Moc Recenzji

niedziela, 4 sierpnia 2019

A Discovery of Witches - Księga czarownic (recenzja serialu)


Diana Bishop jest niezwykle bystrą i błyskotliwą wykładowczynią historii na Oxfordzie. Kobieta jest również czarownicą, ale robi co może, aby zapomnieć o swoim pochodzeniu. Wszystko zmienia się jednak w dniu, w którym wchodzi w posiadanie tajemniczego manuskryptu. Aby rozwikłać związaną z nim zagadkę, historyczka podejmuje współpracę z enigmatycznym genetykiem, Matthew Clairmontem. Szybko okazuje się, że i on skrywa mroczną rodzinną tajemnicę - jest wampirem. Ich wspólne poszukiwania sprawiają, że kruchy pokój, który od wieków panuje między czarownicami, wampirami, demonami oraz ludźmi jest zagrożony.

„Księga czarownic” to serial zrealizowany na podstawie bestsellerowego cyklu „Księga wszystkich dusz” autorstwa Deborah Harkness. Produkcja jest pełną magii i tajemnic współczesną opowieścią o miłości. Książki zostały opublikowane w ponad 37 krajach i cieszyły się ogromną popularnością również w Polsce.

Jeśli chodzi o bohaterów grających to Matthew Goode skradł moje serce swoją grą aktorską i postać, którą odgrywa ląduję na liście moich ulubionych postaci nadprzyrodzonych ;D

W serialu możemy przenieść się w urokliwe miejsca jak Oksford posiadający bibliotekę ze starymi książkami czy do przepięknej Wenecji. 
Serial ogląda się bardzo szybko, każdy odcinek trwa 40 min nim się obejrzycie to, odcinek się kończy. Jeśli jesteście fanami takich seriali, to koniecznie musicie obejrzeć. 





Stacja Sky potwierdziła powstanie 2 i 3 sezonu więc pozostaję tylko czekać. 

sobota, 27 lipca 2019

Z popiołów - Martyna Senator


Autor: Martyna Senator
Tytuł: Z Popiołów
Cykl: Z Miłości 
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Ilość stron: 336
Powstanę jak Feliks z popiołów jako lepszy człowiek. I znajdę siłę, by pójść, dokądkolwiek powiedzie mnie przeznaczenie.

Po tę książkę sięgnęłam dopiero niedawno. Mimo że leżała na półce pół roku, bo dostałam ją na święta to jakoś nie mogłam się zebrać, żeby po nią sięgnąć.

Kiedyś wyobrażałam sobie, że moje życie jest pięciolinią, na której każda chwila zostaje zapisana w postaci odpowiednio dobranych nut. A ja niczym wybitny kompozytor codziennie dopisuję dalszą część bezkresnego utworu. Jedne dźwięki są skoczne i wesołe, inne żałosne i pełne melancholii. Wszystkie razem tworzą niepowtarzalną melodię, którą nuci moje serce.

Jednak kilka dni temu wszystko umilkło, a całość zaczęła przypominać urwany hejnał.


Akcja dzieje się z dwóch perspektyw Sary i Michała.

Sara jest młodą studentką edytorstwa. Wydarzenia z przeszłości zmieniły dziewczynę nie do poznania, straciła zaufanie do ludzi i zamknęła się w sobie. Mieszka w Krakowie ze współlokatorką, a zarazem przyjaciółką Kaśką.
Dziewczyna ma pewne zasady nie może pozwolić sobie na żadne uczucia do płci przeciwnej, bo wie, że przynosi to ból i cierpienie. Jej jedynym wsparciem, jakie ma oprócz Kaśki jest jej babcia, która jest dla niej jak matka, gdyż z rodzicami nie ma za dobrych relacji.

Michał jest studentem mechaniki i budowy maszyn, pracuję jako barman w pubie, a po pracy projektuję tatuaże. Ma on za sobą też przykrą historię, na pewno nie tak bardzo, jak Sara, ale został zraniony przez dziewczynę i po tym zaprzestał poważniejszych związków, a skupiał się jedynie na samych przyjemnościach.



Dochodzę do wniosku, że na świecie istnieją dwa typy ludzi: tacy, którzy doszczętnie rujnują komuś życie, i tacy, którzy nadają mu sens.

Pewnego dnia Michał ratuje Sarę przed napaścią przez sześciu dresiarzy w okolicy pubu, w którym pracuje. Pub ma problemy finansowe, w dodatku muszą zrezygnować z atrakcji przyciągającej największy tłum - koncertów, ponieważ ich gitarzysta został podkupiony przez konkurencję. Szybko okazuje się, że Sara potrafi grać, a nawet pisze własne piosenki i zgadza się na propozycję występu.

