Moc Recenzji

czwartek, 15 lutego 2018

Teen Wolf - Recenzja

Witam.

Dziś mam dla was recenzje dość znanego serialu nie jest nowy, bo premierę miał w 2011r. a mianowicie chodzi o Teen Wolf.



Serial opowiada o chłopaku o imieniu Scott, który pewnego dnia wyciągnięty przez swojego przyjaciela Stilesa do lasu w poszukiwaniu zwłok zostaje zaatakowany przez dzikie zwierze. Od tego czasu jego życie się zmienia odkrywa, że ma nadnaturalne zdolności z, którymi musi sobie radzić. 

Dalsza akcja rozwija się tak, że Scott poznaje dziewczynę Allison, która jak się okazuje jest z rodziny łowców ścigających wilkołaka a konkretniej przywódcę (Alphe). 




W każdym sezonie bohaterowie muszą zmierzyć się z czymś nowym i zawsze starają się ratować przyjaciół z niebezpieczeństwa. Wątek przyjaźni jest tutaj dość dobrze nakreślony, bo widzimy jaką przyjaźnią darzą się bohaterzy, są gotowi zrobić wszystko dla siebie. 

Jeśli chodzi o męską część obsady to ja pytam, gdzie oni znaleźli takich przystojnych i zabawnych aktorów. Co do damskich ról to też nie mam żadnych zastrzeżeń. Także aktorzy jak najbardziej na plus. 

Moimi ulubionymi bohaterami byli Derek i Stiles.

Stiles Stiliński - a tak naprawdę Mieczysław Stiliński już za samo imię go polubiłam do tego za każdym razem, gdy się pojawiał można było się nieźle uśmiać, w dodatku niezły z niego był Sherlock.




Derek Hale- wrażliwy, przystojny tymi cechami skradł moje serce od samego początku w dodatku to jak pomagał Scottowi na samym początku taka więź powstała między nimi, że aż przyjemnie się patrzyło. 




Ogólnie rzecz biorąc, serial oceniam na duży plus potrafi wciągnąć. Polecam oglądnąć. A jeśli oglądaliście, dajcie znać jak wam się podobał i kto był waszym ulubionym bohaterem. 




czwartek, 8 lutego 2018

Zapowiedzi wydawnicze - Luty 2018




Wracam ze świeżutkimi zapowiedziami na miesiąc Luty. Mimo że ten miesiąc jest krótki to wydawnictwa i tak wydają dużo nowości.

Colleen Hoover z kolejną perełką 


Data premiery: 15.02.2018 

Przepiękne i ciepłe opowieści o miłosnych perypetiach Layken Cohen i Willa Coopera. Oboje wcześnie stracili rodziców i teraz muszą poradzić sobie z wychowaniem rodzeństwa. Wygląda na to, że są dla siebie stworzeni, jednak los postawi przed nimi wiele trudnych sytuacji i wiele trudnych wyborów. Czy wreszcie uda im się być razem bez żadnych przeszkód i bez bolesnych tajemnic ? 



Data premiery: 15.02.2018 

Po poruszającej powieści "Z popiołów" przyszedł czas na zapierające dech "Z otchłani". Kolejna odsłona świetnie zapowiadającej się serii Martyny Senator.

W milczeniu podnoszę się z krzesła, zakładam kurtkę i ruszam w stronę drzwi. Moje nogi drżą, głowa huczy od nadmiaru chaotycznych myśli, a serce powoli pęka na pół. Adam chwyta mnie za rękę. Po raz kolejny przeprasza. Błaga o wybaczenie. Zapewnia że mnie kocha. Napędzana gniewem biorę zamach i uderzam go pięścią w twarz. Mocno. Najmocniej, jak tylko potrafię. Jest w szoku. Nie przypuszczał, że kiedykolwiek go uderzę. A ja nie przypuszczałam że kiedykolwiek mnie zdradzi. 

Po wyznaniu Adama świat osunął się Kaśce spod nóg. Nic nie jest takie, jak sądziła. Kiedy na jej drodze staję Szymon, dziewczyna ani myśli dać szansę miłości z Tindera. Gdyby wszystko mogło być zupełnie proste, a nie kompletnie zagmatwane, życie byłoby znacznie przyjemniejsze. Ale czas dać spokój mrzonkom i zacząć żyć według nowych zasad. 



