Moc Recenzji

niedziela, 7 kwietnia 2019

Wychodząc z ukrycia - Ewa Olchowa



Autor: Ewa Olchowa 
Tytuł: Wychodząc z ukrycia 
Saga: Zrodzona część 1 
Wydawnictwo: Ewa Olchowa Wydawnictwo Jednoosobowe 


Kiedyś napotkałam zwiastun zapowiadający premierę tej właśnie książki i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia tematyka jak najbardziej dla mnie. 

Kilka słów o Autorce: 

Ewa Olchowa

Urodziła się w 1985 r. w niewielkiej miejscowości w północno-zachodniej części Polski, jako czwarte dziecko ośmioosobowej rodziny. Zakochana w książkach i filmach fantasy postanowiła w 2010 r. rozpocząć swoją własną przygodę z powieścią. Obecnie wraz z mężem i dwójką wspaniałych dzieci mieszka w Poznaniu, gdzie pracuje nad kolejnymi częściami sagi ZRODZONA.

SAGA ZRODZONA - to porywająca historia o dojrzewaniu, przyjaźni i miłości. Osadzona w świecie fantastyki, łączy w sobie znamiona romansu i grozy.

Porzucona przez matkę jako noworodek trafiasz pod opiekę starszej kobiety, która z czasem staje się Twoim całym światem.
Pozbawiona własnej tożsamości wzrastasz w duchu bezwzględnego posłuszeństwa.
Mimo to nie masz złudzeń. Wiesz, że nie należysz do tego świata.
Za silna… za szybka…
Zamknięta w czterech ścianach, jesteś jak ucywilizowane zwierzę.
Wyuczona wstrzemięźliwość i opanowanie tylko z pozoru czynią Cię człowiekiem.
Co jednak stanie się, jeśli spotkasz podobnych do siebie?
A wiedz, że przydarzy się to prędzej czy później… 



Główną bohaterką jest Rose dziewczyna porzucona przez matkę jako noworodek. Trafiła pod opiekę Lucy, która ją adoptowała, lecz obie wiedzą, że Rose nie jest zwykłą nastolatką jak jej rówieśnicy i ma nadprzyrodzone zdolności. A tego, kim jest będzie musiała się dowiedzieć. 

Życie Rose staję się jeszcze trudniejsze, gdy pewnego dnia napotyka na swojej drodze pewnego mężczyzna, który wie o niej coś, o czym ona sama nie ma pojęcia. 
Pewne wydarzenia zmuszają je do opuszczenia Londynu, miejsca, w którym dotychczas mieszkały i przeprowadzenia się do Portree w Szkocji. Tam dziewczyna poznaję rodzinę Lucy i zaprzyjaźnia się ze swoimi kuzynami Mattem i Alexem. Nad wszystkim czuwa Will tak, żeby dziewczyna z babcią czuły się bezpieczne.

Will mężczyzna, który wiele przeszedł w życiu stara się ochronić Rose przed złem robi wszystko, żeby jej sekret był bezpieczny.

W książce pojawiają się dwa gatunki Luminaci i Łowcy. Do których z nich należy Rose ?


Wychodząc z ukrycia to debiut Pani Ewy, w którym pokazuję takie wartości jak przyjaźń miłość troska o bliskie osoby. Od jakiegoś czasu chciałam ją przeczytać i się udało. 
Jestem zachwycona tym, co stworzyła autorka książkę czyta się lekko i przyjemnie oprawa graficzna nie jest przesadzona, a i tak przyciąga uwagę. 

W tym roku ma zostać wydana druga część a ja już nie mogę się doczekać, żeby dowiedzieć się co dalej z Rose, bo czytając ostatnią stronę zadajemy sobie pytanie, co dalej  ?

Polecam wam sięgnąć po tę książkę możecie ją kupić tylko na tej stronie. https://ewaolchowa.com/


Za możliwość przeczytania dziękuje Pani Ewie.


czwartek, 28 marca 2019

Zapowiedzi wydawnicze - Kwiecień 2019



I w końcu nadeszła długo wyczekiwana wiosna a z nią więcej czasu na czytanie. A w tym miesiącu zapowiada się spory wysyp książek o miłości. Sami zobaczcie.




Data premiery: 17.04.2019 r 

Czy pierwszą miłość można przeżyć drugi raz?
Marcel po wypadku nie odzyskuje przytomności. Dominika jest zdruzgotana – zamiast układać sobie życie z ukochanym, spędza długie godziny w szpitalu, czuwając przy jego łóżku. Heroicznie walczy o każdy oddech Marcela i nie traci nadziei, że ten pewnego dnia do niej wróci. Chwila, w której chłopak budzi się ze śpiączki, jest jedną z najszczęśliwszych w jej życiu. Radość błyskawicznie zamienia się w rozpacz, gdy Dominika odkrywa, że Marcel nie pamięta ostatnich dwóch lat. 
Czy łączące ich niegdyś uczucie okaże się silniejsze od zapomnienia? Czy ktoś, kto odszedł tak daleko, znajdzie powód, by wrócić?




Data premiery: 17.04.2019 r 

Porywająca i dzika mieszanka "Wonder Woman" i "Wikingów"!
Siedemnastoletnia Eelyn urodziła się po to, aby walczyć u boku swoich pobratymców z plemienia Asków w odwiecznej wojnie z plemieniem Rikich. Jej życie jest brutalne, ale dziewczyna kieruje się prostą zasadą, która głosi, że musi walczyć, aby przetrwać. 
Pewnego dnia Eelyn przeżywa szok – widzi swojego brata walczącego po stronie wroga. Brata, którego śmierć zobaczyła na własne oczy pięć lat temu. Brata, który okazał się zdrajcą. 
Wojowniczka trafia w niewolę do wioski plemienia Rikich, gdzie zmierzy się ze srogą zimą i atakami bezlitosnych wrogów rodem z legend. Aby uciec, musi zaufać Fiskemu, przyjacielowi jej brata. Razem będą zmuszeni zjednoczyć zwaśnione klany, by stawić czoła wspólnemu wrogowi. 