Autorka pisząc tę książkę, postawiła na bolesne przeżycia młodych ludzi, ale także pokazuje, że nie każda miłość jest toksyczna. Jeśli chodzi o bohaterów to moją ulubioną postacią drugoplanową, była babcia Sary przeurocza kobieta o wielkim sercu. Natomiast z pierwszego planu urzekła mnie postać Michała, który do końca wspierał Sarę.
W książce przewija się też wątek muzyczny i to jest jak najbardziej na plus. Czytając przypomniałam sobie o książce Colleen Hoover "Maybe Someday" tam też były wplecione teksty piosenek.



Książkę czyta się bardzo lekko i szybko. Nie jest to książka wymagająca jakiegoś większego myślenia także, można ją przeczytać w jeden dzień. Jest to powieść o pogodzeniu się z własną przeszłością i o akceptacji bólu. Muszę jeszcze wspomnieć o okładce niby zwyczajna, a przyciąga wzrok od pierwszego spojrzenia.

Nie każdemu się pewnie spodoba ta historia, ale polecam przeczytać tym których zainteresowała krótka zapowiedź tego, co dzieje się w książce.

sobota, 11 maja 2019

Piosenki (nie) miłosne - Natalia Sońska


Tytuł: Piosenki (nie) miłosne 
Autor: Natalia Sońska 
Ilość stron: 319 
Data premiery: 24.04.2019
Wydawnictwo: Czwarta Strona 
"Nie wolno porzucać czegoś, co daje nam szczęście, kogoś, kto poświęca się całym sobą tylko dla ciebie. Choćby wszystko przemawiało, nie odrzuca się miłości i dobroci, którą ktoś ci ofiaruje. Bez względu na okoliczności trzeba ufać, że razem można przetrwać wszystko."
Prawdziwa miłość i nękane rozterkami serce… To historia dla wszystkich książkoholiczek, które oczekują niebanalnych emocji.

To najtrudniejsza decyzja w życiu Igora.


Nie powie niczego więcej, nie zrani Zosi jeszcze bardziej.


A przede wszystkim nie złamie się i nie przyzna do prawdy.


Nawet jeśli to najgorsza decyzja w jego życiu.



Po bestsellerowych Listach (nie)miłosnych przyszedł czas, by poznać historię Igora. Czy Zosia dowie się, dlaczego ją zostawił?



W poprzedniej części ,,Listy (nie) miłosne" poznaliśmy historię oczami Zosi, gdzie Igor potraktował ją okrutnie, odchodząc pozostawiając po sobie tylko list. Większość osób, które czytały pierwszą część, z pewnością go nie polubiły za to jak się zachował. W drugiej części wszystko się wyjaśnia dlaczego wyjechał, zostawił Zosię oraz rodzinę z dnia na dzień.

Piosenki (nie) miłosne to historia opowiedziana przez Igora. Okazuje się, że znalazł się on w bardzo trudnej sytuacji i nie chcąc krzywdzić swoich bliskich, postanowił ich opuścić. Wyjeżdża on więc do Warszawy, gdzie zatrzymuje się u swojego chrzestnego. Ciężko jest mu się pogodzić z tym, co go spotkało. 


Po przeczytaniu ,,Listy (nie) miłosne'' wiedziałam, że muszę sięgnąć po drugą część zwłaszcza, że tam historia jest opisywana z perspektywy mężczyzny także z niecierpliwością, czekałam na premierę. I warto było czekać. Opowieść jest pełna bólu i wzruszenia, różni się tym od poprzedniej, że nie ma w niej słodkości i romantyzmu, za to jest cierpienie i smutek.  Czytając, można przeżywać te złe, jak i te dobre i zabawne momenty, o których opowiada Igor.

Książka jest świetnie napisana czyta się ją szybko. Bardzo mi się podobało to, że w książce znalazły się teksty piosenek, jak się okazało parę z nich, lubię dlatego czytając, gdy trafiłam na którąś z nich puszczałam sobie i próbowałam wsłuchać się w słowa piosenki.



Autorka porusza bardzo ważny temat i pokazuję jak bardzo, są nam potrzebni bliscy. Czytając ją, byłam ciekawa, jak się to wszystko zakończy? I śmiało mogę wam się przyznać, że zakończenie mnie mega wzruszyło. Po skończeniu poprzedniej części czułam lekki niedosyt, pojawiały się pytania, dlaczego on to zrobił ? Czy kiedyś wróci i wyjaśni, co się stało? Teraz po skończeniu drugiej części mam wszelkie odpowiedzi na pytania. 

Książki pani Sońskiej miałam już okazję czytać więc wiedziałam, że na pewno się nie zawiodę. Jeśli czytaliście Listy (nie) miłosne koniecznie, sięgnijcie po jej drugą część Piosenki (nie) miłosne. 



niedziela, 7 kwietnia 2019

Wychodząc z ukrycia - Ewa Olchowa



Autor: Ewa Olchowa 
Tytuł: Wychodząc z ukrycia 
Saga: Zrodzona część 1 
Wydawnictwo: Ewa Olchowa Wydawnictwo Jednoosobowe 


Kiedyś napotkałam zwiastun zapowiadający premierę tej właśnie książki i zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia tematyka jak najbardziej dla mnie. 