Data premiery: 27.02.2018 

Pełna humoru i wzruszeń opowieść o miejscu, gdzie mógłbyś być gościem, a najchętniej pozostałbyś na dłużej. 

Rodzina Stachowiaków od wielu lat zarządza stacją narciarską na Podhalu. Rozległe interesy idą świetnie do chwili rodzinnego nieszczęścia. Rodzina musi stawić czoła nowej rzeczywistości, ponadto każdemu jej członkowi mocno komplikuje się życie osobiste. A wszystko to na tle wymagającego troski biznesu - czyli ukochanego pensjonatu Szarotka i popularnej stacji narciarskiej Śnieżna Grań. 

Jak od kuchni wygląda prowadzenie dużego pensjonatu ? Czy młodym i niedoświadczonym dzieciom powiedzie się kontynuacja interesu rodziców ? I czy wśród codziennych obowiązków uda się im zatrzymać, żeby dostrzec to, co naprawdę ważne ? 
Witaj w Śnieżnej Grani ! Pozwól sobie na lampkę grzanego wina przy kominku i spotkaj się z bohaterami wciągającej sagi. 

''Za stare grzechy " to pierwszy tom nowego cyklu Izabelii Frączyk.




Data premiery: 28.02.2018

Lane jest ambitnym siedemnastolatkiem, który ma zaplanowaną przyszłość - jest w niej miejsce na prestiżowy uniwersytet, ale nie na chorobę. Mimo zdiagnozowania u niego lekkoopornej gruźlicy postanawia żyć, jak gdyby nic się nie zmieniło. Pobyt w ośrodku dla chorych Latham House traktuje jak przymusowe wakacje. 

Sadie na przekór chorobie beztrosko chwyta każdy dzień. Dla wielu osób ośrodek jest jak więzienie, ona znalazła tutaj swoje miejsce. Tu stała się artystką, która wraz z przyjaciółmi stworzyła małą bezpieczną przystań.

Znajomość z Sadie pomoże Lane'owi odnaleźć się w nowej rzeczywistości, gdzie priorytety są zupełnie inne. Gdy choroba się zaostrza, żadne z nich nie dopuszcza do siebie myśli, że każda chwila może być tą ostatnią. 



Data premiery: 22.02.2018 

Amanda Kelly chciała być doskonała. Próbowała kontrolować swoje życie. Zatraciła się w obsesyjnym dążeniu do perfekcji oraz poczuciu własnej bezwartościowości. I tylko jedną rzecz uznawała za doskonałą - więź, która łączyła ją z najlepszym przyjacielem, Noahem. 

W życiu bohaterki wszystko toczyło się zgodnie z planem, aż do momentu, kiedy pewnego dnia wstała z łóżka i coś sobie uświadomiła. Kochała Noaha. Nie tylko jako przyjaciela. 
Nie potrafiła opanować uczuć, które w niej wywoływał. Mógł obdarzyć ją dozgonnym szczęściem, ale przy tym mógł także ją zniszczyć. Był doskonałością, jakiej Amanda od zawsze pragnęła. A jednak nie dopuszczała do siebie myśli o byciu z nim razem. 

I w tym własnie momencie świat Amandy zaczyna się walić. Nieprzewidywane sytuację przejmują nad nią kontrolę: zmuszają, by zrezygnowała z marzeń. Bohaterka musi się nauczyć, że człowiek nie jest w stanie przejąc kontroli nad sytuacjami, które napotyka na swojej drodze. Może jednak kontrolować, jak na nie zareaguje. Czy zdoła to zrozumieć nim będzie za późno ? Czy uda jej się uratować swoją przyjaźń ? 



Data premiery: 20.02.2018 

Kochająca matka. Zdradzona żona. Niezrównana królowa. 

Uwięziona przez męża Alienor nie daje się zastraszyć i żyje nadzieją, chociaż odebrano jej wszystko, co kochała. Odzyskuje wolność dopiero po śmierci Henryka II. Jego miejsce na tronie zajmuje Ryszard Lwie Serce, ukochany syn Alienor, która zostaje renegantką. Lecz to nie koniec problemów, gdyż władza nęci każdego i rywalizacja między braćmi przybiera na sile. Wiekowa już Alienor nie ustaje w wysiłkach, aby pogodzić zwaśnione dzieci i ratować chwiejące się w posadach królestwo. 