Data premiery: 24.04.2019 r 

Tę historię napisało samo życie. 
Za dużo tego wszystkiego jak na jedną osobę... Może ktoś dopisze za mnie szczęśliwe zakończenie? - tak napisała zwyciężczyni konkursu literackiego "Opowiedz nam swoją historię". To właśnie jej opowiadanie zainspirowało autorkę do napisania tej niezwykle wzruszającej powieści. Czy prawda może wyzwolić?
Czy może lepiej nie wiedzieć o przykrych wydarzeniach z przeszłości?
Natalia i Paweł to małżeństwo, które z pozoru wiedzie spokojne i szczęśliwe życie. Pewnego dnia kobieta dowiaduje się, że ma niepokojące znamię na dnie oka. Jej życie zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Wyjeżdża do specjalistycznej kliniki. Podczas konsultacji spotyka swoją dawną miłość: Szymona, który teraz jest profesorem okulistyki. Co wyniknie z tego spotkania?
Cztery lata później na świat przychodzi syn Natalii i Pawła. Niestety niebawem okazuje się, że chłopiec ma zespół Aspergera. Małżeństwo nie wytrzymuje kolejnej próby i zaczyna się od siebie oddalać. Pewnego dnia Paweł znika, zostawiając po sobie pustkę i długi... Czy Natalia zdoła odbudować swoje życie? Czy można pogodzić się z myślą, że małżeństwo było zbudowane na kłamstwie? Jakie jeszcze niespodzianki szykuje dla niej los?


Data premiery: 15.03.2019 r 

Aubrey okłamała Andrew, złamała podstawową zasadę, której on był wierny całe życie. Chodziło tylko i wyłącznie o szczerość. Gdyby zrobiła to inna kobieta, już dawno wyrzuciłby ją ze swego życia. Jednak ona jest dla niego wyjątkowa. 
Andrew z nikim nie był tak blisko jak z Aubrey i dlatego stara się nie dopuścić jej do przeszłości, która ma pozostać nietknięta i niewidoczna dla nikogo. Jednak gdy w ich życiu pojawia się tajemnicza kobieta, Aubrey zaczyna odkrywać prawdę o Andrew. Na jaw wychodzi coraz więcej kłamstw, które pokazują, że milczenie może być gorsze od prawdy. 
Co tak naprawdę wydarzyło się sześć lat temu w życiu Andrew? Czy kłamstwa zniszczą jego związek z Aubrey?
"Whitney Gracia Williams kolejny raz zaskakuje! Kiedy już myślisz, że nie istnieje pikantniejszy kochanek od Jake'a z Turbulencji, do gry wkracza jeszcze bardziej grzeszny i namiętny Andrew, który potrząśnie twoim ciałem i duszą. Obezwładniająca proza".


Data premiery: 24.04.2019 r.

Prawdziwa miłość i nękane rozterkami serce… To historia dla wszystkich książkoholiczek, które oczekują niebanalnych emocji.

To najtrudniejsza decyzja w życiu Igora.

Nie powie niczego więcej, nie zrani Zosi jeszcze bardziej.

A przede wszystkim nie złamie się i nie przyzna do prawdy.

Nawet jeśli to najgorsza decyzja w jego życiu.

Po bestsellerowych Listach (nie)miłosnych przyszedł czas, by poznać historię Igora. Czy Zosia dowie się, dlaczego ją zostawił?


Data premiery: 17.04.2019 r 

Dwa serca, które przekonają się, jak cienka jest granica między nienawiścią i miłością. 
Erin Doyle nigdy nie przepadała za Brendanem Langstromem. Jej zdaniem ten facet uosabia najgorsze męskie cechy. Jest kobieciarzem, który nie angażuje się w bliższe relacje i uwodzi kobiety tylko po to, aby przeżyć przygodę na jedną noc. Kiedy okazuje się, że Brendan nie ma gdzie mieszkać, z pomocą przychodzi mu narzeczony Erin, który jest jego przyjacielem. Nie pytając dziewczyny o zgodę, Rob zaprasza go do ich wspólnej posiadłości. 
Wkrótce świat Erin legnie w gruzach, a Brendan okaże się dla niej jedynym wsparciem. Po wszystkim nie będzie już taka pewna, czy jedyne, co do niego czuje, to nienawiść. 


Data premiery: 10.04.2019 r 

Samotna matka, Maisey Addington, nigdy nie spełniała oczekiwań swojej matki. Nie wyszła za mąż, była odrobinę zagubiona w życiu i marnowała swoje wysokie IQ na pracę bez perspektyw. Jedyną rzeczą, która wychodzi Maisey, jest jej relacja z dwunastoletnią córką, Elle... dopóki rozmowa telefoniczna nie niszczy równowagi ich życia. Matka Maisey jest w śpiączce, a starzejący się ojciec musi zmierzyć się z oskarżeniami o znęcanie się i zaniedbanie. Wracając do rodzinnego domu, Maisey musi podjąć rozdzierającą serce decyzję dotyczącą wyboru podtrzymania życia swojej matki lub jej śmierci. Zdezorientowany ojciec zniszczył dokumenty rodzinne, a wśród nich znajdowała się ostatnia wola matki. Szukając odpowiedzi, Maisey odkrywa jedną tajemnicę za drugą, aż trafia na druzgocącą prawdę. 
Obsesja Maisey dotycząca rozwiązania rodzinnej tajemnicy zmusza ją do zbadania swoich najmroczniejszych wspomnień oraz jest bodźcem do rozpoczęcia walki z ojcem Elle o opiekę nad nią. Czy miłość Maisey do córki będzie na tyle silna, aby przerwać krąg przemocy i stworzyć dla nich nowy początek? 