Kilka słów o Autorce: 

Ewa Olchowa

Urodziła się w 1985 r. w niewielkiej miejscowości w północno-zachodniej części Polski, jako czwarte dziecko ośmioosobowej rodziny. Zakochana w książkach i filmach fantasy postanowiła w 2010 r. rozpocząć swoją własną przygodę z powieścią. Obecnie wraz z mężem i dwójką wspaniałych dzieci mieszka w Poznaniu, gdzie pracuje nad kolejnymi częściami sagi ZRODZONA.

SAGA ZRODZONA - to porywająca historia o dojrzewaniu, przyjaźni i miłości. Osadzona w świecie fantastyki, łączy w sobie znamiona romansu i grozy.

Porzucona przez matkę jako noworodek trafiasz pod opiekę starszej kobiety, która z czasem staje się Twoim całym światem.
Pozbawiona własnej tożsamości wzrastasz w duchu bezwzględnego posłuszeństwa.
Mimo to nie masz złudzeń. Wiesz, że nie należysz do tego świata.
Za silna… za szybka…
Zamknięta w czterech ścianach, jesteś jak ucywilizowane zwierzę.
Wyuczona wstrzemięźliwość i opanowanie tylko z pozoru czynią Cię człowiekiem.
Co jednak stanie się, jeśli spotkasz podobnych do siebie?
A wiedz, że przydarzy się to prędzej czy później… 



Główną bohaterką jest Rose dziewczyna porzucona przez matkę jako noworodek. Trafiła pod opiekę Lucy, która ją adoptowała, lecz obie wiedzą, że Rose nie jest zwykłą nastolatką jak jej rówieśnicy i ma nadprzyrodzone zdolności. A tego, kim jest będzie musiała się dowiedzieć. 

Życie Rose staję się jeszcze trudniejsze, gdy pewnego dnia napotyka na swojej drodze pewnego mężczyzna, który wie o niej coś, o czym ona sama nie ma pojęcia. 
Pewne wydarzenia zmuszają je do opuszczenia Londynu, miejsca, w którym dotychczas mieszkały i przeprowadzenia się do Portree w Szkocji. Tam dziewczyna poznaję rodzinę Lucy i zaprzyjaźnia się ze swoimi kuzynami Mattem i Alexem. Nad wszystkim czuwa Will tak, żeby dziewczyna z babcią czuły się bezpieczne.

Will mężczyzna, który wiele przeszedł w życiu stara się ochronić Rose przed złem robi wszystko, żeby jej sekret był bezpieczny.

W książce pojawiają się dwa gatunki Luminaci i Łowcy. Do których z nich należy Rose ?


Wychodząc z ukrycia to debiut Pani Ewy, w którym pokazuję takie wartości jak przyjaźń miłość troska o bliskie osoby. Od jakiegoś czasu chciałam ją przeczytać i się udało. 
Jestem zachwycona tym, co stworzyła autorka książkę czyta się lekko i przyjemnie oprawa graficzna nie jest przesadzona, a i tak przyciąga uwagę. 

W tym roku ma zostać wydana druga część a ja już nie mogę się doczekać, żeby dowiedzieć się co dalej z Rose, bo czytając ostatnią stronę zadajemy sobie pytanie, co dalej  ?

Polecam wam sięgnąć po tę książkę możecie ją kupić tylko na tej stronie. https://ewaolchowa.com/


Za możliwość przeczytania dziękuje Pani Ewie.


czwartek, 28 marca 2019

Zapowiedzi wydawnicze - Kwiecień 2019



I w końcu nadeszła długo wyczekiwana wiosna a z nią więcej czasu na czytanie. A w tym miesiącu zapowiada się spory wysyp książek o miłości. Sami zobaczcie.




Data premiery: 17.04.2019 r 

Czy pierwszą miłość można przeżyć drugi raz?
Marcel po wypadku nie odzyskuje przytomności. Dominika jest zdruzgotana – zamiast układać sobie życie z ukochanym, spędza długie godziny w szpitalu, czuwając przy jego łóżku. Heroicznie walczy o każdy oddech Marcela i nie traci nadziei, że ten pewnego dnia do niej wróci. Chwila, w której chłopak budzi się ze śpiączki, jest jedną z najszczęśliwszych w jej życiu. Radość błyskawicznie zamienia się w rozpacz, gdy Dominika odkrywa, że Marcel nie pamięta ostatnich dwóch lat. 
Czy łączące ich niegdyś uczucie okaże się silniejsze od zapomnienia? Czy ktoś, kto odszedł tak daleko, znajdzie powód, by wrócić?