Data premiery: 28.02.2018 

Minęła dekada odkąd Sasha Keeton wyjechała z rodzinnej miejscowości w Wirginii Zachodniej. Dziesięć lat odkąd uciekła seryjnemu mordercy znanemu jako Pan Młody. Teraz wraca, by pomóc matce w prowadzeniu rodzinnego pensjonatu i zderza się z przeszłością. Sashy znów ktoś grozi. Agent FBI Cole Landis przyrzeka o nią dbać, choć dziesięć lat temu nie zdołał zapobiec najgorszemu. Kiedy kolejne kobiety znikają bez śladu, a w miasteczku pojawiają się niepokojące znaki, dziewczyna ocalała po ataku Pana Młodego znów zaczyna się bać. Cole nie wybaczył sobie, że nie pomógł Sashy, gdy została uprowadzona i teraz zamierza jej to wynagrodzić...
Zadurzony w pięknej dziewczynie agent pragnie jej coraz mocniej. Jednak ktoś ich obserwuje. I czeka. 


Taki krótki ten Luty ale tyle wspaniałych książek się zapowiada jak dla mnie to z co najmniej 3 z tej listy muszę przeczytać na pewno A jak jest u was wpadło wam coś w oko ? 

niedziela, 3 grudnia 2017

Chłopak na zastępstwo - Kasie West


Przez całe liceum Gia była typową szkolną gwiazdą. A teraz miała jeszcze świetnego chłopaka, o którym wiele opowiadała znajomym i nareszcie wszyscy mieli go poznać. Niestety tuż przed balem maturalnym, podczas którego miało dojść do prezentacji partnera, na parkingu Bradley z nią zerwał. Jak on mógł? Dlaczego postawił ją w takiej sytuacji?! I co Gia powinna zrobić, żeby wyjść z twarzą?

Nagle Gia wypatruje w jednym z samochodów nieznajomego chłopaka, a w jej głowie rodzi się sprytny plan. Przecież nikt nie będzie wiedział, że to nie Bradley, dzięki czemu ona nie okaże się kłamczuchą oraz desperatką, która tak bardzo chciała mieć chłopaka, że go sobie wymyśliła…
Co, jednak jeśli przedsięwzięcie wymknie się spod kontroli? W końcu pomysł jest dość ryzykowny…



 Starałam się dzisiaj być lepszym człowiekiem, ale świat nie współpracuje.

„Chłopak na zastępstwo” to druga książka autorstwa Kasie West, z którą się spotykam. Wraz z „Chłopakiem z sąsiedztwa” wzięłam ją z biblioteki spontanicznie, gdyż słyszałam, że są świetne. Bardzo się zaskoczyłam, gdy zaczynając „Chłopaka na zastępstwo”, okazało się, że są to zupełnie inne historie.

Główną bohaterką, jak i narratorem, jest Gia, która trochę mi przypomina Alison z serii „Pretty Little Liars” autorstwa Sary Shepard, gdyż tak jak ona jest szkolną gwiazdą otoczoną wieloma przyjaciółkami oraz przewodniczącą szkoły.

Historia Gii bardzo mnie wciągnęła, zaczęłam wraz z nią uczestniczyć w wydarzeniach, przez co trochę mi jej szkoda. Choć sobie zasłużyła na nauczkę, przez to, jak traktowała ludzi, to nikomu nie życzyłabym być na jej miejscu — zostać osamotnioną przed balem maturalnym, bo jej chłopak nie odważył się na rozstanie wcześniej, nie dając jej możliwości na znalezienie zastępstwa. Mówi się, że kłamstwo ma krótkie nogi i nie inaczej było to przedstawione w powieści prędzej czy później ktoś odkryje kłamstwo.

Jak mierzymy dziś naszą wartość? Liczbą lajków, które otrzymał nasz post, tym, jak wielu mamy znajomych czy ile zebraliśmy retweetów? Czy w ogóle wiemy, co tak naprawdę myślimy, dopóki nie przedstawimy naszych myśli w sieci i nie dowiemy się od innych, ile ich zdaniem są warte?