Data premiery: 10.04.2019 r 

Atalia jest początkującą dziennikarką i właśnie rozstała się z niedoszłym narzeczonym. Ma wspaniałych, oddanych przyjaciół, za których byłaby w stanie skoczyć w ogień.

Henrik zajmuje się rodzinnym, świetnie prosperującym różanym interesem. Chociaż zwykle zaraża innych pogodą ducha, wewnątrz toczy walkę z traumatycznymi wspomnieniami.

Pewnego wiosennego dnia spotykają się w dość niecodziennych okolicznościach. Oboje bardzo szybko przekonują się, jak wiele ich łączy. O wiele więcej niż na początku mogliby sądzić.

Jaka będzie cena rozwikłania starych, skrywanych tajemnic? Czy uda im się uratować uczucie, które w tym czasie się zrodziło?

Poznaj opowieść z Kopenhagą w tle, o tym, że miłość potrafi pokonywać różne przeszkody. Bo żeby zacząć patrzeć w przyszłość, trzeba uporać się z przeszłością.


Data premiery: 24.04.2019 r 

Nie tylko ty obserwujesz. Wróciłaś do domu po czterech latach pracy za granicą, przywożąc ze sobą męża. Chciałabyś znaleźć własny kąt. Ale na razie koczujesz w pokoju gościnnym swojego starszego brata. I wtedy – całkiem nieoczekiwanie – spotykasz mężczyznę z sąsiedztwa. To dyrektor miejscowego liceum. Jest od ciebie dwa razy starszy. I niezwykle atrakcyjny. Wkrótce zdajesz sobie sprawę, że go obserwujesz. Cały czas. Nie wiesz jednak tego, że ktoś obserwuje ciebie. Ani tego, że coś, co zaczęło się jako niewinne zauroczenie, szybko przeradza się w mroczną, śmiertelną obsesję. 
Rodzinne sekrety, zakazana namiętność i niewyjaśnione morderstwo tworzą intrygę nowej, trzymającej w napięciu powieści Lisy Jewell. 


Data premiery: 17.04.2019 r 

Trudno powstrzymać wiosnę szalejącą w sercu, nawet jeśli jest się najbardziej rozważną osobą na świecie. 
Lucy Shakespeare to wzięta prawniczka, która zawsze panuje nad wszystkim i wszystkimi dookoła. Kiedy spotyka przystojnego Lachlana MacLeisha, jej wzorowe opanowanie zostaje wystawione na próbę. Mężczyzna wynajął Lucy, aby pomogła mu w trudnej sprawie spadkowej, w której walczy z własnym bratem. Chociaż romans to ostatnia rzecz na świecie, o jakiej myśli, to po spotkaniu z Lucy przeczuwa kłopoty. 
Oboje starają się zrobić wszystko, by nie ulec wzajemnemu przyciąganiu. Lucy chce być profesjonalistką i nie ma zamiaru ulegać swojemu klientowi. Jednak w trakcie wspólnej podróży od Szkocji przez Paryż aż po Nowy Jork zaczyna marzyć o złamaniu surowych zasad. Czy dziewczyna zaryzykuje i po raz pierwszy w życiu da się ponieść uczuciom?


Data premiery: 03.04.2019 r 

"Patrzył na ich roześmiane twarze. 
Nie ma możliwości abym był bardziej szczęśliwy, pomyślał. 
Kątem oka. Ułamek sekundy. Zobaczył to. 
A potem. 
Potem nie było już nic. "

Paweł kilka lat temu stracił żonę i dwie córki w wypadku samochodowym. Od tej pory dryfuje przez życie obciążony poczuciem winy. Myślami jest cały czas z tymi, które odeszły. 
Natalia jest samotną matką wychowującą nastoletnią Maję. Całą uwagę koncentruje na córce, nie szuka nowych związków. 

Natalia i Paweł poznają się u wspólnych znajomych, na imprezie na której, żadne z nich nie chciało być. Powoli zbliżają się do siebie. Próbują przezwyciężyć swoje traumy i dać życiu jeszcze jedną szansę. Gdy wszystko zaczyna się układać, dzieje się coś, co na nowo rozdziela tych dwoje. 

Czy mężczyzna, którego duszę opanował obezwładniający smutek i kobieta, która jest pewna, że nikt poza nią nie ochroni jej dorastającej córki, mają szansę znaleźć do siebie drogę? Czy głębokie blizny, które powstały na sercu, kiedyś się zagoją? Być może pewnego dnia przyjdzie moment pożegnania przeszłości i wyruszenia w nową podróż. Być może...


Data premiery: 03.04.2019 r 

Każdego dnia modliłam się, żeby on znów mnie pokochał. Zostawił mnie dla innej, nie wiedziałam, jak sobie z tym poradzić, jak bez niego żyć. Chciałam jedynie, by do mnie wrócił. Ale pojawił się Jackson Emery. To miał być tylko letni romans. Zastrzyk pozytywnej energii dla pogruchotanego serca. Byliśmy dla siebie idealni, ponieważ oboje wiedzieliśmy, że nasz romans nie potrwa zbyt długo. Jackson nie wierzył w związki, a ja straciłam wiarę w miłość. Wszystko było dobrze, aż pewnej nocy moje serce zgubiło rytm. Nie spodziewałam się, że Jackson się zaśmieje, nakłoni mnie do zwierzeń, przegna mój smutek. Kiedy nasz wspólny czas dobiegł końca, moje serce nie potrafiło zapomnieć. Prosiłam o jeszcze jeden uśmiech, kolejny pocałunek, następny dotyk... Wznosiłam modły, by Jackson mógł być mój, nawet jeśli wiedziałam, że jego przeznaczeniem nie była miłość. 