Data premiery: 17.04.2019 r 

Porywająca i dzika mieszanka "Wonder Woman" i "Wikingów"!
Siedemnastoletnia Eelyn urodziła się po to, aby walczyć u boku swoich pobratymców z plemienia Asków w odwiecznej wojnie z plemieniem Rikich. Jej życie jest brutalne, ale dziewczyna kieruje się prostą zasadą, która głosi, że musi walczyć, aby przetrwać. 
Pewnego dnia Eelyn przeżywa szok – widzi swojego brata walczącego po stronie wroga. Brata, którego śmierć zobaczyła na własne oczy pięć lat temu. Brata, który okazał się zdrajcą. 
Wojowniczka trafia w niewolę do wioski plemienia Rikich, gdzie zmierzy się ze srogą zimą i atakami bezlitosnych wrogów rodem z legend. Aby uciec, musi zaufać Fiskemu, przyjacielowi jej brata. Razem będą zmuszeni zjednoczyć zwaśnione klany, by stawić czoła wspólnemu wrogowi. 



Data premiery: 24.04.2019 r 

Tę historię napisało samo życie. 
Za dużo tego wszystkiego jak na jedną osobę... Może ktoś dopisze za mnie szczęśliwe zakończenie? - tak napisała zwyciężczyni konkursu literackiego "Opowiedz nam swoją historię". To właśnie jej opowiadanie zainspirowało autorkę do napisania tej niezwykle wzruszającej powieści. Czy prawda może wyzwolić?
Czy może lepiej nie wiedzieć o przykrych wydarzeniach z przeszłości?
Natalia i Paweł to małżeństwo, które z pozoru wiedzie spokojne i szczęśliwe życie. Pewnego dnia kobieta dowiaduje się, że ma niepokojące znamię na dnie oka. Jej życie zmienia się o sto osiemdziesiąt stopni. Wyjeżdża do specjalistycznej kliniki. Podczas konsultacji spotyka swoją dawną miłość: Szymona, który teraz jest profesorem okulistyki. Co wyniknie z tego spotkania?
Cztery lata później na świat przychodzi syn Natalii i Pawła. Niestety niebawem okazuje się, że chłopiec ma zespół Aspergera. Małżeństwo nie wytrzymuje kolejnej próby i zaczyna się od siebie oddalać. Pewnego dnia Paweł znika, zostawiając po sobie pustkę i długi... Czy Natalia zdoła odbudować swoje życie? Czy można pogodzić się z myślą, że małżeństwo było zbudowane na kłamstwie? Jakie jeszcze niespodzianki szykuje dla niej los?


Data premiery: 15.03.2019 r 

Aubrey okłamała Andrew, złamała podstawową zasadę, której on był wierny całe życie. Chodziło tylko i wyłącznie o szczerość. Gdyby zrobiła to inna kobieta, już dawno wyrzuciłby ją ze swego życia. Jednak ona jest dla niego wyjątkowa. 
Andrew z nikim nie był tak blisko jak z Aubrey i dlatego stara się nie dopuścić jej do przeszłości, która ma pozostać nietknięta i niewidoczna dla nikogo. Jednak gdy w ich życiu pojawia się tajemnicza kobieta, Aubrey zaczyna odkrywać prawdę o Andrew. Na jaw wychodzi coraz więcej kłamstw, które pokazują, że milczenie może być gorsze od prawdy. 
Co tak naprawdę wydarzyło się sześć lat temu w życiu Andrew? Czy kłamstwa zniszczą jego związek z Aubrey?
"Whitney Gracia Williams kolejny raz zaskakuje! Kiedy już myślisz, że nie istnieje pikantniejszy kochanek od Jake'a z Turbulencji, do gry wkracza jeszcze bardziej grzeszny i namiętny Andrew, który potrząśnie twoim ciałem i duszą. Obezwładniająca proza".


Data premiery: 24.04.2019 r.

Prawdziwa miłość i nękane rozterkami serce… To historia dla wszystkich książkoholiczek, które oczekują niebanalnych emocji.

To najtrudniejsza decyzja w życiu Igora.

Nie powie niczego więcej, nie zrani Zosi jeszcze bardziej.

A przede wszystkim nie złamie się i nie przyzna do prawdy.

Nawet jeśli to najgorsza decyzja w jego życiu.

Po bestsellerowych Listach (nie)miłosnych przyszedł czas, by poznać historię Igora. Czy Zosia dowie się, dlaczego ją zostawił?


Data premiery: 17.04.2019 r 

Dwa serca, które przekonają się, jak cienka jest granica między nienawiścią i miłością. 
Erin Doyle nigdy nie przepadała za Brendanem Langstromem. Jej zdaniem ten facet uosabia najgorsze męskie cechy. Jest kobieciarzem, który nie angażuje się w bliższe relacje i uwodzi kobiety tylko po to, aby przeżyć przygodę na jedną noc. Kiedy okazuje się, że Brendan nie ma gdzie mieszkać, z pomocą przychodzi mu narzeczony Erin, który jest jego przyjacielem. Nie pytając dziewczyny o zgodę, Rob zaprasza go do ich wspólnej posiadłości. 
Wkrótce świat Erin legnie w gruzach, a Brendan okaże się dla niej jedynym wsparciem. Po wszystkim nie będzie już taka pewna, czy jedyne, co do niego czuje, to nienawiść. 