Autorka poruszyła w książce dość istotny problem dotyczący młodzieży, którym jest fałszywa popularność wśród znajomych oraz w mediach społecznościowych, gdzie liczą się lajki i osiąganie sztucznych sukcesów. Historia pokazuje, jak czuła się Gia, gdy odkryła, w jakim świecie żyje i jak jest postrzegana przez innych.

Powieść została napisana w lekkim stylu i niezwykle przyjemnie się ją czyta. To taka idealna lektura, która jednak zmusza do myślenia i zastanowienia się nad samym sobą.

„Chłopak na zastępstwo” to powieść, którą szczerze mogę polecić wszystkim tym którzy mają ochotę na lekką i przyjemną lekturę.

sobota, 4 listopada 2017

Magiczna Ksiegarnia- Book Tag


Witam.

Dziś mam dla was TAG, który podejrzałam u Oli na blogu Dobra córka zła, postanowiłam go zrobić, ponieważ pytania nie dotyczą książek a księgarni. Zapraszam do dalszej części.


1. Ulubiona księgarnia w twoim mieście ?

Niestety w moim mieście, a raczej miasteczku nie ma księgarni.

2. Ulubiona sieć księgarń

Świat książki uwielbiam tam chodzić wszystko tam jest takie piękne nie mam na myśli, tylko książek, a kalendarze, zakładki, torby coś cudownego jak się wejdzie to się nie chce wychodzić.

3. Największa liczba książek kupiona dla siebie jednorazowo ?

I teraz zaskoczę wszystkich, jeśli chodzi o księgarnie to 1, a ogólnie to 3.

4. Najlepszy najbardziej pomocny księgarz ?

I tu miałam taką samą sytuację jak Ola, gdyż zamówiłam książkę na prezent dla przyjaciółki na stronie internetowej świat książki z odbiorem w punkcie podeszłam do kasy i mówię, że mam do odebrania paczkę zamówioną przez stronę pani sprawdziła numer zamówienia i spytała, czy chcę sprawdzić zamówienie czy się zgadza i czy książka nie jest poniszczona. Powiem wam, że się zdziwiłam, ale poprosiłam o otwarcie.

5. Ulubione miejsce w księgarni

Regały z książkami stoliki, na których znajdują się nowości oraz miejsce przy kasie tam zawsze są jakieś super gadżety.

6. Książka, którą kupiłaś/przeczytałaś tylko dzięki wizycie w księgarni.

Jeszcze nie przeczytałam, ale jestem w trakcie Chłopak z sąsiedztwa, Chłopak na zastępstwo jak zobaczyłam je w księgarni tak stwierdziłam, że muszę ją przeczytać.

7. Księgarnia internetowa czy stacjonarna ?

Jak już wspomniałam rzadko kupuje książki, ale jeśli miałabym wybrać pod względem kupowania to internetowa ceny nieraz są niższe i wygodniej, bo wpisuje tytuł, jaki mnie interesuje kupuje i już. Co do stacjonarnych to można wejść, pooglądać powąchać książki jak ktoś lubi (a czasami książki mają taki piękny zapach nie wszystkie, ale niektóre tak).

8. Co jest najważniejsze w dobrej księgarni ?

No cóż, przede wszystkim ludzie tam pracujący, żeby znali się trochę na książkach potrafili doradzić, a nie wpychali czegoś na siłę i co najważniejsze, żeby nie atakować klienta zaraz przy wejściu zapytaniem, w czym mogę pomóc to jest chyba najgorsza rzecz.

9. Jak powinna wyglądać twoja wymarzona księgarnia ?

Duża a w niej dużo książek, parę stanowisk komputerowych, gdyby ktoś chciał skorzystać z internetu w celu poznania opinii o danej książce bądź w poszukiwaniu danego tytułu. Dałabym jeszcze taki kącik, w którym można by przeczytać dany fragment książki. I oczywiście mnóstwo dodatków gadżetów i ceny w miarę możliwości niewysokie.