Data premiery: 02.04.2019 r 

Wojna, miłość i przesuwanie granic ludzkiej wytrzymałości!
Lucjusz Krzelewskiz zamożnej polskiej rodziny mieszkającej w Wiedniu studiuje medycynę, gdy nadchodzi rok 1914, wybucha wojna ibłyskawicznie rozlewa się po całej Europie. Zafascynowany tym, że z dnia na dzień może zostać lekarzem, zaciąga się do wojska, licząc na przydział do znakomicie zorganizowanego lazaretu. Niestety trafia do Lemnowic, maleńkiej wioski w sercu Karpat, do szpitala polowego urządzonego w zrujnowanym kościele, skąd uciekli wszyscy lekarze. 
Jedyną osobą, która może pokazać Lucjuszowi, jak ratować ciężko rannych zwożonych z pól bitewnych frontu wschodniego, jest tajemnicza siostra Margareta. Szalona i piękna. Osobliwy, niebezpiecznie bliski związek tych dwojga zostaje brutalnie przerwany, kiedy w samym środku zimy trafia do kościoła nowy pacjent. Chcąc go za wszelką cenę ratować, Lucjusz podejmuje fatalną decyzję, która zaważy na losach tego zimowego żołnierza, jego samego i Margarety. 

I jak tu się powstrzymać od kupna książek gdy zapowiadają się takie piękne perełki. Ja mam w planach kupić Piosenki (nie) miłosne, żeby poznać historię z innej perspektywy. 

A wy skusicie się na coś ? 

niedziela, 3 marca 2019

Listy (nie) miłosne - Natalia Sońska


Tytuł: Listy (nie) miłosne 
Autor: Natalia Sońska 
Wydawnictwo: Czwarta Strona 

Jak wyrazić słowami coś więcej niż wdzięczność ? 

Była z nim naprawdę szczęśliwa.
Planowali wspólnie przyszłość, mieli nawet spisaną listę rzeczy, które chcą zrobić razem. 

Jednak on odszedł, zostawiając tylko list. 
I rozpacz, którą ona jeszcze długo będzie nosić w sercu. 

Czy ktoś, kto od zawsze na nią czeka i jest gotów zrobić dla niej wszystko, dostanie swoją szansę ?
(Opis pochodzi z okładki książki)

Zosia to 24-letnia dziewczyna, która przechodzi ciężkie chwile po tym, jak zostawił ją narzeczony Igor bez konkretnego podania powodu nawet nie potrafił jej tego powiedzieć w twarz tylko rozstał się z nią z dnia na dzień zostawiając po sobie tylko list, w którym obwinia ją, że to z jej winy im się nie układało. Dziewczyna jednak nie potrafi o nim zapomnieć o tym, co do niego czuła i dalej czuje stara się znaleźć jakiś ważny powód dla którego zostawił ją bez słowa. Mieli wspólne plany, stworzyli nawet listę marzeń, którą będą razem wypełniać, żeby wypełnić pustkę po rozstaniu, dziewczyna postanawia opisywać Igorowi każdy dzień w listach, których nigdy nie wyśle. 

Na szczęście Zosia nie jest w tym wszystkim sama, ma przyjaciół ma mamę oraz dziadków, których bardzo lubi odwiedzać i spędzać u nich czas. I jest Staszek przyjaciel, który od dawna się w niej podkochuje, wspiera ją w tym trudnym momencie i jest gotowy zrobić dla niej wszystko. Ona za to nie traktuję go tak poważnie jest mu wdzięczna, że z nią jest i nie chce go stracić. Gdy po jakimś czasie razem z przyjaciółmi postanawiają jechać na wakacje Zosia w drodze powrotnej, ulega ciężkiemu wypadkowi. Wtedy do niej dociera, że musi zapomnieć o Igorze i o tym, co do niego czuła a bardziej poświęcić uwagę bliskim, którzy ją kochają. 

Niezależnie od tego, co na co dzień przysparza nam zmartwień, jeśli tęsknimy za uśmiechem, musimy sami zacząć się uśmiechać, a nie najpierw szukać uśmiechu u innych. 
Historia Zosi pokazuję, że po rozstaniu z kimś, kogo bardzo kochamy bądź kochaliśmy, trzeba żyć dalej i choć czasami jest ciężko, to jeśli mamy wokół siebie bliskie osoby z czasem się uporamy z tym i zaczniemy nowy rozdział w swoim życiu. 

Książka jest napisana lekkim językiem, czyta się ją bardzo przyjemnie, mimo że na początku mnie trochę nudziła z czasem, gdy zagłębiałam się w historię Zosi i jej bliskich ciekawiła mnie coraz bardziej. Śmieszyły mnie trochę wątki mamy Zosi, gdy zachowywała się jak nastolatka przed pierwszą randką. 
Nie podobało mi się jednak to jak dziewczyna, wykorzystywała uczucia Staszka wiedząc, że on jest w niej zakochany. A i oczywiście sposób, w jaki Igor postanowił rozstać się z dziewczyną ,chyba najgorszy z możliwych. Poza tym książkę oceniam na plus.

Autorka stworzyła piękną opowieść pełną bólu i cierpienia, ale także pełną uczuć, miłości matki do córki czy miłości przyjacielskiej. Każda odczuwana na inny sposób i w różnych relacjach. 

Zapewne podczas czytania będziecie się zastanawiać, dlaczego Igor zostawił ją bez słowa wyjaśnień ? Czy może jednak wróci i jej wszystko wyjaśni ? Czy Zosia zapomni o narzeczonym i otworzy się na nową miłość ? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w zakończeniu książki.

Wierzysz w zrządzenie losu? W to, że często bawi się on naszym życiem? Ja trochę tak. Już nie raz się o tym przekonałam. Mam tylko nadzieję, że następnym razem okaże się łaskawszy


W przygotowaniu jest kolejna część pt.: Piosenki (nie) miłosne, czyli opowieść z perspektywy Igora z chęcią poznam jego historię. 

