Moc Recenzji

niedziela, 3 grudnia 2017

Chłopak na zastępstwo - Kasie West


Przez całe liceum Gia była typową szkolną gwiazdą. A teraz miała jeszcze świetnego chłopaka, o którym wiele opowiadała znajomym i nareszcie wszyscy mieli go poznać. Niestety tuż przed balem maturalnym, podczas którego miało dojść do prezentacji partnera, na parkingu Bradley z nią zerwał. Jak on mógł? Dlaczego postawił ją w takiej sytuacji?! I co Gia powinna zrobić, żeby wyjść z twarzą?

Nagle Gia wypatruje w jednym z samochodów nieznajomego chłopaka, a w jej głowie rodzi się sprytny plan. Przecież nikt nie będzie wiedział, że to nie Bradley, dzięki czemu ona nie okaże się kłamczuchą oraz desperatką, która tak bardzo chciała mieć chłopaka, że go sobie wymyśliła…
Co, jednak jeśli przedsięwzięcie wymknie się spod kontroli? W końcu pomysł jest dość ryzykowny…



 Starałam się dzisiaj być lepszym człowiekiem, ale świat nie współpracuje.

„Chłopak na zastępstwo” to druga książka autorstwa Kasie West, z którą się spotykam. Wraz z „Chłopakiem z sąsiedztwa” wzięłam ją z biblioteki spontanicznie, gdyż słyszałam, że są świetne. Bardzo się zaskoczyłam, gdy zaczynając „Chłopaka na zastępstwo”, okazało się, że są to zupełnie inne historie.

Główną bohaterką, jak i narratorem, jest Gia, która trochę mi przypomina Alison z serii „Pretty Little Liars” autorstwa Sary Shepard, gdyż tak jak ona jest szkolną gwiazdą otoczoną wieloma przyjaciółkami oraz przewodniczącą szkoły.

Historia Gii bardzo mnie wciągnęła, zaczęłam wraz z nią uczestniczyć w wydarzeniach, przez co trochę mi jej szkoda. Choć sobie zasłużyła na nauczkę, przez to, jak traktowała ludzi, to nikomu nie życzyłabym być na jej miejscu — zostać osamotnioną przed balem maturalnym, bo jej chłopak nie odważył się na rozstanie wcześniej, nie dając jej możliwości na znalezienie zastępstwa. Mówi się, że kłamstwo ma krótkie nogi i nie inaczej było to przedstawione w powieści prędzej czy później ktoś odkryje kłamstwo.

Jak mierzymy dziś naszą wartość? Liczbą lajków, które otrzymał nasz post, tym, jak wielu mamy znajomych czy ile zebraliśmy retweetów? Czy w ogóle wiemy, co tak naprawdę myślimy, dopóki nie przedstawimy naszych myśli w sieci i nie dowiemy się od innych, ile ich zdaniem są warte?

Autorka poruszyła w książce dość istotny problem dotyczący młodzieży, którym jest fałszywa popularność wśród znajomych oraz w mediach społecznościowych, gdzie liczą się lajki i osiąganie sztucznych sukcesów. Historia pokazuje, jak czuła się Gia, gdy odkryła, w jakim świecie żyje i jak jest postrzegana przez innych.

Powieść została napisana w lekkim stylu i niezwykle przyjemnie się ją czyta. To taka idealna lektura, która jednak zmusza do myślenia i zastanowienia się nad samym sobą.

„Chłopak na zastępstwo” to powieść, którą szczerze mogę polecić wszystkim tym którzy mają ochotę na lekką i przyjemną lekturę.

sobota, 4 listopada 2017

Magiczna Ksiegarnia- Book Tag


Witam.

Dziś mam dla was TAG, który podejrzałam u Oli na blogu Dobra córka zła, postanowiłam go zrobić, ponieważ pytania nie dotyczą książek a księgarni. Zapraszam do dalszej części.


1. Ulubiona księgarnia w twoim mieście ?

Niestety w moim mieście, a raczej miasteczku nie ma księgarni.