Z takiej księgarni to chyba nigdy bym nie wyszła :D

10. Czy wyobrażasz sobie świat bez księgarni stacjonarnych ?

Nie

środa, 9 sierpnia 2017

Maybe Someday - Collen Hoover


Autor: Colleen Hoover
Tytuł: ,,Maybe Someday"
Wydawnictwo: Otwarte 
Ilość stron:440

,,Maybe Someday" to bestsellerowa powieść Colleen Hoover autorki znanej z takich powieści jak ,,Hopeless", ,,November 9" czy ,,Ugly Love". ,,Maybe Someday" to opowieść o ludziach rozdartych między ,,może kiedyś" a ,,właśnie teraz" oraz o emocjach ukrytych między słowami i muzyce, którą czuje się całym ciałem.

Sydney to 22 letnia dziewczyna, której, jakby się przyjrzeć, nie brakuje niczego, studiuje, pracuje, jest w związku i mieszka z najlepszą przyjaciółką. Jej pasją jest muzyka, dlatego przesiaduje wieczorami na balkonie i słucha mężczyzny z naprzeciwka, który gra na gitarze, po czym zaczyna śpiewać do tej muzyki. Niestety w jej 22. urodziny poznaje przykrą prawdę- dwie ważne dla niej osoby ją zdradziły, gdyż jej ukochany chłopak zdradza ją z jej najlepszą przyjaciółką pod ich wspólnym dachem. W jednej chwili jej dotychczasowe życie legnie w gruzach, została bez dachu nad głową i bez pieniędzy a z pomocą przychodzi jej chłopak z naprzeciwka.  

Ridge to utalentowany muzyk twórca piosenek oraz członek zespołu ,,Sounds of Cedar". Tak samo jak Sydney jest w szczęśliwym związku, niestety stracił wenę do pisania piosenek i od dłuższego czasu nic nie może napisać, dopiero gdy poznaje Sydney zaczyna się odblokowywać i tworzyć nowe teksty razem z nią. Od tej chwili nic nie będzie takie samo. Czy poradzą sobie z uczuciem którym darzą się nawzajem?

,,Maybe Someday" w przepiękny sposób opowiada o miłości do muzyki, ukazuje towarzyszące jej uczucia oraz o realizowaniu własnych pasji
Powieść pisana jest z dwóch perspektyw, od strony Sydney i od strony Ridge'a mimo to miałam odczucie, jakby więcej osób opowiadało całą historię. Jest w niej dość dużo humoru różne psikusy oraz pojawiają się zabawne teksty, które mnie rozbawiły. W książce jest poruszone wiele trudnych, ale jakże ważnych tematów takich jak: niepełnosprawność, przyjaźń, trudne dzieciństwo. 
W dodatku książka ma swoją playlistę, której można słuchać czytając i poczuć te emocje jakie towarzyszyły bohaterom podczas tworzenia piosenek. 















Książka swoim przyjemnym do czytania językiem rozkochała mnie już na pierwszych stronach, od samego początku chłonęłam ją z ciekawością i niecierpliwie przewracałam strony, nie mogąc doczekać się co dalej. 

...ludzie nie wybierają, w kim się zakochują. Mogą jedynie wybrać, kogo dalej będą kochać.

Z Colleen Hoover spotkałam się po raz pierwszy czytając właśnie ,,Maybe Someday" wcześniej słyszałam dużo pozytywnych opinii o tej książce jak i o innych powieściach tej autorki, więc postanowiłam się przekonać czy faktycznie jest taka świetna i nie zawiodłam się. Moim zdaniem jest przepięknie napisana i mogę ją śmiało polecić fanom lekkich obyczajówek, jak i wszystkim którzy kochają takie klimaty (książka w połączeniu z muzyką)
Idealnie nada się na czas wakacyjny

sobota, 15 lipca 2017

Famous in Love




Famous in Love – amerykański serial telewizyjny (dramat) wyprodukowany przez Long Lake, Carmina Productions, Farah Films oraz Warner Horizon Television. Pierwszy odcinek ukazał się 18 kwietnia 2017r.

Serial skupia się na pracy i życiu Paige Townsen, młodej studentce, która dostaje główną rolę w filmie, a zdobywa ją przypadkiem idąc na przesłuchania za namową przyjaciółki. Jej życie zaczyna się zmieniać, ale mimo to stara się pogodzić naukę w szkole z nagraniami do filmu. Paige ma oczywiście przyjaciół którzy ją wspierają ale po pewnym czasie coś zaczyna się psuć w ich paczce. Oglądając serial oglądamy także nagrania do filmu w którym gra Pagie i Rainer czyli takie 2w1

Dodam wam parę zdjęć z serialu nie chcę wam za dużo zdradzać ale bardzo wam polecam ten serial. 