Gorąco polecam wam tę książkę nie jest to romans, ale czyta się bardzo przyjemnie. Myślę, że pomogłaby osobom, które znalazły się w podobnej sytuacji jak Zosia. 

niedziela, 10 lutego 2019

Top 5 księgarni internetowych



Dzisiaj przychodzę do was z nowym pomysłem. Co jakiś czas będą pojawiać się posty typu Top 5, na pierwszy ogień wzięłam księgarnie internetowe. Wybrałam pięć takich, które mają dobre ceny, szybką dostawę i pozytywną opinię. 





Nieprzeczytane.pl jest to księgarnia, która ma bardzo dobre ceny, szybką obsługę oraz szeroki wybór książek. Jeśli chodzi o dostawę to książki dochodzą w ciągu 2 dni, a koszt wysyłki zależny jest od punktu odbioru.

Kiosk ruchu: płatność przelewem - 7,59 zł 
Poczta Polska: przelew - 9,59 zł  pobranie - 11,49 zł 
Paczkomat In Post: przelew -10,59 zł 
Kurier: przelew - 12,49 zł pobranie - 14,59 zł 

Następną księgarnią jest Tania książka.



Tania książka jak sama nazwa mówi, jest tanio mają bardzo szeroki wybór książek oraz gadżetów takich, jak: koszulki, torby, kubki, zakładki. Jest też coś takiego jak książka do 9 zł czy outlet pojawiają się również ciekawe promocje jak: Kup 3 książki za 33 zł. Czas dostawy jest tak samo szybki jak w poprzedniej, jeśli chodzi o koszty to.

Kiosk ruchu: przelew - 8,99 zł pobranie - 11,99 zł
Poczta Polska - przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Paczkomat: przelew - 11,99 zł pobranie - 14,99 zł 
Kurier: przelew - 12,99 zł pobranie - 15,99 zł

Jest też możliwy odbiór osobisty w Białymstoku, Warszawie, Grajewo, Suwałki i Ełk tam można odebrać zamówienie w punkcie. 


Moja ulubiona księgarnia internetowa może nie zawsze mają niskie ceny, ale często pojawiają się rabaty nawet do -80% poruszanie się po tej stronie jest bardzo łatwe i zakupy są szybkie. Jest duży wybór książek, nowości możemy też znaleźć tam artykuły papiernicze. 

Sama tam zamawiam książki, odbieram w punkcie także jak dla mnie jest to bardzo wygodne. Nie zdarzyło mi się, żeby książki były uszkodzone, zawsze są dobrze zapakowane i przed odbiorem jest możliwość sprawdzenia, czy zamówienie się zgadza i czy książki nie są uszkodzone. Panie w punkcie odbioru są bardzo miłe i pomocne, dlatego lubię tam zamawiać.

Tutaj czas dostawy jest trochę dłuższy zależy, jaką formę wysyłki sobie wybierzemy. 

Kiosk ruchu: przelew - 7,99 zł (czas dostawy 3 dni)
Paczkomat: przelew - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 13,99 (czas dostawy 3-5 dni)
Kurier: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 

Możliwy także odbiór osobisty w księgarniach stacjonarnych bez żadnych opłat (czas dostawy 1 dzień)



Jeśli chodzi o tę księgarnie to mają duże rabaty i wyprzedaże, książki dochodzą w idealnym stanie. W tym przypadku dostawę mamy bardzo tanią. 

Kiosk Ruchu: przelew - 2,99 zł 
Poczta Polska (odbiór w punkcie) : przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł 
Kurier Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 10,99 zł 
In Post paczkomat: przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Kurier In Post: przelew - 11,99 zł pobranie - 12,99 zł
Odbiór osobisty w Łodzi - 0 zł 


I kolejna księgarnia ze świetnymi cenami, rabatami i ogólnie księgarnia ma bardzo dobre opinię. Koszty wysyłki są też korzystne 

Kiosk Ruchu: przelew - 5,99 zł (czas dostawy 2-4 dni)
Pocztex 48: przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Pocztex 48 odbiór w punkcie: przelew - 7,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Paczkomat In Post: przelew - 8,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1-2 dni) 
Kurier GLS: przelew - 11,99 zł pobranie - 13,99 zł (czas dostawy 1 dzień)
Kurier DPD: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 
Odbiór osobisty w Poznaniu - 0,00zł 

Więc tak się prezentuję moje Top 5 postanowiłam, że zrobię wykaz opłat dostaw każdej z księgarni, żebyście na przyszłość mogli sobie porównać. 

Zapytałam także kilka osób o ich zdanie, które księgarnie są ich ulubionymi i prezentują się one podobnie. Poniżej możecie przeczytać ich opinie.


Dadada.pl 
Jest bardzo tanio, zawsze mają ciekawą ofertę do nawet -90%. Maja tez wiele innych tanich produktów. Ostatnio kupiłam sporo przyborów piśmienniczych. Od 55 zl jest przesyłka za darmo, a i bez tego jest za 2.99 do kiosku 😊


Od kilku lat niezmiennie korzystam z księgarni internetowych. Dlatego, że jest szybciej, prościej i przede wszystkim taniej. Moim numerem jeden jest zdecydowanie Świat Książki. Mają najlepsze ceny ze wszystkich księgarni internetowych, a czasem zdarzy się nawet darmowa wysyłka. Zawsze szybko i sprawnie, na zamówienie nie czekam dłużej niż 2 dni. Chętnie kupuję książki również na Nieprzeczytane, Chodniku Literackim czy stronie Empiku. Nigdy jeszcze się nie zawiodłam!