2. Ulubiona sieć księgarń

Świat książki uwielbiam tam chodzić wszystko tam jest takie piękne nie mam na myśli, tylko książek, a kalendarze, zakładki, torby coś cudownego jak się wejdzie to się nie chce wychodzić.

3. Największa liczba książek kupiona dla siebie jednorazowo ?

I teraz zaskoczę wszystkich, jeśli chodzi o księgarnie to 1, a ogólnie to 3.

4. Najlepszy najbardziej pomocny księgarz ?

I tu miałam taką samą sytuację jak Ola, gdyż zamówiłam książkę na prezent dla przyjaciółki na stronie internetowej świat książki z odbiorem w punkcie podeszłam do kasy i mówię, że mam do odebrania paczkę zamówioną przez stronę pani sprawdziła numer zamówienia i spytała, czy chcę sprawdzić zamówienie czy się zgadza i czy książka nie jest poniszczona. Powiem wam, że się zdziwiłam, ale poprosiłam o otwarcie.

5. Ulubione miejsce w księgarni

Regały z książkami stoliki, na których znajdują się nowości oraz miejsce przy kasie tam zawsze są jakieś super gadżety.

6. Książka, którą kupiłaś/przeczytałaś tylko dzięki wizycie w księgarni.

Jeszcze nie przeczytałam, ale jestem w trakcie Chłopak z sąsiedztwa, Chłopak na zastępstwo jak zobaczyłam je w księgarni tak stwierdziłam, że muszę ją przeczytać.

7. Księgarnia internetowa czy stacjonarna ?

Jak już wspomniałam rzadko kupuje książki, ale jeśli miałabym wybrać pod względem kupowania to internetowa ceny nieraz są niższe i wygodniej, bo wpisuje tytuł, jaki mnie interesuje kupuje i już. Co do stacjonarnych to można wejść, pooglądać powąchać książki jak ktoś lubi (a czasami książki mają taki piękny zapach nie wszystkie, ale niektóre tak).

8. Co jest najważniejsze w dobrej księgarni ?

No cóż, przede wszystkim ludzie tam pracujący, żeby znali się trochę na książkach potrafili doradzić, a nie wpychali czegoś na siłę i co najważniejsze, żeby nie atakować klienta zaraz przy wejściu zapytaniem, w czym mogę pomóc to jest chyba najgorsza rzecz.

9. Jak powinna wyglądać twoja wymarzona księgarnia ?

Duża a w niej dużo książek, parę stanowisk komputerowych, gdyby ktoś chciał skorzystać z internetu w celu poznania opinii o danej książce bądź w poszukiwaniu danego tytułu. Dałabym jeszcze taki kącik, w którym można by przeczytać dany fragment książki. I oczywiście mnóstwo dodatków gadżetów i ceny w miarę możliwości niewysokie.




Z takiej księgarni to chyba nigdy bym nie wyszła :D

10. Czy wyobrażasz sobie świat bez księgarni stacjonarnych ?

Nie

środa, 9 sierpnia 2017

Maybe Someday - Collen Hoover


Autor: Colleen Hoover
Tytuł: ,,Maybe Someday"
Wydawnictwo: Otwarte 
Ilość stron:440

,,Maybe Someday" to bestsellerowa powieść Colleen Hoover autorki znanej z takich powieści jak ,,Hopeless", ,,November 9" czy ,,Ugly Love". ,,Maybe Someday" to opowieść o ludziach rozdartych między ,,może kiedyś" a ,,właśnie teraz" oraz o emocjach ukrytych między słowami i muzyce, którą czuje się całym ciałem.

Sydney to 22 letnia dziewczyna, której, jakby się przyjrzeć, nie brakuje niczego, studiuje, pracuje, jest w związku i mieszka z najlepszą przyjaciółką. Jej pasją jest muzyka, dlatego przesiaduje wieczorami na balkonie i słucha mężczyzny z naprzeciwka, który gra na gitarze, po czym zaczyna śpiewać do tej muzyki. Niestety w jej 22. urodziny poznaje przykrą prawdę- dwie ważne dla niej osoby ją zdradziły, gdyż jej ukochany chłopak zdradza ją z jej najlepszą przyjaciółką pod ich wspólnym dachem. W jednej chwili jej dotychczasowe życie legnie w gruzach, została bez dachu nad głową i bez pieniędzy a z pomocą przychodzi jej chłopak z naprzeciwka.  