Data premiery: 10.04.2019 r 

Samotna matka, Maisey Addington, nigdy nie spełniała oczekiwań swojej matki. Nie wyszła za mąż, była odrobinę zagubiona w życiu i marnowała swoje wysokie IQ na pracę bez perspektyw. Jedyną rzeczą, która wychodzi Maisey, jest jej relacja z dwunastoletnią córką, Elle... dopóki rozmowa telefoniczna nie niszczy równowagi ich życia. Matka Maisey jest w śpiączce, a starzejący się ojciec musi zmierzyć się z oskarżeniami o znęcanie się i zaniedbanie. Wracając do rodzinnego domu, Maisey musi podjąć rozdzierającą serce decyzję dotyczącą wyboru podtrzymania życia swojej matki lub jej śmierci. Zdezorientowany ojciec zniszczył dokumenty rodzinne, a wśród nich znajdowała się ostatnia wola matki. Szukając odpowiedzi, Maisey odkrywa jedną tajemnicę za drugą, aż trafia na druzgocącą prawdę. 
Obsesja Maisey dotycząca rozwiązania rodzinnej tajemnicy zmusza ją do zbadania swoich najmroczniejszych wspomnień oraz jest bodźcem do rozpoczęcia walki z ojcem Elle o opiekę nad nią. Czy miłość Maisey do córki będzie na tyle silna, aby przerwać krąg przemocy i stworzyć dla nich nowy początek? 


Data premiery: 10.04.2019 r 

Atalia jest początkującą dziennikarką i właśnie rozstała się z niedoszłym narzeczonym. Ma wspaniałych, oddanych przyjaciół, za których byłaby w stanie skoczyć w ogień.

Henrik zajmuje się rodzinnym, świetnie prosperującym różanym interesem. Chociaż zwykle zaraża innych pogodą ducha, wewnątrz toczy walkę z traumatycznymi wspomnieniami.

Pewnego wiosennego dnia spotykają się w dość niecodziennych okolicznościach. Oboje bardzo szybko przekonują się, jak wiele ich łączy. O wiele więcej niż na początku mogliby sądzić.

Jaka będzie cena rozwikłania starych, skrywanych tajemnic? Czy uda im się uratować uczucie, które w tym czasie się zrodziło?

Poznaj opowieść z Kopenhagą w tle, o tym, że miłość potrafi pokonywać różne przeszkody. Bo żeby zacząć patrzeć w przyszłość, trzeba uporać się z przeszłością.


Data premiery: 24.04.2019 r 

Nie tylko ty obserwujesz. Wróciłaś do domu po czterech latach pracy za granicą, przywożąc ze sobą męża. Chciałabyś znaleźć własny kąt. Ale na razie koczujesz w pokoju gościnnym swojego starszego brata. I wtedy – całkiem nieoczekiwanie – spotykasz mężczyznę z sąsiedztwa. To dyrektor miejscowego liceum. Jest od ciebie dwa razy starszy. I niezwykle atrakcyjny. Wkrótce zdajesz sobie sprawę, że go obserwujesz. Cały czas. Nie wiesz jednak tego, że ktoś obserwuje ciebie. Ani tego, że coś, co zaczęło się jako niewinne zauroczenie, szybko przeradza się w mroczną, śmiertelną obsesję. 
Rodzinne sekrety, zakazana namiętność i niewyjaśnione morderstwo tworzą intrygę nowej, trzymającej w napięciu powieści Lisy Jewell. 


Data premiery: 17.04.2019 r 

Trudno powstrzymać wiosnę szalejącą w sercu, nawet jeśli jest się najbardziej rozważną osobą na świecie. 
Lucy Shakespeare to wzięta prawniczka, która zawsze panuje nad wszystkim i wszystkimi dookoła. Kiedy spotyka przystojnego Lachlana MacLeisha, jej wzorowe opanowanie zostaje wystawione na próbę. Mężczyzna wynajął Lucy, aby pomogła mu w trudnej sprawie spadkowej, w której walczy z własnym bratem. Chociaż romans to ostatnia rzecz na świecie, o jakiej myśli, to po spotkaniu z Lucy przeczuwa kłopoty. 
Oboje starają się zrobić wszystko, by nie ulec wzajemnemu przyciąganiu. Lucy chce być profesjonalistką i nie ma zamiaru ulegać swojemu klientowi. Jednak w trakcie wspólnej podróży od Szkocji przez Paryż aż po Nowy Jork zaczyna marzyć o złamaniu surowych zasad. Czy dziewczyna zaryzykuje i po raz pierwszy w życiu da się ponieść uczuciom?


Data premiery: 03.04.2019 r 

"Patrzył na ich roześmiane twarze. 
Nie ma możliwości abym był bardziej szczęśliwy, pomyślał. 
Kątem oka. Ułamek sekundy. Zobaczył to. 
A potem. 
Potem nie było już nic. "

Paweł kilka lat temu stracił żonę i dwie córki w wypadku samochodowym. Od tej pory dryfuje przez życie obciążony poczuciem winy. Myślami jest cały czas z tymi, które odeszły. 
Natalia jest samotną matką wychowującą nastoletnią Maję. Całą uwagę koncentruje na córce, nie szuka nowych związków. 