Tania książka.pl 
Są to księgarnie, które trzymają się terminów. Nie miałam z nimi nigdy żadnego problemu. Paczki przychodzą nienaruszone, a tym samym książki nie są zniszczone. Do tego ich urocze i przezabawne zakładki. No i Panie z punktu odbioru taniaksiazka.pl są naprawdę miłe i widać, że lubią swoją pracę.


Tania książka.pl 
Szybko zamówienie pakują, szybko wysyłają. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby przyszło uszkodzone.

Podsumowując wszystkie księgarnie mają świetne ceny i tylko zachęcają do kupowania nowych książek. 

Korzystaliście z którejś księgarni, jakie są wasze opinie dajcie znać w komentarzach 
A może macie jakieś inne ulubione. 

Dajcie też znać, jak wam się podoba pomysł na takie posty ?

piątek, 1 lutego 2019

Zapowiedzi wydawnicze - Luty 2019r


Zapraszam na zapowiedzi wydawnicze tego miesiąca 


Data premiery: 13.02.2019 r 



Tajemnica małżeństwa to kumulacja drobiazgów, do których obcy ludzie nie mają dostępu. 
Cecylia i Wiktor marzą o rozwodzie, choć jeszcze żadne z nich nie powiedziało tego na głos. Ona chce wolności, on spotyka się ze swoją studentką. Wszystko zmienia się w dniu, w którym Cecylia ma wypadek samochodowy i na jakiś czas zostaje unieruchomiona. Poruszając się na wózku chce czy nie - jest skazana na pomoc męża. On również uważa, że jego obowiązkiem jest zaopiekowanie się żoną w tym czasie. Każde z nich chce się pozbyć tego drugiego, ale póki co muszą znowu udawać rodzinę. 
Ta historia pokazuje, jak człowiek bez miłości szybko gaśnie. Jak chowa się w sobie, znika, traci chęć do życia. Czym tak naprawdę jest "niemiłość"? Końcem wszystkiego? Czy raczej początkiem?

Data premiery: 13.02.2019 r 




Samotny i nieśmiały Evan Hansen za namową terapeuty pisze do siebie listy, które mają go podnieść na duchu. Zawsze rozpoczyna je zwrotem: "Drogi Evanie Hansenie". Jeden z tych listów przypadkiem trafia do Connora, szkolnego buntownika. Evan jest przerażony i przekonany, że teraz wszyscy poznają jego tajemnice. 
Wkrótce po tym Connor popełnia samobójstwo. Odnaleziony przy nim list zostaje wzięty za niewysłaną wiadomość do Evana, który tym samym przez pomyłkę zostaje wzięty za jego jedynego przyjaciela. Pogrążona w żałobie rodzina, chcąc zrozumieć postępowanie Connora, nawiązuje znajomość z Evanem. Chłopak zyskuje zainteresowanie i przyjaciół, nawet dziewczyna, która bardzo mu się podoba, zwraca na niego uwagę. 
Kłamstwo odmienia jego życie – w końcu gdzieś przynależy. Jednak wszystko ma swoją cenę. Teraz musi zmierzyć się z konsekwencjami swojego postępowania oraz z własnymi problemami. Bo mimo że Evan nie przyjaźnił się z Connorem, rozumie lepiej niż ktokolwiek inny, dlaczego popełnił on samobójstwo.

Data premiery:13.02.2019 r 




Must have dla fanów kultowego serialu "Stranger Things" produkcji Netflixa!
Chcesz wiedzieć, jak przetrwać w mrocznym świecie Willa, Mike'a, Lucasa, Dustina, Jedenastki i innych? A może masz czasem wrażenie, że twoje życie także przypomina serię dziwnych zdarzeń? Jeśli tak, to ta książka jest dla ciebie! "Jak przetrwać w świecie Stranger Things" przeprowadzi cię przez burzliwe meandry życia, pokaże, jak nawiązywać cenne przyjaźnie i pomoże rozwiązać najtrudniejsze zagadki. 

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery:13.02.2019 r 



Odważna i ekstrawagancka powieść. 
Julka ma 25 lat, trudne dzieciństwo za sobą, a przed sobą dużo cudzej kokainy, mało pieniędzy i transseksualną przyjaciółkę, z którą czasami sypia. 
Anka ma 36 lat, karierę, mieszkanie na kredyt w centrum miasta, sporo wina w lodówce i męża, który chyba jej nie kocha. Każda z nich żyje w innej stolicy według innych reguł. Dzień, w którym się spotkają, zmieni wszystko. Albo nic. 
Dwie bohaterki, dwa różne światy, a w tle Polska wijąca się białą kreską, tętniąca korpożyciem, kolorowa imprezownia, ale też szara ojczyzna bitych żon, zmarnowanych szans i fetoru ciasnych mieszkań. 
Malwina Pająk nie boi się krzyczeć. Z rozdziału na rozdział zdejmuje kolejne warstwy lukru, by dotrzeć do sedna, w którym tkwi bolesna prawda. Trochę śmieszno, trochę straszno, na pewno bez złudzeń. 
"Malwinie Pająk udało się wyjść poza stereotypy i napisać coś prawdziwego o ludziach uwikłanych w późny kapitalizm. Do tego jest odważnie, seksownie, nienormatywnie i po prostu ciekawie. To, co nie wyszło dziesiątkom polskich autorów, w Lukrze w końcu się udało. "
Wojciech Szot, Kurzojady
"Pełna pasji i gniewu, błyskotliwa językowo i tocząca się w zawrotnym tempie opowieść. O dwóch z pozoru całkiem różnych kobietach, które uświadamiają sobie, że gdzieś między kreską kokainy a karierą w korporacji ich życie straciło sens. "
Piotr Bratkowski, Newsweek
"Miasto moje, a w nim – pod warstwą warszawkowego lukru – kokaina do upłynnienia, prezentacja do zrobienia ASAP, niewierni mężczyźni, drag queen, kasa, kac gigant i jeszcze większa samotność. I dwie kobiety z różnych światów, które starają się to ogarnąć. "

Data premiery: 14.02.2019 r 



Poznaj dalsze losy Addison Coleman, obdarzonej niezwykłą zdolnością decydowania
o tym, jaka przyszłość ją czeka... 