Ridge to utalentowany muzyk twórca piosenek oraz członek zespołu ,,Sounds of Cedar". Tak samo jak Sydney jest w szczęśliwym związku, niestety stracił wenę do pisania piosenek i od dłuższego czasu nic nie może napisać, dopiero gdy poznaje Sydney zaczyna się odblokowywać i tworzyć nowe teksty razem z nią. Od tej chwili nic nie będzie takie samo. Czy poradzą sobie z uczuciem którym darzą się nawzajem?

,,Maybe Someday" w przepiękny sposób opowiada o miłości do muzyki, ukazuje towarzyszące jej uczucia oraz o realizowaniu własnych pasji
Powieść pisana jest z dwóch perspektyw, od strony Sydney i od strony Ridge'a mimo to miałam odczucie, jakby więcej osób opowiadało całą historię. Jest w niej dość dużo humoru różne psikusy oraz pojawiają się zabawne teksty, które mnie rozbawiły. W książce jest poruszone wiele trudnych, ale jakże ważnych tematów takich jak: niepełnosprawność, przyjaźń, trudne dzieciństwo. 
W dodatku książka ma swoją playlistę, której można słuchać czytając i poczuć te emocje jakie towarzyszyły bohaterom podczas tworzenia piosenek. 















Książka swoim przyjemnym do czytania językiem rozkochała mnie już na pierwszych stronach, od samego początku chłonęłam ją z ciekawością i niecierpliwie przewracałam strony, nie mogąc doczekać się co dalej. 

...ludzie nie wybierają, w kim się zakochują. Mogą jedynie wybrać, kogo dalej będą kochać.

Z Colleen Hoover spotkałam się po raz pierwszy czytając właśnie ,,Maybe Someday" wcześniej słyszałam dużo pozytywnych opinii o tej książce jak i o innych powieściach tej autorki, więc postanowiłam się przekonać czy faktycznie jest taka świetna i nie zawiodłam się. Moim zdaniem jest przepięknie napisana i mogę ją śmiało polecić fanom lekkich obyczajówek, jak i wszystkim którzy kochają takie klimaty (książka w połączeniu z muzyką)
Idealnie nada się na czas wakacyjny

sobota, 15 lipca 2017

Famous in Love




Famous in Love – amerykański serial telewizyjny (dramat) wyprodukowany przez Long Lake, Carmina Productions, Farah Films oraz Warner Horizon Television. Pierwszy odcinek ukazał się 18 kwietnia 2017r.

Serial skupia się na pracy i życiu Paige Townsen, młodej studentce, która dostaje główną rolę w filmie, a zdobywa ją przypadkiem idąc na przesłuchania za namową przyjaciółki. Jej życie zaczyna się zmieniać, ale mimo to stara się pogodzić naukę w szkole z nagraniami do filmu. Paige ma oczywiście przyjaciół którzy ją wspierają ale po pewnym czasie coś zaczyna się psuć w ich paczce. Oglądając serial oglądamy także nagrania do filmu w którym gra Pagie i Rainer czyli takie 2w1

Dodam wam parę zdjęć z serialu nie chcę wam za dużo zdradzać ale bardzo wam polecam ten serial. 