Natalia i Paweł poznają się u wspólnych znajomych, na imprezie na której, żadne z nich nie chciało być. Powoli zbliżają się do siebie. Próbują przezwyciężyć swoje traumy i dać życiu jeszcze jedną szansę. Gdy wszystko zaczyna się układać, dzieje się coś, co na nowo rozdziela tych dwoje. 

Czy mężczyzna, którego duszę opanował obezwładniający smutek i kobieta, która jest pewna, że nikt poza nią nie ochroni jej dorastającej córki, mają szansę znaleźć do siebie drogę? Czy głębokie blizny, które powstały na sercu, kiedyś się zagoją? Być może pewnego dnia przyjdzie moment pożegnania przeszłości i wyruszenia w nową podróż. Być może...


Data premiery: 03.04.2019 r 

Każdego dnia modliłam się, żeby on znów mnie pokochał. Zostawił mnie dla innej, nie wiedziałam, jak sobie z tym poradzić, jak bez niego żyć. Chciałam jedynie, by do mnie wrócił. Ale pojawił się Jackson Emery. To miał być tylko letni romans. Zastrzyk pozytywnej energii dla pogruchotanego serca. Byliśmy dla siebie idealni, ponieważ oboje wiedzieliśmy, że nasz romans nie potrwa zbyt długo. Jackson nie wierzył w związki, a ja straciłam wiarę w miłość. Wszystko było dobrze, aż pewnej nocy moje serce zgubiło rytm. Nie spodziewałam się, że Jackson się zaśmieje, nakłoni mnie do zwierzeń, przegna mój smutek. Kiedy nasz wspólny czas dobiegł końca, moje serce nie potrafiło zapomnieć. Prosiłam o jeszcze jeden uśmiech, kolejny pocałunek, następny dotyk... Wznosiłam modły, by Jackson mógł być mój, nawet jeśli wiedziałam, że jego przeznaczeniem nie była miłość. 


Data premiery: 02.04.2019 r 

Wojna, miłość i przesuwanie granic ludzkiej wytrzymałości!
Lucjusz Krzelewskiz zamożnej polskiej rodziny mieszkającej w Wiedniu studiuje medycynę, gdy nadchodzi rok 1914, wybucha wojna ibłyskawicznie rozlewa się po całej Europie. Zafascynowany tym, że z dnia na dzień może zostać lekarzem, zaciąga się do wojska, licząc na przydział do znakomicie zorganizowanego lazaretu. Niestety trafia do Lemnowic, maleńkiej wioski w sercu Karpat, do szpitala polowego urządzonego w zrujnowanym kościele, skąd uciekli wszyscy lekarze. 
Jedyną osobą, która może pokazać Lucjuszowi, jak ratować ciężko rannych zwożonych z pól bitewnych frontu wschodniego, jest tajemnicza siostra Margareta. Szalona i piękna. Osobliwy, niebezpiecznie bliski związek tych dwojga zostaje brutalnie przerwany, kiedy w samym środku zimy trafia do kościoła nowy pacjent. Chcąc go za wszelką cenę ratować, Lucjusz podejmuje fatalną decyzję, która zaważy na losach tego zimowego żołnierza, jego samego i Margarety. 

I jak tu się powstrzymać od kupna książek gdy zapowiadają się takie piękne perełki. Ja mam w planach kupić Piosenki (nie) miłosne, żeby poznać historię z innej perspektywy. 

A wy skusicie się na coś ? 

niedziela, 3 marca 2019

Listy (nie) miłosne - Natalia Sońska


Tytuł: Listy (nie) miłosne 
Autor: Natalia Sońska 
Wydawnictwo: Czwarta Strona 

Jak wyrazić słowami coś więcej niż wdzięczność ? 

Była z nim naprawdę szczęśliwa.
Planowali wspólnie przyszłość, mieli nawet spisaną listę rzeczy, które chcą zrobić razem. 

Jednak on odszedł, zostawiając tylko list. 
I rozpacz, którą ona jeszcze długo będzie nosić w sercu. 

Czy ktoś, kto od zawsze na nią czeka i jest gotów zrobić dla niej wszystko, dostanie swoją szansę ?
(Opis pochodzi z okładki książki)

Zosia to 24-letnia dziewczyna, która przechodzi ciężkie chwile po tym, jak zostawił ją narzeczony Igor bez konkretnego podania powodu nawet nie potrafił jej tego powiedzieć w twarz tylko rozstał się z nią z dnia na dzień zostawiając po sobie tylko list, w którym obwinia ją, że to z jej winy im się nie układało. Dziewczyna jednak nie potrafi o nim zapomnieć o tym, co do niego czuła i dalej czuje stara się znaleźć jakiś ważny powód dla którego zostawił ją bez słowa. Mieli wspólne plany, stworzyli nawet listę marzeń, którą będą razem wypełniać, żeby wypełnić pustkę po rozstaniu, dziewczyna postanawia opisywać Igorowi każdy dzień w listach, których nigdy nie wyśle. 