Zanim Addie dokona jakiegoś wyboru, może doświadczyć różnych jego konsekwencji
w przyszłości. To jej szczególna moc, która jednak nie sprawia, że teraźniejszość staje
się łatwiejsza. Jej własny chłopak ją wykorzystał, a przyjaciółka zdradziła. Kiedy więc
tata zaprasza ją na ferie zimowe do świata Normalsów, nie waha się ani chwili. Poznaje
tam Trevora, który wydaje jej się niepokojąco znajomy, chociaż przecież nigdy się nie
poznali... Prawda?

W tym samym czasie jej przyjaciółka, Laila, próbuje zrealizować swój własny plan:
chce odzyskać wspomnienia Addie, jeśli tylko dowie się, jak to zrobić. Niektórym ważnym
osobistościom się to nie podoba... a pomóc nie może jej nikt. Poza Connorem, jedynym chłopakiem w Kolonii, który jest odporny na jej uroki. 
Kontynuacja Dziewczyny, która wybrała swój los. 
Kasie West, jakiej nie znacie!

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


Data premiery: 13.02.2019 r 




Kontynuacja międzynarodowego fenomenu "Do wszystkich chłopców, których kochałam"
Sekretem udanego związku jest miłość, szczerość i bezgraniczne zaufanie. Jednak kiedy Peter spędza zbyt dużo czasu z Genevieve, swoją ex, Lara Jean robi się podejrzliwa. Chłopak utrzymuje, że to tylko przyjaźń, ale Lara Jean nie jest tego taka pewna. 
Na dodatek do jej życia wraca John Ambrose, piąty adresat miłosnych listów, który nie ukrywa, że dziewczyna mu się podoba. Nagle we wciąż świeżym związku Lary Jean i Petera robi się bardzo tłoczno. 
Rozwiązaniem problemu wydaje się zabawa z dzieciństwa, w którą wszyscy postanawiają zagrać. Jeżeli Lara Jean wygra, Genevieve będzie musiała zostawić Petera w spokoju. Tylko czy dziewczyna wciąż chce, aby coś ją łączyło z tym chłopakiem?

Data premiery: 13.02.2019 r 




Nieśmiały Gabriel wychowuje się w starej łódzkiej kamienicy w dzielnicy, która nie cieszy się dobrą opinią. Przemoc domowa i strach przeplatają się z dziecięcymi pragnieniami i wielką miłością do matki. Ojciec jest jedynie oprawcą. Do czego doprowadzi uległość?
Niniejsza powieść to przejmujący portret chłopca, którego doświadczyło życie. Jako dojrzały mężczyzna wspomina przeszłość, realizując dawne marzenia. A życie lubi zaskakiwać...

Data premiery: 27.02.2019 r 




Ziemia kryje szczątki tych, którzy musieli odejść, ale to dopiero początek... . 
Najpierw bestialski mord, potem krwawa rzeź królewskiej rodziny i nieoczekiwana koronacja – ale tak, to był dopiero początek. 
"Niemało trzeba sił, by zadawać cios za ciosem i nigdy nie poddawać się znużeniu. O tak, to pierwsza i najważniejsza lekcja: musisz być silna. 
Gdy wyszło na jaw, że w żyłach Dęba płynie królewska krew, na Jude spoczęło brzemię odpowiedzialności za to, żeby jej braciszek po prostu dożył dnia, w którym będzie mógł przywdziać na swoje skronie koronę. 
Tymczasem na tronie elfów zasiada zły król, Cardan, a Jude przybiera niewdzięczną rolę szarej eminencji. Nie dość, że w świecie opętanych żądzą władzy magicznych istot wciąż zmieniają się sojusze i układy, to niełatwo jest zapanować nad kapryśnym władcą. Cardan nie zaniedbuje żadnej okazji, by sponiewierać i upokorzyć Jude, choć wcale nie słabnie jego deliryczna fascynacja dziewczyną. 
Gdy staje się aż nazbyt jasne, że za sprawą knowań kogoś z bliskiego otoczenia śmiertelne niebezpieczeństwo zagraża wszystkim, których Jude darzy miłością, nadchodzi pora, by zdemaskować zdradę, a przy tym przecież trzeba jakoś sobie radzić z mieszanymi i bardzo żywymi uczuciami, które w niej budzi Cardan – ongiś zepsute książątko, teraz król – król, nad którym należy panować, bo stawką jest utrzymanie się kruchej lecz zdeterminowanej ludzkiej istoty przy władzy (i przy życiu) w czarodziejskim świecie. "

Data premiery: 27.02.2019 r 



W hollywoodzkim światku półbogów i druidów trzeba ostrożnie dobierać przyjaciół. 
Sage wie, że aby przetrwać na ulicach Los Angeles, nie może dać się złapać. Jednak wizja ciepłego schronienia i posiłku jest zbyt kusząca. Osiemnastoletnia dziewczyna wpada prosto w pułapkę, kiedy pozornie typowa domówka okazuje się podstępem. Odurzona i uprowadzona, zostaje wbrew swej woli wciągnięta do magicznego świata półbogów, wróżek i bezwzględnych starożytnych rodów. Jako zaginiona córka celtyckiej bogini ognia musi przysiąc wierność jednemu z nich. Ma na to tylko kilka dni. 

Wszystkie mosty łączące ją z poprzednim życiem zostały spalone, a jedna nierozważna decyzja poprowadzi ją ku zgubie. Nie wszyscy z podziemnego świata Hollywood cieszą się z jej obecności. Czy Sage w porę odkryje, komu może zaufać, a kto tylko próbuje wykorzystać ją do swoich celów?