Główna obsada serialu 



 Co za trio ;D Trzech przystojniaków jak dla mnie Rainer jest numerem 1 


         Pozwólcie że przedstawie wam aktorów wcielających się w role bohaterów 


 Bella Thorne jako Paige Townsen

 Carter Jenkins jako Rainer Devon 

Charlie DePew jako Jake Salt

 Perrey Reeves jako Nina Devon 
 
 Georgie Flores jako Cassandra (Cassi) 
 
 Pepi Sonuga  jako Tangey Turner 

 Keith Powers jako Jordan Wilder 
 
Niki Koss jako Alexis


Serial jak na razie ma tylko jeden sezon składający się z 10 odc. Zaczynając oglądać pierwszy odc nie myślałam że tak mnie wciągnie, już nie mogę się doczekać drugiego sezonu

Poniżej wstawiam linki do odtwarzaczy na których możecie oglądać z dobrą jakością (polecam alltube i tam wybrać sb jakiś dowolny odtwarzacz

http://alltube.tv/famous-in-love/a-star-is-born/odcinek-2-sezon-1/108141 

https://anyfiles.pl/Famous-in-Love-s01e06-PL/Kino-i-TV/video/183707 




środa, 12 lipca 2017

Przez Burzę Ognia – Veronica Rossi


Tłumaczenie: Joanna Dziubińska
Wydawnictwo: Otwarte
Ilość stron: 368

Debiut V. Rossi to powieść, jak dla mnie, dość dziwaczna . Mieszanka fantasy i science-fiction skierowana głownie do nastolatków. Znajdujemy tu świat wykreowany na zasadzie przeciwieństw – super miasta jak z przyszłości i osady niczym ze średniowiecznego koszmaru zamieszkałe przez ludzi zdanych na siebie i siłę własnych rąk; tu daje się odczuć podobieństwo do Igrzysk śmierci S. Collins i pozwala snuć przypuszczenia, że „Przez burzę ognia” powstało na fali popularności Igrzysk (więc jeśli kochasz Igrzyska to książka dla ciebie).

Więc, Aria jak wszyscy mieszkańcy Kapsuł Podu, żyje jednocześnie na dwóch płaszczyznach – jej cielesna powłoka żyje na terenie ograniczonych kapsuł, a umysł zaś odbywa niesamowite podróże i przygody poprzez wirtualne Sfery; jak głosi popularny slogan „lepsze niż rzeczywistość”, to tam, a nie w normalnym realnym świecie ludzie wchodzą w jakikolwiek kontakt z sobą tam poznają smaki, zapachy, barwy, wcielają się w różne postacie w setkach krain, podobne też do Avataru – J. Camerona.
Rossi udało się osadzić tę powieść w realiach, które naprawdę potrafią zaciekawić. Pojawia się tu także coś w stylu rozważań nad istotą człowieczeństwa!
I mimo, że Aria potrafi nieźle czasem zmęczyć swoim biadoleniem, tak, narracja pozostawia sporo do życzenia, to i tak jest nieźle, a wątek miłosny ocieka wprost bardzo słodką czekoladą.

Choć elementy science-fiction w książce nie grzeszą i Veronica wprowadzając je, operuje gamą uproszczeń, może się okazać, że takie połączenie gatunków słów i cech książek typu science-fiction wciągnie bankowo niejedną młodą osobę, a nawet starszych i zainspiruje ich do szukania książek z tego gatunku.

Na podsumowanie, można więc śmiało powiedzieć, że książka nie tylko jest na dobrym poziomie i spełnia rolę super czytadła dla fanów Igrzysk i Avataru, ale niesie ze sobą co w rodzaju motywacyjnego przesłania.



Przez Burzę Ognia” to książka jedyna w swoim rodzaju, polecam zwłaszcza wszystkim trybutom! ;) - pozdrawiam Tomek z moc recenzji












piątek, 16 czerwca 2017

Oczy wilka - Alicja sinicka




  Lena Kajzer, świeżo upieczona absolwentka studiów licencjackich, zaczyna właśnie nowy rozdział w życiu. Zmiana miejsca, staż w dużej firmie, pokój wynajęty w mieszkaniu przyjaciółki w niewielkiej miejscowości Głębia – wszystko to ma pomóc jej oderwać się od przeszłości. Przypadek sprawia, że nowe życie Leny zaczyna się z hukiem (i to całkiem dosłownie), kiedy z rozpędu wjeżdża swoim autem w zaparkowany samochód najbardziej tajemniczego mieszkańca miasteczka. Człowieka o opinii kogoś bardzo niebezpiecznego, a przy tym posiadacza najbardziej niezwykłych oczu, jakie Lena kiedykolwiek widziała…
Oczy wilka to naprawdę wciągająca i zaskakująca opowieść o tym, jak trudno panować nad własnym życiem, zwłaszcza kiedy umysł obraca się przeciwko nam. I o tym, jak czyjeś spojrzenie może zmienić wszystko…