Na szczęście Zosia nie jest w tym wszystkim sama, ma przyjaciół ma mamę oraz dziadków, których bardzo lubi odwiedzać i spędzać u nich czas. I jest Staszek przyjaciel, który od dawna się w niej podkochuje, wspiera ją w tym trudnym momencie i jest gotowy zrobić dla niej wszystko. Ona za to nie traktuję go tak poważnie jest mu wdzięczna, że z nią jest i nie chce go stracić. Gdy po jakimś czasie razem z przyjaciółmi postanawiają jechać na wakacje Zosia w drodze powrotnej, ulega ciężkiemu wypadkowi. Wtedy do niej dociera, że musi zapomnieć o Igorze i o tym, co do niego czuła a bardziej poświęcić uwagę bliskim, którzy ją kochają. 

Niezależnie od tego, co na co dzień przysparza nam zmartwień, jeśli tęsknimy za uśmiechem, musimy sami zacząć się uśmiechać, a nie najpierw szukać uśmiechu u innych. 
Historia Zosi pokazuję, że po rozstaniu z kimś, kogo bardzo kochamy bądź kochaliśmy, trzeba żyć dalej i choć czasami jest ciężko, to jeśli mamy wokół siebie bliskie osoby z czasem się uporamy z tym i zaczniemy nowy rozdział w swoim życiu. 

Książka jest napisana lekkim językiem, czyta się ją bardzo przyjemnie, mimo że na początku mnie trochę nudziła z czasem, gdy zagłębiałam się w historię Zosi i jej bliskich ciekawiła mnie coraz bardziej. Śmieszyły mnie trochę wątki mamy Zosi, gdy zachowywała się jak nastolatka przed pierwszą randką. 
Nie podobało mi się jednak to jak dziewczyna, wykorzystywała uczucia Staszka wiedząc, że on jest w niej zakochany. A i oczywiście sposób, w jaki Igor postanowił rozstać się z dziewczyną ,chyba najgorszy z możliwych. Poza tym książkę oceniam na plus.

Autorka stworzyła piękną opowieść pełną bólu i cierpienia, ale także pełną uczuć, miłości matki do córki czy miłości przyjacielskiej. Każda odczuwana na inny sposób i w różnych relacjach. 

Zapewne podczas czytania będziecie się zastanawiać, dlaczego Igor zostawił ją bez słowa wyjaśnień ? Czy może jednak wróci i jej wszystko wyjaśni ? Czy Zosia zapomni o narzeczonym i otworzy się na nową miłość ? Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w zakończeniu książki.

Wierzysz w zrządzenie losu? W to, że często bawi się on naszym życiem? Ja trochę tak. Już nie raz się o tym przekonałam. Mam tylko nadzieję, że następnym razem okaże się łaskawszy


W przygotowaniu jest kolejna część pt.: Piosenki (nie) miłosne, czyli opowieść z perspektywy Igora z chęcią poznam jego historię. 

Gorąco polecam wam tę książkę nie jest to romans, ale czyta się bardzo przyjemnie. Myślę, że pomogłaby osobom, które znalazły się w podobnej sytuacji jak Zosia. 

niedziela, 10 lutego 2019

Top 5 księgarni internetowych



Dzisiaj przychodzę do was z nowym pomysłem. Co jakiś czas będą pojawiać się posty typu Top 5, na pierwszy ogień wzięłam księgarnie internetowe. Wybrałam pięć takich, które mają dobre ceny, szybką dostawę i pozytywną opinię. 





Nieprzeczytane.pl jest to księgarnia, która ma bardzo dobre ceny, szybką obsługę oraz szeroki wybór książek. Jeśli chodzi o dostawę to książki dochodzą w ciągu 2 dni, a koszt wysyłki zależny jest od punktu odbioru.

Kiosk ruchu: płatność przelewem - 7,59 zł 
Poczta Polska: przelew - 9,59 zł  pobranie - 11,49 zł 
Paczkomat In Post: przelew -10,59 zł 
Kurier: przelew - 12,49 zł pobranie - 14,59 zł 

Następną księgarnią jest Tania książka.



Tania książka jak sama nazwa mówi, jest tanio mają bardzo szeroki wybór książek oraz gadżetów takich, jak: koszulki, torby, kubki, zakładki. Jest też coś takiego jak książka do 9 zł czy outlet pojawiają się również ciekawe promocje jak: Kup 3 książki za 33 zł. Czas dostawy jest tak samo szybki jak w poprzedniej, jeśli chodzi o koszty to.

