziś na krótkie podsumowanie tegorocznych targów w Krakowie.

Targi trwały przez 4 dni w hali Expo jak co roku. Na to wydarzenie przybyły wydawnictwa z różnych miast oraz znani Autorzy.


Tak samo, jak w tamtym roku wybrałam się z siostrą dopiero w sobotę ze względu na brak wolnego w pracy. Na miejsce dotarłyśmy koło godz. 13 i byłam zaskoczona jak szybko, udało nam się wejść.


Dopiero po wejściu przekonałyśmy się o tym, ile jest ludzi. Pogoda oczywiście dopisała, przez co było tak ciepło, że nie było wyjścia, tylko trzeba było się przepchać do szatni. Jedyne spotkanie, które miałam zaplanowane to spotkanie z Natalią Sońską i autograf na jej nowej książce. Spotkanie odbywało się w sali Budapeszt więc poza tym tłumem i to mi się bardzo podobało można było na spokojnie podejść, zrobić sobie zdjęcie zdobyć autograf czy porozmawiać. Na sali znajdowało się także stoisko z książkami czwartej strony świątecznymi wszystkich autorek, które były obecne na spotkaniu. Po spotkaniu idąc w kierunku wydawnictw, z których miałam zamiar coś kupić w tym wielkim tłumie spotkałam Paulinę z bloga swiatrico i chwilkę porozmawiałyśmy, ale dosłownie chwilkę, bo nawet nie było gdzie stanąć.



Odwiedziłyśmy też stoisko wydawnictwa Otwarte, aby moja siostra powiększyła swoją kolekcję książek Colleen Hoover niestety w tym roku nie było zbyt dużo jej książek. Ku mojemu zdziwieniu na targach nie pojawiło się nieprzeczytane.pl i tu się zawiodłam, bo zawsze tam był wielki wybór książek. Na koniec postanowiłam jeszcze zahaczyć o pewne wydarzenie organizowane przez profil na fb Jojo Moyes Pl. gdzie można było za darmo odebrać książkę, wystarczyło zrobić sobie zdjęcie z wybraną książką Jojo Moyes i wstawić na swojego instagrama z dopiskiem #czytammoyes i książka była nasza. Ja wybrałam We wspólnym rytmie.


I tak po paru godzinach wyszłyśmy zmęczone, ale zadowolone z książek, które udało się kupić i spotkania, które udało się odbyć. Miałam jechać jeszcze w niedzielę, ale nie miałam siły. A to tytuły, które przywiozłam ze sobą do domu. 


Na tę książkę polowałam już jakiś czas, żeby mieć świąteczną kolekcję Natalii Sońskiej i akurat w niedzielę mieli wyprzedaż na stoisku czwarta strona no ale, że niestety mnie nie było to, poprosiłam nieocenioną i wyżej wymienioną Paulinę czy by mi nie kupiła. Kochana jeszcze raz dziękuje za to.

I to by było na tyle w tym roku nie udało mi się porobić za dużo zdjęć, ale może za rok będzie lepiej.

A wy byliście na Targach ? I co kupiliście ?

Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.