W tym samym momencie poczułam ucisk z tyłu głowy. Zamknęłam oczy. Gdy je znowu otworzyłam, wszystko wirowało. Wzięłam głęboki wdech i z trudem usiadłam na krawężniku.
Widziałam, jak brunet czyta uważnie to, co napisałam. Po chwili podszedł do mnie i kucnął. Powoli ściągnął okulary przeciwsłoneczne i spojrzał mi prosto w oczy spod długich, piekielnie czarnych rzęs. Na jego twarzy nieoczekiwanie pojawił się cień uśmiechu, a ja, pomimo zawrotów głowy i ogromnej chęci położenia się na chodniku, zastygłam w bezruchu.
Jego lazurowe oczy... przeszywały mnie tak intensywnie, że poczułam delikatny chłód przemykający w postaci dreszczy po moim ciele, od głowy aż po czubki stóp. Te jasnobłękitne tęczówki przypominały barwą oczy wilka.”

  Całkiem przyjemna lektura, trochę inna od innych obyczajowych książek, czyta się szybko. Polecam wszystkim. Z zaciekawieniem czekam co dalej wyniknie ze znajomości Leny i tajemniczego Artura. Ta książka zwróciła moją uwagę ku sobie opisem, rzadko biorę w ciemno książki i tym razem było świetnie. No i ta ciekawa okładka ;)

Tytuł: Oczy wilka
Autor: Alicja Sinicka
Ilość stron:444

Wydawnictwo: Novae Res
Pozdrawiam













środa, 31 maja 2017

Słodka zemsta - Sara Shepard + podsumowanie całej serii The Lying Game


Autor: Sara Shepard 
Tytuł: Słodka zemsta 
Cykl: The Lying Game (tom 6)
Wydawnictwo: Otwarte 
Data premiery: 11.05.2016 
Ilość stron: 360 

Minęło kilka miesięcy, odkąd zginęłam. Od tamtego czasu moja siostra żyła moim życiem. Wiele sekretów dotyczących mnie, mojej rodziny i przyjaciół wyszło na jaw, ale Emma nadal nie wie, kto jest mordercą.
Gdy moje ciało zostaje odnalezione, sprawy się komplikują. Emma natychmiast staje się pierwszą podejrzaną, więzienie nie jest najgorszym, co może ją spotkać. Człowiek, który mnie zabił, wciąż jest na wolności…


Ostatni tom z serii The Lying Game to już ostatnia część przygód Emmy. Czy dowie się w końcu kto jest mordercą ?



W ciągu paru miesięcy spędzonych w Tucson jako Sutton Emma dowiaduje się wielu rzeczy dotyczących jej siostry oraz rodziny Mercerów i nie tylko ale to czego się jeszcze dowie przewróci jej życie o 180 stopni. Tak jak pisałam w recenzji poprzedniego tomu Emma jest zbyt ufna i podejrzewa wszystkich bliskich Sutton ale zapomina że morderca wcale nie musiał być blisko z jej siostrą. Powiem wam że podejrzewałam tą osobą na początku , ale autorka tak zamieszała w kolejnych częściach że do końca poprzedniego tomu moje podejrzenia zostały uśpione. Zaczynając szósty tom miałam dwóch podejrzanych z których jeden okazał się mordercą. 

Zszokował mnie moment w którym przeczytałam zakończenie książki nie myślałam, że będzie aż tak brutalne czytając wbiło mnie w łóżko i czytałam z otwartą buzią ze zdziwienia.


Zdj bez piatego tomu bo piąty czytałam w wersji ebooka

Cała seria liczy 6 tomów i jest bardzo wciągająca cóż wiecej moge powiedzieć polecam wam po nią sięgnąć 





Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.