Kiosk ruchu: przelew - 8,99 zł pobranie - 11,99 zł
Poczta Polska - przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Paczkomat: przelew - 11,99 zł pobranie - 14,99 zł 
Kurier: przelew - 12,99 zł pobranie - 15,99 zł

Jest też możliwy odbiór osobisty w Białymstoku, Warszawie, Grajewo, Suwałki i Ełk tam można odebrać zamówienie w punkcie. 


Moja ulubiona księgarnia internetowa może nie zawsze mają niskie ceny, ale często pojawiają się rabaty nawet do -80% poruszanie się po tej stronie jest bardzo łatwe i zakupy są szybkie. Jest duży wybór książek, nowości możemy też znaleźć tam artykuły papiernicze. 

Sama tam zamawiam książki, odbieram w punkcie także jak dla mnie jest to bardzo wygodne. Nie zdarzyło mi się, żeby książki były uszkodzone, zawsze są dobrze zapakowane i przed odbiorem jest możliwość sprawdzenia, czy zamówienie się zgadza i czy książki nie są uszkodzone. Panie w punkcie odbioru są bardzo miłe i pomocne, dlatego lubię tam zamawiać.

Tutaj czas dostawy jest trochę dłuższy zależy, jaką formę wysyłki sobie wybierzemy. 

Kiosk ruchu: przelew - 7,99 zł (czas dostawy 3 dni)
Paczkomat: przelew - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 13,99 (czas dostawy 3-5 dni)
Kurier: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 

Możliwy także odbiór osobisty w księgarniach stacjonarnych bez żadnych opłat (czas dostawy 1 dzień)



Jeśli chodzi o tę księgarnie to mają duże rabaty i wyprzedaże, książki dochodzą w idealnym stanie. W tym przypadku dostawę mamy bardzo tanią. 

Kiosk Ruchu: przelew - 2,99 zł 
Poczta Polska (odbiór w punkcie) : przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł 
Kurier Poczta Polska: przelew - 9,99 zł pobranie - 10,99 zł 
In Post paczkomat: przelew - 10,99 zł pobranie - 13,99 zł 
Kurier In Post: przelew - 11,99 zł pobranie - 12,99 zł
Odbiór osobisty w Łodzi - 0 zł 


I kolejna księgarnia ze świetnymi cenami, rabatami i ogólnie księgarnia ma bardzo dobre opinię. Koszty wysyłki są też korzystne 

Kiosk Ruchu: przelew - 5,99 zł (czas dostawy 2-4 dni)
Pocztex 48: przelew - 8,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Pocztex 48 odbiór w punkcie: przelew - 7,99 zł pobranie - 10,99 zł (czas dostawy 2 dni)
Paczkomat In Post: przelew - 8,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1-2 dni) 
Kurier GLS: przelew - 11,99 zł pobranie - 13,99 zł (czas dostawy 1 dzień)
Kurier DPD: przelew - 10,99 zł pobranie - 12,99 zł (czas dostawy 1 dzień) 
Odbiór osobisty w Poznaniu - 0,00zł 

Więc tak się prezentuję moje Top 5 postanowiłam, że zrobię wykaz opłat dostaw każdej z księgarni, żebyście na przyszłość mogli sobie porównać. 

Zapytałam także kilka osób o ich zdanie, które księgarnie są ich ulubionymi i prezentują się one podobnie. Poniżej możecie przeczytać ich opinie.


Dadada.pl 
Jest bardzo tanio, zawsze mają ciekawą ofertę do nawet -90%. Maja tez wiele innych tanich produktów. Ostatnio kupiłam sporo przyborów piśmienniczych. Od 55 zl jest przesyłka za darmo, a i bez tego jest za 2.99 do kiosku 😊


Od kilku lat niezmiennie korzystam z księgarni internetowych. Dlatego, że jest szybciej, prościej i przede wszystkim taniej. Moim numerem jeden jest zdecydowanie Świat Książki. Mają najlepsze ceny ze wszystkich księgarni internetowych, a czasem zdarzy się nawet darmowa wysyłka. Zawsze szybko i sprawnie, na zamówienie nie czekam dłużej niż 2 dni. Chętnie kupuję książki również na Nieprzeczytane, Chodniku Literackim czy stronie Empiku. Nigdy jeszcze się nie zawiodłam!


Tania książka.pl 
Są to księgarnie, które trzymają się terminów. Nie miałam z nimi nigdy żadnego problemu. Paczki przychodzą nienaruszone, a tym samym książki nie są zniszczone. Do tego ich urocze i przezabawne zakładki. No i Panie z punktu odbioru taniaksiazka.pl są naprawdę miłe i widać, że lubią swoją pracę.


Tania książka.pl 
Szybko zamówienie pakują, szybko wysyłają. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby przyszło uszkodzone.

Podsumowując wszystkie księgarnie mają świetne ceny i tylko zachęcają do kupowania nowych książek. 

Korzystaliście z którejś księgarni, jakie są wasze opinie dajcie znać w komentarzach 
A może macie jakieś inne ulubione. 

Dajcie też znać, jak wam się podoba pomysł na takie posty ?

Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.