Znaleźliście coś dla siebie ? 

środa, 23 stycznia 2019

Uwierz w miłość Calineczko - Natalia Sońska



Styczeń jest jeszcze miesiącem zimowym więc książka nadaję się idealnie, zwłaszcza że oknem co jakiś czas pojawi się śnieg. 

Uwierz w miłość Calineczko to opowieść o Mai dziewczynie która przeszła już nie mało w swoim życiu, mieszka teraz ze swoją ciocią w Zakopanem. Wiedzie spokojne życie chodzi do pracy spotyka się ze znajomymi oraz pomaga cioci jak może. Oczywiście ciocia chcę dla niej jak najlepiej  i zaczyna ją swatać z jej najlepszym przyjacielem Bartkiem, lecz młodzi nie są tak zachwyceni tym pomysłem, jak ich rodziny i poza przyjaźnią nic więcej między nimi nie będzie. Tylko jak wytłumaczyć to cioci, żeby nie zrobić jej przykrości. Któregoś razu będąc u swojej sąsiadki poznaję przystojnego i tajemniczego Wojtka, który okazuje się jej wnukiem. Chłopak od początku działa jej na nerwy swoim gburowatym zachowaniem. Jak to mówią kto się czubi ten się lubi. Pewnego dnia następuje przełom w ich relacji i zaczynają się poznawać, a nawet dogadywać. Co wyniknie z tej ich znajomości ? 


Tak, we dwoje wszystko było łatwiejsze, jaśniejsze i mniej uciążliwe. Problemy rozkładały się na dwoje, a szczęście mnożyło razy dwa

Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie język jest lekki, a historia opowiadana jest jakby to powiedzieć taka życiowa. Czytając cały czas miałam uśmiech na twarzy opis Zakopanego, który się pojawiał pozwolił mi zapoznać się z tym miejscem choć trochę i stwierdzam, że muszę się tam wybrać. Oczywiście pojawił się też mój ukochany Kraków bardzo przyjemnie czyta się myśląc, że o wiem gdzie to jest byłam tam. 

Na sam koniec oczywiście wbiło mnie w fotel ;D Zakończenie było po prostu fantastyczne takie emocjonalne. Z chęcią bym przeczytała kontynuację losów Mai poznała jej decyzję, jakie podjęła i jakie wiedzie dalej życie, ale niestety kontynuacji nie ma. 

Jeśli lubicie takie powieści lekkie z klimatem świątecznym to śmiało mogę wam ją polecić na pewno nie będziecie żałować ;)

Każdemu należy się szansa, by go drugi wysłuchał w spokoju. Żeby nie wiem jak nabroił [...] Każdy z nas grzechy jakie ma na sercu, jeden większe, drugi mniejsze. To ludzkie błądzić i popełniać błędy. Ale jeśli kto chce przeprosić, to mu tego zabraniać nie wolno. Ino by się mógł wypowiedzieć.


sobota, 19 stycznia 2019

Moje serce w dwóch światach- Jojo Moyes



,,Moje serce w dwóch światach” to kolejna część po ,,Zanim się pojawiłeś i ,,Kiedy odszedłeś". Poznajemy w niej dalsze losy Louisy Clark 

Lou zostaję zatrudniona jako asystentka żony bogatego nowojorczyka. Przenosi się więc do Nowego Jorku zostawiając w Anglii swojego chłopaka Sama. Zaczyna tam nowe życie poza Nathanem nie zna tam nikogo, musi dostosować się do grafiku Agnes-młodej nowojorskiej damy. Na początku wszystko układa się jak najlepiej Louisa nawet myśli, że jej pracodawczyni staję się jej przyjaciółką, gdyż powierza jej pewien sekret, o którym nikt nie wie. Niestety nie wie, że przez tą niby przyjaźń i tajemniczy sekret może wpaść w kłopoty. Jednak nawet w trudnych chwilach znajdują się dobrzy ludzie, którzy chcą jej pomóc.

Jakby tego było mało, miłość na odległość jest dużym wyzwaniem ona w wielkim świecie, w którym spotyka mężczyznę łudząco podobnego do zmarłego Willa, on w Anglii gdzie koło niego zaczyna się kręcić pewna kobieta.

Zaczynając byłam trochę zrezygnowana, ponieważ myślałam, że kupiłam źle przetłumaczoną książkę jak się później okazało po wymienieniu przez księgarnie ta druga była taka sama więc już czytałam ją do końca przymykając oko na to. Poza tym byłam zachwycona i tak samo, jak w poprzednich częściach znów przeżywałam wszystko razem z Lou.

Jak się zmieniła Lou w ciągu tych trzech części ?

Na pewno nabrała pewności siebie w pierwszej części nie ruszała się nigdzie poza domem i pracą natomiast w dalszych częściach była w Paryżu Anglii i na końcu w Nowym Jorku. Zaczęła żyć tak jak prosił Will.

Książka jest napisana lekkim językiem, bardzo przyjemnie się czyta i aż ciągnie do poznawania dalszych historii bohaterów. Miłym akcentem ze strony autorki było wspomnienie o Polsce szkoda, tylko że w tak słabym świetle została przedstawiona. Jeśli chodzi o bohaterów, to tak jak w poprzedniej części zostali bardzo dobrze wykreowani. Mimo że to ostatnia część o Louisie Clark mam cichą nadzieję, że autorka kiedyś jeszcze powróci do kontynuacji jej dalszej historii. 

Planuję także przeczytać inne powieści tej autorki. Możecie pisać jakie czytaliście i jak wam się podobały. 



Autor: Jojo Moyes
Data wydania: 2018.06.04
Ilość stron: 512
Wydawnictwo:Znak

Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.