Główna obsada serialu 



 Co za trio ;D Trzech przystojniaków jak dla mnie Rainer jest numerem 1 


         Pozwólcie że przedstawie wam aktorów wcielających się w role bohaterów 


 Bella Thorne jako Paige Townsen

 Carter Jenkins jako Rainer Devon 

Charlie DePew jako Jake Salt

 Perrey Reeves jako Nina Devon 
 
 Georgie Flores jako Cassandra (Cassi) 
 
 Pepi Sonuga  jako Tangey Turner 

 Keith Powers jako Jordan Wilder 
 
Niki Koss jako Alexis


Serial jak na razie ma tylko jeden sezon składający się z 10 odc. Zaczynając oglądać pierwszy odc nie myślałam że tak mnie wciągnie, już nie mogę się doczekać drugiego sezonu

Poniżej wstawiam linki do odtwarzaczy na których możecie oglądać z dobrą jakością (polecam alltube i tam wybrać sb jakiś dowolny odtwarzacz

http://alltube.tv/famous-in-love/a-star-is-born/odcinek-2-sezon-1/108141 

https://anyfiles.pl/Famous-in-Love-s01e06-PL/Kino-i-TV/video/183707 




środa, 12 lipca 2017

Przez Burzę Ognia – Veronica Rossi


Tłumaczenie: Joanna Dziubińska
Wydawnictwo: Otwarte
Ilość stron: 368

Debiut V. Rossi to powieść, jak dla mnie, dość dziwaczna . Mieszanka fantasy i science-fiction skierowana głownie do nastolatków. Znajdujemy tu świat wykreowany na zasadzie przeciwieństw – super miasta jak z przyszłości i osady niczym ze średniowiecznego koszmaru zamieszkałe przez ludzi zdanych na siebie i siłę własnych rąk; tu daje się odczuć podobieństwo do Igrzysk śmierci S. Collins i pozwala snuć przypuszczenia, że „Przez burzę ognia” powstało na fali popularności Igrzysk (więc jeśli kochasz Igrzyska to książka dla ciebie).

Więc, Aria jak wszyscy mieszkańcy Kapsuł Podu, żyje jednocześnie na dwóch płaszczyznach – jej cielesna powłoka żyje na terenie ograniczonych kapsuł, a umysł zaś odbywa niesamowite podróże i przygody poprzez wirtualne Sfery; jak głosi popularny slogan „lepsze niż rzeczywistość”, to tam, a nie w normalnym realnym świecie ludzie wchodzą w jakikolwiek kontakt z sobą tam poznają smaki, zapachy, barwy, wcielają się w różne postacie w setkach krain, podobne też do Avataru – J. Camerona.
Rossi udało się osadzić tę powieść w realiach, które naprawdę potrafią zaciekawić. Pojawia się tu także coś w stylu rozważań nad istotą człowieczeństwa!
I mimo, że Aria potrafi nieźle czasem zmęczyć swoim biadoleniem, tak, narracja pozostawia sporo do życzenia, to i tak jest nieźle, a wątek miłosny ocieka wprost bardzo słodką czekoladą.

Choć elementy science-fiction w książce nie grzeszą i Veronica wprowadzając je, operuje gamą uproszczeń, może się okazać, że takie połączenie gatunków słów i cech książek typu science-fiction wciągnie bankowo niejedną młodą osobę, a nawet starszych i zainspiruje ich do szukania książek z tego gatunku.

Na podsumowanie, można więc śmiało powiedzieć, że książka nie tylko jest na dobrym poziomie i spełnia rolę super czytadła dla fanów Igrzysk i Avataru, ale niesie ze sobą co w rodzaju motywacyjnego przesłania.



Przez Burzę Ognia” to książka jedyna w swoim rodzaju, polecam zwłaszcza wszystkim trybutom! ;) - pozdrawiam Tomek z moc recenzji












Szablon dla Bloggera stworzony przez Devon.